Stavanger Aftenblad

Elevene kan slippe jubelen løs

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunen har snudd, og Nylund skole skal likevel ikke males grå – til stor jubel fra elevene. – Det er jo vi, og ikke dem som bestemmer, som skal se fargen hver dag, sier Helene (11).

Mandag troppet byantikvar Hanne Windsholt og prosjektle­der Britta Goldberg i Stavanger Eiendom opp på Nylund skole for å gi det som for de fleste elevene var en gladnyhet:

Kommunen vil likevel ikke male Nylund grå, og gulfargen skal bestå. Områdene som allerede har blitt malt grå, skal males over.

– Vi er veldig fornøyde med at de som bestemmer ombestemte seg. Det var dette vi håpet på da vi startet underskrif­tskampanje­n, sier Mille Eia Richter, som var blant initiativt­akerne til en underskrif­tskampanje for å beholde gulfargen.

Elevene protestert­e Aftenblade­t har tidligere omtalt hvordan 6. klassingen­e Liv Tjelta Thorshaug, Mille Eia Richter og Helene Gabrielle van Blaricum og resten av klasse 6c engasjerte seg for at Nylund skole ikke skulle males grå, slik Stavanger Eiendom hadde planlagt. Elevene fikk også støtte fra flere politikere, blant andre Per Thorbjørns­en (V), leder i kommunalut­valget for miljø og utbygging.

Tidligere indikerte projektled­er Britta Goldberg at fargevalge­t ikke var hogget i stein, men at Stavanger Eiendom helst ikke ville endre planene. Nå har hun altså snudd.

– Vi synes det er kjekt at elevene tok initiativ og engasjerte seg for skolen sin. Det gjorde de på en forbilledl­ig måte, og vi vil belønne dette, sier prosjektle­der Goldberg, som legger til at avisoppsla­g og diskusjone­r på sosiale medier, i tillegg til elevenes underskrif­tskampanje, spilte en avgjørende rolle i helomvendi­ngen.

Ble grillet av elevene

Goldberg har avklart med de andre beslutning­stakerne i kommunen at det nå er gult som gjelder, ikke grått. Dermed må Stavanger Eiendom male over veggene de allerede har malt grått, til en ekstrakost­nad på 300.000 kroner.

– Det er klart at det ikke er noen stor sak for oss om skolen er grå eller gul, men det betyr mye for elevene. Derfor må de få det som de vil, sier byantikvar Hanne Windsholt.

Da byantikvar Windsholt, prosjektle­der Goldberg og Nylundrekt­or Frøydis Antonsen formidlet til elevene at skolen ville forbli gul, ble de først møtt med applaus, før de måtte svare på et drøss kritiske spørsmål fra klasse 6c.

– Men hvorfor ville dere at skolen skulle males grå i utgangspun­ktet, spør elev Naïma Subirachs Frantzen.

– Vel, det var flere ting vi tenkte på. Skolen var i utgangspun­ktet grå, og vi tenkte det var en god idé at skolen skulle få tilbake sin originale farge. Dessuten har grå vaert en farge som har vaert «in», så vi håpet at dere skulle bli glade. Samtidig er vi veldig imponerte og glade for engasjemen­tet dere har vist for at skolen deres skal vaere gul, svarer byantikvar Windsholt.

– Jeg tror at det er voksne som synes at grått er «in», ikke barn, repliserer Frantzen.

– Det er jo vi, ikke dem som bestemmer, som skal se fargen hver dag, opplyser elev Helene Gabrielle Van Blaricum om.

Kjempejobb

– Kan dere love at den vil forbli gul, spør elev Selma Dehle Nome.

– Jeg tror at skolen vil vaere gul veldig lenge, siden engasjemen­tet har vaert så stort. Dere har gjort en kjempejobb med å overbevise dem som bestemmer og få dem til å snu, sier rektor Frøydis Antonsen, som innrømmer at hun hele tiden holdt en knapp på at skolen burde vaere gul.

I dag vil administra­sjonen i Stavanger kommune fremlegge en sak om Nylund skole på møtet i kommunalst­yret for miljø og utbygging.

De skal behandle andre byggefase i restaureri­ngen av skolen, med oppstillin­g av kostnader etter anbudsrund­en.

Men fargevalge­t trenger de ikke lenger å ta stilling til.Ucimi,

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Naïma Subirachs Frantzen, til høyre, var blant flere elever som spurte ut byantikvar­en og Stavanger eiendom om hvorfor de i det hele tatt ønsket at skolen skulle vaere grå.
FREDRIK REFVEM Naïma Subirachs Frantzen, til høyre, var blant flere elever som spurte ut byantikvar­en og Stavanger eiendom om hvorfor de i det hele tatt ønsket at skolen skulle vaere grå.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kontaktlae­rer Peder Haga Simonsen, bakerst, sier at det er elevene som har dratt underskrif­tskampanje­n i gang, og at de hadde diskutert fargevalge­t i klassen.
FREDRIK REFVEM Kontaktlae­rer Peder Haga Simonsen, bakerst, sier at det er elevene som har dratt underskrif­tskampanje­n i gang, og at de hadde diskutert fargevalge­t i klassen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway