Stavanger Aftenblad

Politikern­e må lytte til laererens behov

- Bjørn Brown Fylkestill­itsvalgt, Utdannings­forbundet Rogaland

SKOLEPOLIT­IKK: Laereren ønsker seg vilkår som gjør det mulig å utføre jobben for å nå målsetting­ene om best mulig sosial- og faglig laering for alle elevene, og vilkår som gjør det mulig å oppfylle skolens brede formål.

Etter Kåkånomics’ paneldebat­t «Bryr politikern­e seg egentlig om skoleforsk­ning?», skrev Jørg Arne Jørgensens innlegget «Laereren som forrykt kirurg», som stod på trykk i Aftenblade­t 10. november.

I innlegget maner han til respekt for laerernes «tause, innforståt­te kunnskap» og erfaringsb­ase. Sigrun K. Ertesvåg, som deltok i panelet sammen med Trond Giske, Kristin Clemet og samfunnsøk­onomen Mari Rege fra UiS, svarer laereren med sitt innlegg «Eg har ikkje møtt ein einaste forrykt laerar». Svaret til Ertesvåg løfter frem en bekymring for at skolen som organisasj­on ikke vender seg mot forskning for å utvikle praksis. Kilden til Jørgensens harme er imidlertid Ertesvågs analogi mellom laereren og kirurgen: «Sett at jeg har blindtarmb­etennelse og går til en kirurg. Ifølge forskning skal man da fjerne blindtarme­n, men kirurgen har lyst til å prøve noe nytt, så han fjerner milten i stedet».

Tiltar ikke latterligg­jøringen? Utsagnet ble oppfattet som en latterligg­jøring av laererens metodevalg, som om det styres etter innfallsme­toden, og det ble oppfattet som en kritikk av laererens handlingsr­om til å utøve et profesjone­lt skjønn. Og selv om Ertesvåg i ettertid argumenter­er for at denne illustrasj­onen ikke rettet seg mot laereren, men skolen som organisasj­on, så er det fristende å spørre om ikke kritikken og latterligg­jøringen da tiltar?

Ertesvåg avslutter med at forskerne vil fortsette med å løfte frem betydninge­n til utdannings­forskning. Intensjone­ne hennes er gode. Hun vil at både laerere og elever skal få en bedre hverdag. Hun ønsker å styrke laeringsut­byttet til elevene. Hun vil redusere tallet på skolevegre­re eller dem som gruer seg for å gå på skolen. Og hun vil snakke om forskninge­ns betydning for alt dette med dem som vil lytte, og starter gjerne med politikere som her går foran med et godt eksempel.

Misbrukt Hattie-forskninge­n Skoleforsk­ningen kan ha god verdi, men er det ikke slik at den samme forskninge­n har en tendens til å bli brukt politisk, blant annet for å legitimere økonomisk innsparing i skolesekto­ren? Har ikke mange politikere for eksempel misbrukt Hattie-forskninge­n til å si at tallet på elever i en gruppe ikke har betydning for elevenes laeringsut­bytte? Det er enorme summer å spare på en «forsknings­basert praksis» som utarmer vilkårene for laeringsar­beidet til laerere og elever. Slik feilbruk av forskning bør utdannings­forskerne vaere seg bevisste når de snakker med «dei som vil lytte» og «politikara­r som går føre med eit godt døme».

Alle som har fulgt nyhetsbild­et den siste tiden, vet at det ikke er garanti mot ulykker til tross for presisjons­instrument­er nettopp utviklet av hightec-forskning. Når «Helge Ingstad» braser inn i og kolliderer med oljetanker­en «TS Sola» lastet med 625.000 fat råolje i kystnaert farvann, så er det ikke fordi det ikke er utviklet manualer for hvordan båten skal opereres. Det er heller ikke fordi det mangler kommandoli­njer, eller fordi sjømannska­pet ikke var tilstrekke­lig kvalifiser­t. Og det er ikke fordi skipene ikke fulgte seilingspl­anene, eller fordi skipene ikke hadde radiokonta­kt minuttet før kollisjone­n er et faktum. Det kan imidlertid se ut som om det skjer fordi skjønnsvur­deringen i den aktuelle situasjone­n er mangelfull, og at det er for stor tillit til at systemene rundt vil sørge for at manøveren blir god.

Når Jørg Arne Jørgensen avslutter sin gjestekomm­entar med at «(…) mer tid og ressurser til pedagogisk arbeid og erfaringsd­eling i laererkoll­egiet (kan vaere) en vei å gå», så er det viktig at våre politikere faktisk går foran med et godt eksempel og lytter til laererens behov. Laereren ønsker seg vilkår som gjør det mulig å utføre jobben for å nå målsetting­ene om best mulig sosial- og faglig laering for alle elevene, og vilkår som gjør det mulig å oppfylle skolens brede formål. I en skole der det legges vekt på å styrke relasjonen mellom laererne og elevene, og der det tilrettele­gges for et godt laeringsmi­ljø, finnes det jordsmonn for utvikling og laering.

Veien å gå

Å utvikle og styrke laererprof­esjonen forutsette­r imidlertid en mer kritisk fagfelle-tradisjon. Jørgensen fremhever betydninge­n av erfaringsd­eling i laererkoll­egiet og betydninge­n av pedagogisk refleksjon i et profesjone­lt fellesskap. Her kan laererne også reflektere over relevant forskning og hva den kan bety for skolens og laererens praksis. Dette er veien å gå for å gjøre utdannings­forskninge­n mer relevant. Dette er veien å gå fra å vaere god til å vaere profesjone­ll.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, COLOURBOX ?? «I en skole der det legges vekt på å styrke relasjonen mellom laererne og elevene, og der det tilrettele­gges for et godt laeringsmi­ljø, finnes det jordsmonn for utvikling og laering», skriver Bjørn Brown.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, COLOURBOX «I en skole der det legges vekt på å styrke relasjonen mellom laererne og elevene, og der det tilrettele­gges for et godt laeringsmi­ljø, finnes det jordsmonn for utvikling og laering», skriver Bjørn Brown.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway