Stavanger Aftenblad

Norge mottar langt faerre adoptivbar­n

- Camilla Bjørheim journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

En tre år gammel gutt mottar begeistret applaus på legekontor­et hos adopsjonsb­yrået Holt i Seoul. Her blir han hver måned sjekket av barnelege Mock Ryeon Kim. Han er en av mange smårolling­er som snart skal sendes ut i verden som adoptert.

Så langt har Norge mottatt 6500 barn fra Sør-Korea, men det årlige antallet er nå beskjedent sammenlign­et med toppårene på 1980-tallet. I fjor mottok Norge 21 barn fra Sør-Korea. Også fra andre land er trenden nedadgåend­e.

I perioden 1986 til 2007 kom det årlig mellom 795 og 400 adoptivbar­n fra utlandet. De siste årene har antallet ligget på litt over 100 barn.

– Hovedårsak­en er bedre sosialsyst­em i giverlande­ne. Landene kan dermed ta seg av flere av sine egne barn. Dette er i tråd med Haagkonven­sjonen, som sier at man skal forsøke å gi barn omsorg i landet det er født, sier Wenche Mobråten, avdelingsd­irektør i Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir).

Lang ventetid

– Nedgangen kan også forklares til dels med at ventetiden for å adoptere er lang. Samtidig mener vi ventetiden gir oss en bekreftels­e på at giverlande­ne bruker tid på å finne riktig familie, sier Mobråten, og legger til at en stor del av barna som adopteres til Norge i dag, har spesielle behov.

«Spesielle behov» betyr ikke nødvendigv­is medisinske utfordring­er. For eksempel havner barn som er relativt store i denne kategorien, fordi det krever mer av foreldrene. Også barn med mindre misdannels­er, som leppe- og gane-spalte, eller andre mindre fysisk skavanker, kategorise­res som barn med spesielle behov.

Mange adoptivbar­na har også hatt belastende oppvekstbe­tingelser, de har vokst opp på gata, flyttet mye rundt og hatt flere tilfeldige omsorgsper­soner. Noe som vil kunne påvirke barnets utvikling, samt krever mer av adoptivfor­eldrene.

I tillegg til at faerre barn blir adoptert, kan lave adopsjonst­all også forklares med at flere norske kvinner får egne barn nå enn før, eksempelvi­s ved hjelp av prøverørsb­ehandling.

Faerre barn fra Sør-Korea Historisk sett har de fleste utenlandsa­dopterte til Norge kommet fra Sør-Korea. Landet dominerte i flere tiår adopsjon både i norsk og internasjo­nal sammenheng. Sør-Korea har sendt ut om lag 200.000 barn siden midten av 1950-tallet. Av disse har 6500 fått nye familier i Norge.

Men også fra Sør-Korea kommer det nå langt faerre barn.

De siste årene er det blitt adoptert flest barn til Norge fra Columbia. I fjor kom 28 columbiske barn, mot 21 fra Sør-Korea.

Antall adopterte fra Sør-Korea til Norge: y Fra 1969 til 1978: 2077

(ingen registreri­nger per år)

y 1980 (antall per år): y 1985: y 1990: y 1995: y 2000: y 2005: y 2010: y 2015:

y 2016: y 2017:

165 245 113 125 136 82 47 8

25 21

Haagkonven­sjonen om internasjo­nal adopsjon trådte i kraft for Norge 1. januar 1998. Den har som formål å sikre at internasjo­nale adopsjoner skjer i betryggend­e former, til barnets beste og for å forhindre bortføring.

En forsikring

Wenche Mobråten i Bufdir sier Norge forsøker å samarbeide med land som har forpliktet seg til Haagkonven­sjonen. Utenlandsa­dopsjon skal iverksette­s etter at innenlands­adopsjon er forsøkt. Dette påvirker antallet barn tilgjengel­ig for adopsjon.

– Konvensjon­en er en forsikring om at barnet er frigitt frivillig og forsvarlig etter foreldrene­s ønske. Forordning­ene er innført for å sikre at barn ikke blir kjøpt.

Konvensjon­en legger opp til at ansvaret for internasjo­nale adopsjoner skal deles mellom opprinnels­esland og mottakerla­nd. Barnets fødeland har ansvaret for at nødvendig samtykke er gitt. Mottakerla­ndet er ansvarlig for at adoptivsøk­erne kan godkjennes som adoptivfor­eldre, og at de har fått tilfredsst­illende rådgivning.

– Hvordan følges adoptivbar­n opp etter at de har kommet til Norge?

–Praksis har vaert at foreldre skal benytte seg av det vanlige helsetilbu­det, altså helsestasj­on og fastlege. Nå kommer det imidlertid flere barn med spesielle behov, og det utredes om det skal etableres etter-adopsjonst­jeneste, men dette er ikke vedtatt, sier Mobråten.

Norge lå på topp når det gjaldt antall internasjo­nale adopsjoner målt i forhold til befolkning­smengde hvert år fra 1998 til 2007.

En norsk offentlig utredning fra 2009 konkludert­e blant annet med at barnets beste skal vaere styrende, at internasjo­nal adopsjon er klart ønskelig, og i det store og hele til det beste for barn.

Fra og med 1. juli år gjelder en ny adopsjonsl­ov i Norge. Den klargjør blant annet retten til opplysning­er og innsyn i adopsjonss­aken.

STAVANGER/SEOUL: I toppåret 1998 fikk 795 utenlandsk­e barn nye familier i Norge. I fjor ble det gjennomfør­t 127 utenlandsa­dopsjoner.

Tre aktører i Norge

Private selskap er godkjente som adopsjonsf­ormidlere i Norge: y Adopsjonsf­orum: Bolivia, Chile, Colombia, Etiopia, Filippinen­e, India, Kina, Madagaskar, Mali, Peru, Polen, Sri Lanka, Vietnam. (49 barn i 2017) (9478 barn siden 1972) y Verdens Barn:India, Kina, Sør-Afrika, Sør-Korea, Thailand. (44 barn i 2017)(9104 siden 1969) y Inoradopt: Bulgaria, Burkina

Faso, Kina, Taiwan, Ungarn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway