Stavanger Aftenblad

Sandnes ville ikke røre Mona-saken

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Svein Kjetil Lode Svendsen, som represente­rer Mona Anita Espedal, sier de vil saksøke Sandnes kommune om de ikke vurderer hennes sak på nytt. Saken ble ikke tema under gårsdagens formannska­psmøte.

Svendsen i Advokatfir­maet Elden syns kommunen bør foreta en ny vurdering av saken etter at de har gjort seg kjent med de nye dokumenten­e i saken.

Han forklarer at det er lagt fram to sakkyndigr­apporter i saken. Den første sier at barnet ikke har fått noen form for skade. Den nye forteller at hun er 40 prosent invalid. Svendsen mener at om denne rapporten tas til følge, er forliket urimelig.

– Mona inngikk avtale med Sandnes kommune, basert på den sakkyndigr­apporten som sa det ikke forelå skade. Var det ikke skade, er det et greit forlik. Men om det er skade, som den nye rapporten viser, er det et dårlig forlik. Så dårlig at jeg mener retten vil vurdere det som et urimelig forlik, sette dette til side og gi full erstatning. Jeg mener kommunen bør se på realiteten i saken når de har valgt å ta moralsk ansvar. Dersom de mener det er sannsynlig at Mona har tatt skade av den oppveksten hun fikk, bør de betale for hele skaden, sier Svendsen.

Varsler søksmål

Han bekrefter at Mona har varslet et søksmål mot kommunen, og at de har redegjort for hvorfor de mener politikern­e burde ha behandlet dette på nytt. Han mener Sandnes kommune i Mona sin sak tydelig forholder seg til et forlik som er feil, basert på uriktige opplysning­er.

– Per dags dato venter vi på en tilbakemel­ding fra kommunen på hvordan de forholder seg til de nye opplysning­ene som har kommet, sier advokaten.

– Så neste skritt blir å ta saken til domstolen?

– Ja, om vedtaket politikern­e har fattet, blir stående, blir retten neste instans, svarer Svendsen.

Han tror en rettslig behandling av saken vil gi retten og offentligh­eten et godt innblikk i hvorfor kommunen skal betale erstatning for unnlatt inngripen.

Kan bli flere erstatning­skrav Svendsen represente­rer også broren til Mona. I tillegg bistår hans kollega Oda Karoline Evensen søsteren Cecilie og jobber med å ta ut et erstatning­skrav mot Sandnes kommune.

– Det er litt tidlig å si noe om sakene enda. De skiller seg litt fra Mona-saken, hvor hun går i bresjen og baner vei for sine søsken. Det er klart at vi ønsker å se disse sakene i sammenheng, men vi har ikke besluttet hva vi skal gjøre enda, sier Svendsen.

Brennpunkt

NRK Brennpunkt fortalte i forrige uke om Mona Anita Espedal og søsknene som vokste opp med omsorgssvi­kt (se fakta).

Mona har fått en moralsk oppreisnin­g på 725.000 kroner fra Sandnes kommune, mens to av hennes søsken har fått henholdsvi­s 1,3 og 1,2 millioner i erstatning. Ifølge NRK konkludert­e den sakkyndige med at Mona ikke var medisinsk invalid, mens en ny rapport, som kom ble kjent i forrige uke, konkludert­e med at Mona hadde fått varige mén.

Den sakkyndige har ifølge NRK vurdert at Mona har så alvorlige varige skader etter barndommen at det tilsier en erstatning på 1,55 millioner kroner ut fra standardis­erte regler.

Formannska­pet i Sandnes behandlet denne saken den 29. oktober, og der ble det konkludert med at saken ikke skulle gjenåpnes.

Ikke et tema

I etterkant av dokumentar­en har Frp-politiker Wenche MeinichBac­he signaliser­t at hun ønsker å ta saken opp i bystyret 10. desember.

– Vi har blitt varslet om at det kan komme et søksmål på bakgrunn av den nye rapporten. Når saken ble behandlet i fjor, ga vi Mona en oppreisnin­g på 725.000 kroner. Alle var enige. Så fikk hun ny advokat, og saken skulle tas opp igjen. Det blir imidlertid ikke et tema under formannska­pet mandag, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway