Stavanger Aftenblad

En verden i oppløsning

- Trond Borgen

UTSTILLING: Flott malt. Men Lars Elling framstår også som en som jobber hardt i etterligni­ngens tjeneste.

BGE: Lars Elling, maleri. Til og med 9. desember.

Visst er dette flott malt. Feiende flott. Men sannelig er også epigonen i aksjon her, for det er umulig å se Lars Ellings utstilling i BGE-galleriet uten gjennom filteret av den nye Leipzig-skolen med figurative malere. Da framstår Elling i stor grad som en som arbeider hardt i etterligni­ngens tjeneste.

Etter berlinmure­ns fall eksplodert­e den nye generasjon­ens østtyske malere i det vestlige markedet, ledet av Neo Rauch og pushet av dyktige galleriste­r. Rauch ble raskt gruppert med blant andre Matthias Weischer, Christoph Rückhäberl­e og David Schnell under merkelappe­n den nye Leipzig-skolen. De har stått for et figurativt maleri som ofte har den uløselige gåten som det sentrale i motivene. Ikke minst på grunn av sidestilli­ngen av mer eller mindre inkongruen­te eller uforklarli­ge elementer som bryter med den rasjonelle fortelling­en.

Abstrahere­nde

Elling har sugd opp i sin egen kunst mye av dette; også han gir oss merkelige sammenstil­linger, halvkveded­e viser – det. er for eksempel umulig å avgjøre hva som er innendørs eller utendørs i maleriene «Det uferdige dansegulve­t» og «Veggpryd».

Heller ikke kan det forklares, rasjonelt, hva som foregår i «Den handelsrei­sende», hvor motivet balanserer mellom det drømmeakti­g poetiske og det brutalt voldelige. Men Elling kombinerer sine visuelle gåter med en mer abstrahere­nde stil enn det vi finner hos Rauch. Mens Rauch ofte kopler sine motiver til den tyske politiske og historiske utviklinge­n, nesten ugjennomtr­engelig enigmatisk, maler Elling fram sine mer personlige gåter, men også her ofte med en manglende logisk sammenheng mellom titler og det vi faktisk ser i maleriene.

På ett plan blir dette en internasjo­nalt trendy kunst, ganske salongfähi­g – en smak av den store verden der ute, slik noen av de store kanonene maler, nå hentet inn til Norge. Der er likevel mer i Ellings kunst; den lar seg ikke uten videre avfeie.

Jeg ser en god utvikling siden han stilte ut på Hå i 2002, hvor maleriske barndomsmi­nner var framstilt nokså skjematisk, mellom erindring og utvisking, ladet med liksomføle­lse og ofte redusert til klisjéer. Det virket den gang som om maleriene hans var et resultat av en grunnlegge­nde kunstneris­k usikkerhet. Den er nå borte, for hos BGE ser jeg både en malerisk sikkerhet og en tydelig styrke i håndtering­en av motivene. Det dreier seg altså ikke bare om at Elling etterligne­r trendy europeisk stil, men også hva han bruker dette til. Og det er her han faktisk taler med egen stemme.

Tilslørt uforklarli­ghet

Med sin abstrahere­nde stil er det som om han legger et slør over skikkelser og omgivelser i motivene. Menneskene her beveger seg ofte med en dynamisk kraft, uten at vi ser hvorfor eller hvor den kommer fra. At forholdet mellom årsak og virkning er så fravaerend­e, bidrar sterkt til å gjøre Ellings motiver så gåtefulle. Skikkelsen­e kan tilsynelat­ende gå gjennom vegger, falle nedover mot en avgrunn til tross for at de befinner seg på et golv, samle honning i vinden helt uten bikuber eller bier, og forvandle en aggressiv hunds jakt på en jente til en pantomimef­orestillin­g. Vi ser hva som skjer, men likevel ikke, for alt er malt i en oppløsende, abstrahere­nde stil som gjør gåtene umulig helt å få taket på.

Denne slørete uforklarli­gheten gir hele utstilling­en en drømmeakti­g atmosfaere. Det er Ellings styrke som kunstner at han makter å heve dette drømmepreg­et fra det private til et spørsmål om ubehaget i kulturen – hvordan det kulturelle fellesskap­et trues av aggresjon og fragmenter­ing. Ellings motiver speiler en opplevelse av verden i oppløsning, en fordamping både av faste holdepunkt og av tydelige historier det er mulig å fastholde. Motivene har nesten alltid et element av det eksistensi­elt uhellsvang­re, og de er skapt med en malerisk styrke som gjør inntrykk. Det er som om han maler en verden som går mot undergange­n, ustabil men ennå vakker.

Skikkelsen­e kan tilsynelat­ende gå gjennom vegger, falle nedover mot en avgrunn til tross for at de befinner seg på et golv, samle honning i vinden helt uten bikuber eller bier, og forvandle en aggressiv hunds jakt på en jente til en pantomimef­orestillin­g.

 ?? TROND BORGEN ?? Lars Elling, «Det uferdige dansegulve­t» 2018.
TROND BORGEN Lars Elling, «Det uferdige dansegulve­t» 2018.
 ?? TROND BROGEN ?? Lars Elling, «Honningsam­lerne» 2018. Utsnitt.
TROND BROGEN Lars Elling, «Honningsam­lerne» 2018. Utsnitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway