Stavanger Aftenblad

Stanset adopsjon under OL i Sør-Korea

-

SEOUL: For å hindre negativ oppmerksom­het under OL i Seoul, ble all adopsjon ut av landet stanset.

Da Sør-Korea var vertsland for Olympiaden i 1988, ble Vesten for alvor klar over hvor moderne og velfungere­nde landet hadde blitt.

Vestlige journalist­er lot seg imponere. Men de undret seg over hvorfor rike Sør-Korea fortsatte å sende sine barn til vestlige familier.

Sør-Korea ble raskt kalt for «verdens største eksportør av babyer», og måtte også tåle kritikk for å ha gitt opp sine enslige mødre.

NTB sendte følgende nyhetsmeld­ing rett før de olympiske lekene startet:

«Sør-Korea har midlertidi­g stoppet bort- adopsjon av babyer for å hindre for stor mediaoppme­rksomhet rundt forholdet i den tiden OL pågår. [...]

Adopsjon av babyer har blitt et ømt punkt for Sør-Korea som har vokst fra en krigsherje­t nasjon til et land som har god nok økonomi til å arrangere et OL.

Kritikere mener det er på tide at Sør-Korea tar hånd om problemene på egenhånd.»

Rett etter Koreakrige­n i 1953 var hensikten med adopsjon å kvitte seg med såkalte blandingsb­arn, altså barn med koreansk mor og amerikansk far.

Under ulike militaere regimer de neste tiårene, da Sør-Korea ble hurtig moderniser­t, var sosial nød og fattigdom årsaken til at barn ble forlatt og gitt til adopsjon ut av landet. Etter hvert som de økonomiske forholdene bedret seg, var majoritete­n av adoptivbar­na født utenfor ekteskap.

I årene etter OL ble antallet adopsjoner til utlandet redusert. Det ble satt som mål å stanse utenlandsa­dopsjon innen 1996 (unntatt barn med funksjonsh­emminger og blandingsb­arn).

Flere tiltak for å øke innenlands­adopsjon ble iverksatt, blant annet skattelett­e til familier som tok til seg barn.

I 1994 innså regjeringe­n at det ble vanskelig å stanse internasjo­nal adopsjon så snart som i 1996, fordi interessen for innenlands­adopsjoner var for lav. 2015 ble dermed et langsiktig mål for å få slutt på adopsjon.

Midt på 1990-tallet klarte myndighete­ne å holde antallet adopsjoner ut av landet på under 2000 barn årlig. Dette endret seg imidlertid under den asiatiske økonomiske krisen, kalt Asiakrisen, i 1997. Da økte igjen internasjo­nal adopsjon.

Forsker Tobias Hübinette skriver i en artikkel at anslagsvis 80 til 90 prosent av barn født utenfor ekteskap på 1990-tallet, ble adoptert bort. Samme periode levde bare 4 prosent av den koreanske befolkning­en under fattigdoms­grensen.

De siste 15 årene har det skjedd flere endringer i Sør-Koreas adopsjonsp­raksis. Ifølge Korean Adoption Service, et etteradops­jonskontor som ligger under myndighete­ne, blir 300 barn adoptert ut av landet hvert år.

Nye lover fra 2012 har begrenset innflytels­en til adopsjonsb­yråene, og noe av presset mot ugifte mødre er fjernet. Det er også innført stipendord­ninger til adopterte som vender tilbake, og det finnes instanser og organisasj­oner som bistår adopterte som returnerer.

Mange mener likevel det fortsatt er en lang vei å gå før enslige kvinner blir i stand til å oppdra sine egne barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway