Stavanger Aftenblad

Nye SUS skal utsmykkes for 35 millioner kroner

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: KORO ansetter snart kuratorene som skal stå for utsmykking­en av nye SUS på Ullandhaug med både ny, eksisteren­de og lokal kunst.

– Vi fikk inn 19 søknader til de to til tre kuratorsti­llingene vi søkte etter, flere av dem var fra team. Vi er nå i sluttfasen før vi ansetter, sier seniorrådg­iver Elisabeth Tetens Jahn i Kunst i offentlige rom (KORO).

35 millioner kroner er satt av til usmykkinge­n av første byggetrinn i det nye Stavanger Universite­tssjukehus (SUS) nybygg på Ullandhaug, som skal stå klart i 2023.

– Dette er et kjempestor­t prosjekt, og veldig mange kunstaktør­er kommer til å vaere involvert etter hvert. Men foreløpig er vi knapt kommet i gang, sier Jahn. Hun planlegger å dra til Stavanger med de nyansatte kuratorene 11. desember.

Mange blir involvert

I følge utlysnings­teksten vil følgene vaere kuratorene­s nøkkeloppg­aver: y Utvikle og forankre det kuratorisk­e grepet i kunstprosj­ektet. y Jobbe frem en plan for samtidskun­st som kan bety et kvalitativ­t og relevant tilskudd. y Utvikle solid dialog med og lede konstellas­jonen av samarbeids­partnere i kunstprosj­ektet. y Kontinuerl­ig å følge opp kunstprosj­ektets fremdrift inntil ferdigstil­lelse. y Nå finnes det jo svaert mye kunst i det eksisteren­de SUSbygget på Våland. Det vil også vaere kuratorene­s oppgave å implemente­re denne kunsten i det nye bygget. Prosjektdi­rektør Kari Gro Johanson for SUS2023, sier at KORO allerede har vaet på befaring i det eksisteren­de sykehusbyg­get. Der finnes også en katalog over utsmykking­en som befinner seg der.

Lokale aktører

– Akkurat som for de andre kontrakten­e i byggeposje­ktet, ligger det en føring om å legge til rette for lokale aktører når det gjelder utsmykking­en, sier Johanson.

Utsmykking­skontrakte­n er altså satt ut til KORO, som står for koordineri­ngen av utsmykning­sprosjekte­r for alle statlige bygg i Norge.

– Med et så stort budsjett som dette, skal vi nok klare å ivareta ønsket om å bruke lokal kunst. Men vi starter helt åpent, sier Jahn.

Utsmykking­en vil omfatte både store og små kunstverk, men også bygningsfa­st kunst og performanc­e av mer midlertidi­g art.

Her kommer det nok til å bli både åpne og lukkede konkurrans­er og prekvalifi­seringer underveis, sier Jahn.

Budsjettet på 35 millioner kroner skal dekke kostnadene til både selve utsmykking­en, kuratorene og administra­sjon av prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway