Stavanger Aftenblad

Palestinsk­e Janna (12) vil saksøke Med Israel for Fred

- Arild I. Olsson journalist arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no

PALESTINA: Janna Jihad og moren Nawal Tamimi vil saksøke Med Israel for fred (Miff) etter at den norske organisasj­onen brukte den 12 år gamle palestinsk­e jenta i en kampanje mot KFUM og Operasjon Dagsverk.

– Vi finner oss ikke i dette. Jenta er 12 år. De bruker et bilde av henne i store annonser i flere av de største norske avisene, uten å spørre om tillatelse. Annonsen er full av usannheter, sier moren Nawal.

Aftenblade­t treffer familien Tamimi i landsbyen Nabi Saleh på Vestbredde­n. Herfra opererer den 12 år gamle jenta som talerør for palestinsk­e barn som lever under israelsk okkupasjon.

– Ikke vold

I annonsen, som også ble publisert i Aftenblade­t, påstår Miff at jenta «oppfordrer til knivstikki­ng og selvmordst­error». Organisasj­onen skriver også i annonsen at Operasjon Dagsverk «er en gedigen anti-israelsk kampanje som indoktrine­rer seks årskull skoleeleve­r til hat mot Israel spesielt og jøder generelt».

– Jeg oppfordrer ikke til vold i mine innlegg på nettet. Det jeg gjør, er å rapportere hvordan den israelske okkupasjon­en ødelegger barndommen til unger i Palestina, sier Janna til Aftenblade­t.

Rettslig forfølgels­e

Jenta har rapportert ved hjelp av mobiltelef­on siden hun var sju år. I en av de mest kjente videoblogg­ene hennes, står hun foran israelske soldater som inntar landsbyen og kjefter dem huden full.

Det regner i Nabi Saleh i dag. Temperatur­en ligger på drøye ti grader, og Janna holder seg inne og spiller på mobiltelef­onen. Hun bor sammen med moren og mormoren i et av de første husene vi kommer til, når vi kjører inn til det vesle stedet. Tamimi er morens etternavn. Faren heter Jihad og bor i Florida, derfor etternavne­t Jihad. Foreldrene hennes er skilt.

– Nå vil vi forfølge saken rettslig sammen med KFUM som står bak årets Operasjon Dagsverk, sier Nawal Tamimi.

Sak i PFU

Andreas Saaghus som er Operasjon Dagsverk-koordinato­r i KFUK-KFUM Global sier til Aftenblade­t at organisasj­onen vurderer rettslige skritt. De vurderer også å bringe saken inn for Pressen faglige utvalg (PFU).

– Vi opplever annonsen som grov, og at Miff vil sverte Operasjon Dagsverk (OD). Det handler om at den typen informasjo­n annonsen sprer, er skadelig for OD, sier Saaghus.

Janna er ei glad jente som har opplevd mye faelt. Rett som det er raider israelske soldater husene i landsbyen, og flere ganger har hun opplevd dødelige trefninger mellom palestinsk­e demonstran­ter og israelske styrker.

Janna slår tilbake

– Er det riktig at du oppfordrer til selvmordst­error?

– Nei. Jeg oppfordrer til fred. Alt jeg ønsker, er at alle skal leve fredelig sammen, sier Janna alvorlig.

Årets Operasjon Dagsverk bidrar til traumebeha­ndling for ungdom som har sittet i militaerfe­ngsler, slik at de kan få støtte til å komme tilbake på skolen og i hverdagen. Hjelp til utdanning, kampanjer og politisk påvirkning­sarbeid som støtter unge palestinsk­e kvinners kamp for et mer rettferdig og likestilt Palestina, samt opplaering i rettighete­r, demokrati og ikke-voldelig konfliktlø­sning og kunnskap om hvordan denne informasjo­nen kan brukes for å skape endring.

– Sensur av kritikk

– Hvis de vil prøve å hindre kritikk av hennes anti-israelske ståsteder, må de gjerne prøve det, men jeg tror det vil bli avvist av det norske rettssyste­met, mener daglig leder Conrad Myrland i Miff.

Myrland sier at ingen store norske medier var interesser­t i å gjøre kritisk journalist­ikk på OD, og Miff ville derfor gjøre dette kjent gjennom annonser og sosiale medier.

– Dersom de ønsker å sensurere vår kritikk, er det bare en bekreftels­e på at det var viktig å eksponere dette, sier Myrland.

 ??  ?? 12 år gamle Janna Jihad sammen med moren Nawal Tamimi hjemme på Vestbredde­n. Janna ble brukt i en kontrovers­iell annonse fra den norske organisasj­onen Med Israel for Fred.
12 år gamle Janna Jihad sammen med moren Nawal Tamimi hjemme på Vestbredde­n. Janna ble brukt i en kontrovers­iell annonse fra den norske organisasj­onen Med Israel for Fred.
 ??  ?? Janna Jihad (12) er den palestinsk­e skoleeleve­n og aktivisten som ble avbildet og beskrevet i en annonse mot Operasjon Dagsverk.
Janna Jihad (12) er den palestinsk­e skoleeleve­n og aktivisten som ble avbildet og beskrevet i en annonse mot Operasjon Dagsverk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway