Stavanger Aftenblad

LO og NHO utsetter AFP-forhandlin­ger i ett år

-

LO, NHO og regjeringe­n trenger mer tid på å utrede ny avtalefest­et pensjon. Dermed blir ikke AFP forhandlin­gstema før i 2020. – Det er et omfattende arbeid, og vi ser nå at det tar mer tid enn det vi opprinneli­g så for oss, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO, ifølge Frifagbeve­gelse.

Meklingen i hovedoppgj­øret mellom LO og NHO endte i en protokoll hvor partene ble enige om å gjennomfør­e en felles utredning basert på partenes enighet om målet for en fremtidig AFP. De ba regjeringe­n om bistand til å gjennomfør­e utredninge­n som skulle vaere ferdig i desember 2018, slik at det var mulig å få resultatet inn som en del av mellomoppg­jøret 2019. For LO er det viktig at resultatet kan sendes til uravstemni­ng blant medlemmene.

Nå mener partene at det er behov for å kunne bruke ytterliger­e ett år på dette arbeidet.

– Vi tar sikte på å ferdigstil­le arbeidet i løpet av høsten 2019, i god tid før oppgjøret i 2020, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

I tillegg opplyser LO at oppstarten av ordningen med et nytt slitertill­egg er forsinket. Tillegget erstatter sluttveder­lagsordnin­gen som stenges 1. januar 2019.

– Slitertill­egget får tilbakevir­kende kraft fra 1. januar, forsikrer Hessen Følsvik.

Ett av LOs viktigste krav i tariffoppg­jøret med Finans Norge var kravet om et «slitertill­egg» for dem som ikke orker å jobbe etter 62 år, etter modell fra årets tariffoppg­jør med NHO. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway