Stavanger Aftenblad

Verdensmes­teren vil gi tilbake

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

ROING: Regjerende europamest­er Are Strandli (30) er tilbake på stedet der roeventyre­t startet for 14 år siden. Han vil gi noe tilbake til klubben som har betydd alt for ham.

Mens solen stadig kryper høyere opp på himmelen, glir tre båter nesten lydløst over Store Stokkavatn. Flere av roerne i Stavanger Roklub er godt i gang med dagens første økt, men denne morgenøkte­n er ikke som andre.

Fremst i den største båten, en dobbeltfir­er, ror nemlig regjerende europamest­er Are Strandli. Bak ham sitter tre av klubbens rotalenter og stirrer konsentrer­t fremover.

Når båten siger inn mot bryggen etter over en time på vannet, smiler samtlige av de unge roerne stort. Å trene med Are Strandli har ungdommene gledet seg til lenge.

– Det var veldig kjekt, sier Siri Tønnessen.

Hun er den eneste jenta som fikk ro i båten med Strandli, og forteller etter økten at han ga dem flere råd underveis. Han ba dem blant annet om å prøve å slappe mer av i kroppen når de rodde. Det ville gi dem bedre balanse.

Tønnessen er en av flere utøvere i Stavanger Roklub som har hevet seg i toppen de siste sesongene. At klubben stadig produserer nye talenter handler, ifølge utøverne, om miljøet i klubben. Tønnessen beskriver klubben som inkluderen­de, med rom for å gjøre feil, og med kunnskapsr­ike og erfarne trenere som stiller opp på omtrent alle treninger.

– Vi har et utrolig godt samhold i klubben. Alle roerne kjenner hverandre. Seniorene vet hvem de yngste er, og alle blir inkludert, sier Stavangerr­oer og regjerende nordisk mester Håkon Vengnes som også deltok på treningen.

Nostalgi

Det er sju år siden Strandli flyttet fra hjembyen til Oslo. Landskapet som omringer treningsøk­ten hans denne morgenen gir ham en nostalgisk følelse. Han sier at det er spesielt å vaere tilbake, og forklarer at grunnlaget for hele rokarriere­n hans ble lagt på dette stedet.

Etter økten går Strandli inn i det røde klubbhuset som ligger rett ved turstien langs vannet. Han smiler når han forteller om det primitive styrkeromm­et i klubbhuset. Der har han tilbrakt mange tunge og slitsomme timer.

– Det er heftig å tenke på at en kan trene i et så primitivt styrkerom og likevel klare å bli verdens beste. Det sier noe om menneskene og motivasjon­en i denne klubben. Jeg kan ikke helt beskrive hvor viktig klubben har vaert for min rokarriere og for den jeg har blitt som person. Jeg hadde aldri vaert her jeg er i dag uten roklubben, sier mesteren som nå ønsker å gi noe tilbake til

Ble inspirert av de unge

Det ble en kort tur hjem til Stavanger for Strandli denne gangen. Selv om han gjerne skulle blitt noen dager til for å trene mer, må toppidrett­sutøveren tilbake til fulltidsjo­bben som finansjour­nalist i Hegnar.no allerede torsdag morgen. Etter et friår der han jobbet som journalist og levde et tilnaermet «vanlig liv», returnerte en veldig motivert og sulten Strandli til toppidrett­slivet i oktober i fjor.

Ti måneder senere sto han sammen med makker Kristoffer Brun på toppen av pallen under EM og jublet for gull. Da duoen kvalifiser­te seg for VM-finalen noen uker senere, så det ut til at drømmen om nytt VM-gull endelig skulle gå i oppfyllels­e. Så ble Brun syk, og Strandli måtte ro VM-finalen med lagmakerat Jens Holm. Det endte med en 5. plass.

– EM var fantastisk, men VM ble en nedtur og det var tøft å komme i gang igjen etterpå, sier Stavanger-karen som etter jul skal jobbe mindre som journalist for å satse mot VM-gull neste år og OL-gull i 2020.

På veien dit tar han seg tid til å gi noe tilbake til klubben som har betydd så mye for ham. Treningen med sultne, laerevilli­ge og toppmotive­rte ungdommer ble også motiverend­e for 30-åringen.

– Det var virkelig inspireren­de å trene med flere av de lovende utøverne i klubben, jeg får lyst til å komme hjem oftere, sier Strandli og smiler.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Are Strandli vil gi noe tilbake til klubben som har betydd så mye for rokarriere­n hans. Her på Store Stokkavatn på trening med roere fra Stavanger Roklub Per Størseth Andreassen, Siri Tønnessen og Johan Bull.
RUNE VANDVIK Are Strandli vil gi noe tilbake til klubben som har betydd så mye for rokarriere­n hans. Her på Store Stokkavatn på trening med roere fra Stavanger Roklub Per Størseth Andreassen, Siri Tønnessen og Johan Bull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway