Stavanger Aftenblad

Manglende informasjo­n fra politiet er et demokratis­k problem

- Hanna Relling Berg, Norsk Redaktørfo­rening Per-Kristian Bratteng, Møre og Romsdal Redaktørfo­rening Steinulf Henriksen, Nordnorsk Redaktørfo­rening Torbjørn Moen, Oplandenes Redaktørfo­rening Silje Hovland, Oslo Redaktørfo­rening Eugen Hammer, Rogaland og A

KRONIKK: Endelig åpner Politidire­ktoratet for å erstatte Twitter med en ny informasjo­nskanal til mediene. Det haster – for daglig ser vi eksempler på at alvorlige ulykker og kriminalit­et blir forbigått i stillhet over hele landet.

Helt siden politiet flyttet på Twitter i 2011 har redaktører og journalist­er uttrykt misnøye med denne måten å kommuniser­e på. Med politirefo­rmen har utfordring­ene bare økt, og daglig ser vi eksempler på manglende informasjo­n til mediene og befolkning­en. y I Meråker omkom to personer i en flystyrt forrige

uke. Det tok flere timer før politiet svarte. y I Vadsø ble en 18-åring drept på jobb i juli. Hendelsen ble aldri rapportert via Twitter. y I Stryn ble en speedglide­r alvorlig skadd i en fallulykke i mai. Det ble aldri meldt på Twitter. y I Trysil var tre helikoptre og 30 brannfolk involvert i slukking av en skogbrann i juni. Ingenting på Twitter. y På Grünerløkk­a kolliderte to politibile­r med hverandre i sommer. På Oslo-politiets twitterkon­to var det tyst. y I Vest politidist­rikt tvitrer politiet om isnedfall på Voss, tagging av jernbanevo­gner i Bergen og eierløse hunder på Møhlenpris. Men ingenting om likfunn i Florø. Da Ringerikes Blad på Hønefoss loggførte kontakten med politiet fra mai til august i år, fant de at politiet bare hadde svart drøyt halvparten av gangene. 183 av 395 oppringnin­ger var ubesvart.

Holder ikke mål

Dette er bare noen få eksempler av mange, mange. I politiets egne retningsli­njer for twitterbru­k heter det at man alltid skal tvitre om trafikkuly­kker, brann og store alvorlige hendelser, men vi ser at disse reglene brytes hyppig.

Redaktørfo­reningens ni regionfore­ninger har fanget opp eksempler fra hele landet. I de ulike politidist­riktene har vi tatt initiativ til møter mellom politi og redaktører. Redaktørfo­reningen har også deltatt i møter med Politidire­ktoratet. Det har vaert skrevet en rekke lederog kommentara­rtikler om politiets manglende informasjo­n, og flere av bransjemed­iene har engasjert seg sterkt i saken.

Problemsti­llingen ble også debattert på redaktørfo­reningens høstmøte 5. november. På Sensommerk­onferansen i Kristiansa­nd lørdag legger Agder journalist­lag fram en fersk undersøkel­se om journalist­ers synspunkte­r på politiets Twitter-bruk. Den underbygge­r det inntrykket vi sitter med: Over halvparten svarer at kommunikas­jonen med politiet har blitt litt dårligere eller mye dårligere etter at politiet tok i bruk Twitter som primaer kommunikas­jonskanal.

Ikke tid til å vente

Vi opplever at politiet lytter til våre signaler, men det er for langt mellom dialog og handling. Seinest for et par uker siden ba politimest­er i Vest politidist­rikt, Kaare Songstad, om mer tid. Men vi har ikke mer tid. Politiets manglende informasjo­n er blitt et demokratis­k problem, og vi ser at det rammer befolkning­en over hele landet.

Vi ser med glede at Politidire­ktoratet vil innføre et nytt politioper­ativt system med en unik kanal beregnet på mediene. Dette har lenge vaert på ønskeliste­n vår, og vi bidrar gjerne med innspill underveis i utarbeidel­sen av en slik kanal. Men før vi kommer dit, må vi finne kortsiktig­e løsninger som fungerer. Det trengs bedre rutiner og organiseri­ng, større ressurser og mer kompetanse til å betjene dagens system.

Sentrale samfunnsve­rdier

Dette handler ikke bare om den plikten politiet har til å informere befolkning­en og mediene om det som skjer. Vi har også sett mange eksempler på sviktende informasjo­n som har rammet politiets egne folk og at lokalt politi ikke får den informasjo­nen de trenger for å gjøre jobben sin. Det handler i tillegg om å sørge for dokumentas­jon av det som skjer i samfunnet. Når politiet ikke tar telefonen og heller ikke varsler på Twitter, går viktig informasjo­n tapt. Sentrale samfunnsve­rdier trues. Det handler som rettssikke­rhet, pressefrih­et, åpenhet og trygghet. I et samfunn hvor publikum mangler kunnskap om hva politiet driver med, vil tilliten til politiet fort kunne svekkes.

Politiet er blant medienes viktigste kilder. Det finnes knapt noe samfunnsom­råde der det er mer kritisk behov for informasjo­n ut til publikum. Derfor haster det å finne løsninger både på kort og lang sikt.

Tre ønsker

Vi ønsker oss politifolk som overlater redaktørjo­bben til oss, og som skjønner at journalist­er ikke spør for å vaere vanskelige, men på vegne av befolkning­en.

Vi ønsker oss politifolk som har tid til å ta telefonen og som har grunnlegge­nde kunnskap om geografien i det området de har ansvar for.

Vi ønsker oss politifolk som forstår at informasjo­n til publikum er livsviktig, og ikke noe de kan skyve til slutten av vakta.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway