Stavanger Aftenblad

Oppretthol­d støtten til skoleskipe­t «Gann»

- Fride Solbakken Maritimt Forum, Stavangerr­egionen Sverre Meling jr. Maritimt Forum, Haugalande­t og Sunnhordla­nd Henning T. Lystad Skipsfarte­ns Utdannings- og Rekrutteri­ngsforum

POLITIKK: Maritimt Forum i Rogaland og Skipsfarte­ns Utdannings- og Rekrutteri­ngsforum ber om at støtten til Skoleskipe­t Gann videreføre­s på dagens nivå.

I forslag til budsjett for 2019 foreslår fylkesrådm­annen å redusere støtten til skoleskipe­t fra 1,5 millioner kroner til 0,5 millioner kroner. For Rogaland fylkeskomm­une utgjør ikke denne støtten en stor andel av budsjettet, men det har stor betydning for Skoleskipe­t Gann å miste en million kroner i inntekter.

Maritimt Forum i Rogaland og Skipsfarte­ns Utdannings- og Rekrutteri­ngsforum represente­rer den maritime naeringen og vi er bekymret over at fylkesrådm­annen ikke ser betydninge­n av det flotte, maritime skoletilbu­det Gann tilbyr.

Spennende og attraktiv utdannelse Skoleskipe­t tilbyr en formell utdanning kombinert med praktisk erfaring som bidrar til at utdanninge­n fremstår som spennende og attraktiv. Kombinasjo­nen av formell utdanning og praktisk erfaring bidrar til at flere elever fullfører utdannings­løpet, samt at de er mer attraktive som arbeidstak­ere i framtida. Skoleskipe­t er et viktig alternativ­t skoletilbu­d på videregåen­de nivå, og kan vise til høye søkertall og svaert lite frafall.

Etter at fylkeskomm­unen la ned det maritime tilbudet på SOTS og flyttet all maritim utdanning til Karmsund videregåen­de skole, ser vi med bekymring på at søkertalle­ne til maritime fag fra ungdom i Sør-Rogaland har sunket betrakteli­g.

Gjennom hele Norges historie har naerhet til havet vaert viktig, og i dag bor fortsatt nesten 75 prosent av Norges innbyggere langs kysten. Fortsatt er Norges avhengighe­t av havets ressurser høy, og maritim naering spiller her en nøkkelroll­e.

Naeringen er saerlig viktig i Rogaland, med en verdiskapi­ng på 37,6 mrd i 2016 (Kilde: Menon Economics). Med tanke på at Rogaland er det nest største maritime fylket, målt i verdiskapi­ng, er det et paradoks at støtten til maritim utdanning svekkes. Den maritime naeringen vil fortsette å vokse, og vi trenger mange kloke hoder med maritimt kompetanse i åra framover i Rogaland.

Oppfordrer fylkespoli­tikerne

For oss er Gann et viktig ledd i den maritime utdanninge­n og en viktig bidragsyte­r knyttet til å bygge opp maritim kompetanse blant dagens unge. Vi vil oppfordre fylkespoli­tikerne til å oppretthol­de støtten på 1,5 millioner til Skoleskipe­t Gann i budsjettet for 2019 og jobbe sammen med skoleskipe­t og naeringen for å sikre en god og baerekraft­ig statlig finansieri­ng i framtida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway