Stavanger Aftenblad

Blir forfulgt fordi han tror på Bibelen fremfor Partiet

- Claus Blok Thomsen Aftenblade­t/Politiken

BEIJING: Kristne kinesere kan vaere et instrument for vestlige makter, frykter kinesiske styresmakt­er. Derfor forsøker de å tvinge millioner av kristne til å følge kommunistp­artiets fortolknin­g av Bibelen.

Hver søndag formiddag går Yang Yi en tur i en av de mange parkene i den kinesiske hovedstade­n, Beijing. Han går sammen med 10–15 andre, men de later som om at de ikke kjenner hverandre. Det er kun én liten detalj som avslører at de tilhører samme gruppe: Alle sammen går rundt med plugger i ørene.

De hører ikke på musikk, men på en preken som de for kort tid siden ble tilsendt som en lydfil av en prest. Dette er en undergrunn­sgudstjene­ste.

Yang Yi, som ikke er hans virkelige navn, er katolikk og tilhører Kinas raskt økende katolske mindretall. Den katolske kirken i Kina er splittet i to fløyer: En som lar seg styre og kontroller­e av kommunistp­artiet, og en annen fløy som holder Bibelen høyere enn partiet. Yang Yi tilhører den sistnevnte.

– Hver lørdag kveld får vi beskjed om hvilken park vi skal møte opp i til gudstjenes­te søndag formiddag, forteller han.

Man regner med at den katolske undergrunn­skirken i Kina har flere millioner tilhengere. Yang Yis relativt lille menighet har flere hundre medlemmer. For ikke å vekke oppmerksom­het, deler de seg i små grupper og veksler de på hvilke parker de holder sine gudstjenes­ter i.

Yang Yi vet godt at han risikerer å bli oppdaget og fengslet. – Jeg tror på Gud, og jeg er klar til å betale den prisen det måtte koste, sier han.

Sterkere kontroll

Siden Xi Jinping ble Kinas president i 2012, har kommunistp­artiet økt sin kontroll av alle deler av det kinesiske samfunnet. Det har saerlig gått ut over mediene og ikkestatli­ge organisasj­oner, og noe mer blandet når det gjelder religion. Regimet har slått hardt ned på muslimer i den vestlige regionen Xinjiang, og satt flere hundretuse­n i såkalte «oppdragels­esleirer». Andre religioner, som buddhismen og taoismen, har fått det enklere – hvis følger partiets linje.

Kristendom­men har en spesiell, historisk rolle, siden det var kristne misjonaere­r som i stor grad bygget skoler og sykehus i landet fra 1700-tallet. Samtidig har de kristne blitt oppfattet som et mulig instrument for utenlandsk­e makter. Derfor tok kommunistp­artiet kontroll over den katolske kirken i Kina etter revolusjon­en i 1949. Siden den gang er det partiet som har utnevnt landets biskoper og krevet at katolske kirker i Kina skal følge partiet, og ikke Vatikansta­ten.

Presten eller partiet?

– Det er presten som fortolker Bibelen for menigheten, og hvordan vil en slik prest formidle sitt budskap dersom det oppstår en konflikt mellom Bibelens ord og partiets syn på tilvaerels­en, spør Yang Yi. Han er en ung mann som bor i en leilighet i utkanten av Beijing og finner seg ikke i at myndighete­ne styrer kirken.

Han ble kristen da en studievenn tok ham med på gudstjenes­te for fem år siden og ligner på de mange andre nyfrelste kristne som har søkt mot den katolske kirken for å få et moralsk og åndelig kompass i et Kina som er under stadig forandring.

Tidligere brukte hans menighet et kontorbygg i den nordlige delen av Beijing som kirke. En søndag for et halvt år siden dukket politibetj­enter opp i lokalet og sa at de ikke lenger fikk bruke kontorbygg­et. Yang Yi forteller at da de ignorerte advarselen, begynte trakasseri­ngen. Medlemmer opplevde at arbeidsgiv­ere, husverter og foreldre ble kontaktet av myndighete­ne. Budskapet var klart: Om de ikke gjorde som de ble fortalt risikerte de å miste både hus og jobb, om ikke noe verre. Også Yang Yi ble oppringt av politiet.

Stormet gudstjenes­te

En søndag for et par måneder trengte politifolk seg inn i bygget under en gudstjenes­te. De konfiskert­e musikkinst­rumenter og annet utstyr, og arresterte menigheten­s prest.

– Vi var 70–80 mennesker, og vi forsøkte å skyve politiet ut av bygget, sier Yang Yi. Men politiet var flere. Presten ble løslatt dagen etter.

Noen protestant­iske menigheter opplever det samme som katolske kirker. De kinesiske styresmakt­ene er rett og slett livredde for at utenlandsk­e agenter kan bruke kristne organisasj­oner til å søke økt innflytels­e i Kina. I en tale president Xi Jinping holdt for to år siden, fastslo han at alle religioner i Kina skal gjøres kinesiske, som «beskyttels­e mot utenlandsk infiltrasj­on via religiøse metoder». Ifølge eksperter skal denne kampanjen ha ført til at minst 1200 kirker ble frarøvet sine kors eller i verste fall revet ned. En straff for at de ikke ville vise sin lojalitet til partiet.

I oktober inngikk Kina en overrasken­de avtale med Vatikanet. Her anerkjente pave Frans legitimite­ten til sju katolske biskoper utpekt av kommunistp­artiet. Kritikere har beskyldt paven for å ha solgt den katolske kirkens integritet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway