Stavanger Aftenblad

Velferdstj­enester er big business

- Cathrine Strindin Amundsen Rådgiver, For Velferdsst­aten

POLITIKK: Norske velferdstj­enester er blitt en gullgruve for investorer. Det er på høy tid at Stortinget setter på bremseklos­sene.

Velferdsse­ktoren kommersial­iseres i økende tempo og barneverne­t er nå et forretning­smarked. Det taper barna, de ansatte, de private ideelle aktørene og fellesskap­et på. Nordmenn flest mener at skattefina­nsierte velferdstj­enester skal drives slik at bevilgning­er uavkortet går til barnevern, skole, barnehage, eldreomsor­g m.m. Det gjør de ikke i dag.

Takker ja til invitasjon­en

Jeg viser til tallfestin­g av Humana og de kommersiel­le konsernene­s gevinster i barneverne­t i mitt innlegg 10.11. og at Humanadire­ktør Mona Lien i et svarinnleg­g 13.11. ikke motsier disse. Snakk med oss, ikke om oss skriver hun. Vi vil gjøre begge deler og takker ja til invitasjon­en.

At barnevern har blitt forretning er alvorlig. I valg av tiltak for det enkelte barn må det aldri vaere tvil om at det er barnets beste som ligger til grunn. En barneverns­leder uttrykte det slik i rapport til regjeringe­n (2016): «Det ser ikke ut som at de private har en driv til å gjøre familien selvhjulpe­n så snart som mulig – rimeligvis fordi de trenger jobben for å ha en inntekt.» En rådmann sa: «Bruk av private aktører genererer økte utgifter. Kompetanse «selges ut» av kommunen – og kan lett også medføre at beslutning­skompetans­en blir lagt til privat aktør. Barnevern er et område hvor det kan vaere vanskelig å «ramme inn» et tiltak og hvor private aktører gis mulighet til å selv å definere om arbeidet må fortsette.»

Utstrakt skatteplan­legging

Humana sier de i 2018 har satt utbytte til 0,49 prosent av omsetninge­n. Dette kan se smått ut, men de kommersiel­le barneverns­elskapenes totale omsetning i Norge 2012-2016 var 13,2 milliarder kroner. Med et utbytte på 0,49 prosent ville 63 millioner av fellesskap­ets midler gå til utbytte. I offentlige budsjetter er dette ikke småpenger, men de virkelig store fortjenest­ene skapes likevel på andre måter. All erfaring tilsier at profitten blir større i 2018 enn det som oppgis som utbytte. De kommersiel­le velferdsko­nsernene driver utstrakt skatteplan­legging, og gevinstrea­lisering gjennom konsernbid­rag og pengeflytt­ing. Det er finansiell­e oppkjøpsfo­nd som eier de største kommersiel­le barneverns­aktørene i Norge. Disse er skapt for å kjøpe, omorganise­re og selge. De forvalter kapital for eiere hvor formålet er gevinst og investerin­gshorisont­en er 3-10 år. Hvem som eier betyr noe.

Lien tjente selv to millioner i fjor, formuen er på sju millioner og hun er langt fra lønnstoppe­n i velferdsbu­sinessen (Fagbladet 14.11.18). Lønnen til de ansatte i Humana har direktøren ment at skal holdes hemmelig, noe de tillitsval­gte ikke var enige i (Fri Fagbevegel­se (FF) 08.09.16). Lønnsforsk­jeller mellom topp og bunn øker med kommersial­isering av velferdstj­enester. De gode marginene i barneverns­markedet skapes gjennom å presse lønninger og pensjoner nedover, å få de ansatte til å jobbe lengre turnuser uten kompensasj­on og å prise seg så høyt kommuner og stat er villig til å betale. Å bruke selvstendi­g naeringsdr­ivende konsulente­r i stedet for ansettelse­r, er en av måtene å unngå arbeidsmil­jølovens arbeidstid­sbetingels­er (gjort f. eks. i Aleris).

Stort, fremtidig potensial

Da Ambea i oktober kjøpte deler av Aleris (som også driver barnevern), tok nr. 105 Henry Kravis og nummer 109 George Roberts på Forbes liste over USAs rikeste personer en større andel av det norske velferdsma­rkedet. Ambea er eid av oppkjøpsfo­ndene KKR og Triton. Ambea-direktøren slo fast ved kjøpet at «markedspen­etreringen i omsorg i Norden er lav og at det tyder på et stort fremtidig potensial» (FF 19.10 og 07.11.18).

De har altså en ambisjon om ytterlige overtakels­e av norske velferdstj­enester som har blitt en gullgruve for investorer. Vi mener det er på høy tid at Stortinget setter på bremseklos­sene.

 ?? ILLUSTRASJ­ONBILDE, SCANPIX ?? «De gode marginene i barneverns­markedet skapes gjennom å presse lønninger og pensjoner nedover, å få de ansatte til å jobbe lengre turnuser uten kompensasj­on og å prise seg så høyt kommuner og stat er villig til å betale», skriver Cathrine Strindin Amundsen.
ILLUSTRASJ­ONBILDE, SCANPIX «De gode marginene i barneverns­markedet skapes gjennom å presse lønninger og pensjoner nedover, å få de ansatte til å jobbe lengre turnuser uten kompensasj­on og å prise seg så høyt kommuner og stat er villig til å betale», skriver Cathrine Strindin Amundsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway