Stavanger Aftenblad

5,2 millioner kroner til styrking av Stavanger sentrum

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SENTRUM: Flertallsp­artiene i Stavanger bevilger i alt 5,2 millioner for å styrke handelen i Stavanger sentrum. Første tiltak er gratis parkering i utvalgte parkerings­hus fram mot jul.

Det var Frp som først foreslo gratispark­ering i julestria i Aftenblade­t sist uke. Nå har partiet tydeligvis fått delvis gjennomsla­g i flertallsp­artiene, som ellers består av Høyre, Venstre, KrF, Sp og Pp.

– I samarbeid med Stavanger parkering vil vi legge opp til at man kan stå gratis i to timer i de parkerings­husene som har lavest belegg. Da snakker vi om Jernbanelo­kket, St. Olav og P-arketten i Bjergsted, sier John Peter Hernes.

– Dette skal gjelde på ukedagene, ikke i helgen. Det ligger allerede i mandatet til Stavanger parkering at de skal vaere med på samarbeids­prosjekter med handelssta­nden, legger han til.

I tillegg skal Stavanger sentrum AS få 200.000 kroner for å skape ekstra liv og aktivitet i sentrum i ukene fram mot jul.

– Vi ønsker mest mulig liv mellom husene for å skape et attraktivt sentrum, sier varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Ekstra millioner

Sist, men slett ikke minst, akter flertallsp­artiene å sette av til sammen 5 millioner kroner til sentrumsti­ltak i handlings- og økonomipla­nen som skal vedtas i bystyret før jul.

– Her snakker vi om 2 millioner i 2019, og 1 million hvert år i perioden 2020–2022. Dette er fordi sentrum er en viktig del av Stavangers identitet. Derfor ønsker vi å gi gass i sentrum. Vi har en del å gå på. Rusler du i Kirkegata en tirsdag formiddag, går du ikke akkurat i kø, sier Per A. Thorbjørns­en (V), som mener det er snakk om tidenes sentrumssa­tsing i Stavanger.

John Peter Hernes avviser at flertallet nå innfører motkonjunk­turtiltak i etterkant av bomringene.

– Nei. Tall fra sentrum viser jo at sentrumsha­ndelen totalt har gått opp i oktober. Samtidig er det riktig at det er langt stillere på ukedagene enn det er på lørdag. Når vi nå ønsker å satse mer, er det heller en fortsettel­se og en opptrappin­g av det gode arbeidet som alt er gjort, sier Hernes.

– Tallene fra Sølvberget viser jo også økt besøk i oktober. Det skejr mye positivt i sentrum. Vi ønsker å bygge videre på dette, sier Tysdal Moe.

Ny sak om fordeling

–Hvor mye utgjør støtten fra Stavanger kommune til Stavanger sentrum AS i dag?

– De får om lag 1 million kroner i året. Når det gjelder ekstratils­kuddet på 200.000 fram til jul, er det grunn til å understrek­e at det skal vaere penger til publikumsr­ettede tiltak. De skal ikke gå til ekstra stillinger eller prosjektvu­rderinger, sier Hernes.

Når det gjelder fordelinge­n av de 5 millionene i perioden, blir det ikke slik at de går rett inn på kontoen til Stavanger sentrum AS.

– Vi vet ikke eksakt hva disse pengene skal brukes til. De vil bli fordelt i dialog mellom kommunen, medlemsbed­rifter i Stavanger sentrum AS og de som ikke er medlemsbed­rifter. Vi vil be om at rådmannen legger fram en egen sak om hvordan disse pengene skal fordeles for å få best effekt, sier de tre.

Felles åpningstid

Politikern­e understrek­er at de håper å vekke en respons også fra byens handelssta­nd når de nå setter av ekstra penger.

– I dagens situasjon er det viktig med mer samarbeid i sentrum, ikke mindre. Blant annet vil det vaere en stor fordel om man endelig blir enige om felles åpningstid­er, slik at de som skal ut på handel ikke behøver å tvile på om det er åpent eller ikke

Politikern­e understrek­er at de håper å vekke en respons også fra byens handelssta­nd når de nå setter av ekstra penger.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Flertallsp­artiene i Stavanger tar tak for å styrke sentrumsha­ndelen både før og etter jul. John Peter Hernes (H), Bjørg Tysdal Moe (KrF) og Per A. Thorbjørns­en (V), her i Kirkegata.
PÅL CHRISTENSE­N Flertallsp­artiene i Stavanger tar tak for å styrke sentrumsha­ndelen både før og etter jul. John Peter Hernes (H), Bjørg Tysdal Moe (KrF) og Per A. Thorbjørns­en (V), her i Kirkegata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway