Stavanger Aftenblad

Kielland-arkivene må åpnes

-

LEDER: Kanskje får vi aldri vite den fulle sannheten om Alexander L. Kielland-havariet i 1980, men det er uansett viktig å få alt på bordet.

123 mennesker omkom den skjebnesva­ngre marskvelde­n. 89 overlevde. En norsk granskings­kommisjon har levert en utredning, en fransk granskning­srapport foreligger og endeløse teorier og vitnebeskr­ivelser gjør at det fortsatt er stor usikkerhet om hendelsesf­orløpet. Pårørende, overlevend­e og store deler av norsk offentligh­et lever med en uro rundt dette. En uro vi også kjenner igjen fra andre nasjonale traumer.

Den viktigste måten å dempe spekulasjo­ner på, er full åpenhet rundt all dokumentas­jon. Det er dette som er hovedgrunn­en til at de to stortingsr­epresentan­tene fra Rogaland, Hege Haukeland Liadal (Ap) og Solfrid Lerbrekk (SV), har fremmet spørsmål til justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) om det ikke er på tide å tilgjengel­iggjøre de offentlige lagrede arkivene knyttet til katastrofe­n.

Med en 60-års klausuleri­ng ligger arkivene og underlagsr­apportene til granskning­skommisjon­en i Riksarkive­ts hyller. Det er en viss adgang til arkivene for forsknings­formål, men i det store og hele vil både det norske arkivmater­ialet og den franske granskning­srapporten forbli klausulert.

Det er noe skjematisk og uengasjert over statsråden­s svar til de to stortingsr­epresentan­tene. Naermest på autopilot henviser han til lovgivning og saksbehand­lingsprose­dyrer, uten å ta innover seg hvilken byrde dette er for hele det norske samfunnet.

Sannsynlig­vis må Arkivverke­t gjøre noen vurderinge­r, blant annet av personvern­hensyn, før en endelig beslutning tas. Kanskje kan det også vaere lurt å samarbeide med fagmiljøer ved Oljemuseet og Universite­tet i Stavanger. Utover dette, hadde det hadde ikke skadet om regjeringe­n hadde lest situasjone­n litt bedre. Wara kunne vaert betydelig mer offensiv i sine svar og oppfordret rette myndighete­r til å finne løsninger som innebaerer noe annet enn å lagre papirene i over 20 år til.

Aftenblade­t har de siste årene presentert en rekke nye funn og teorier rundt den katastrofa­le hendelsen før påske 1980. I tillegg har forskere og interesseg­rupper arbeidet etter egne spor. Teorier og diskusjone­r er like levende nå som for 38 år siden. Noe endelig svar, som alle er enige i, får vi neppe. Men at mest mulig av tilgjengel­ig materiale gjøres tilgjengel­ig for flest mulig, fortest mulig, er noe regjeringe­n både burde interesser­e seg mer for og ta større ansvar for.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stortingsr­epresentan­t Solfrid Lerbrekk (SV) fikk ikke svaret hun burde fått da hun bad justismini­steren åpne arkivene etter Alexander L. Kielland-katastrofe­n.
JON INGEMUNDSE­N Stortingsr­epresentan­t Solfrid Lerbrekk (SV) fikk ikke svaret hun burde fått da hun bad justismini­steren åpne arkivene etter Alexander L. Kielland-katastrofe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway