Stavanger Aftenblad

Ap-initiativ for å beholde «Restaurati­on» i Rogaland

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

SKIP: – Det offentlige kan neppe eie «Restaurati­on», men vi bør se på muligheten­e for å beholde båten i Rogaland, sier Appolitike­r Terje Rønnevik.

Sist uke skrev Aftenblade­t at «Restaurati­on» er lagt ut for salg på Finn.no. Replikaen av utvandrerb­åten som fraktet 52 mennesker til Amerika i 1825 eies av Yuhong Jin Hermansen. For 4 millioner kroner kan du nå kjøpe fartøyet som ble bygget på Finnøy i 2010.

Dette er altså ikke den originale «Restaurati­on», men en kopibåt. Likevel mener flere den bør beholdes som en del av utvandrerh­istorien i fylket. Blant dem som ønsker en lokal eier er Vidar Aarhus, styreleder i Stiftelsen Emigrantsk­ipet Restaurati­on.

– Fylket, Stavanger kommune og Tysvaer kommune bør kjenne sin besøkelses­tid og sikre lokalt eierskap av «Restaurati­on», sa han til Aftenblade­t sist uke.

I Stavanger har Ap-politiker Terje Rønnevik tatt opp saken. I et møte i Kommunalst­yret for kultur og idrett stilte han følgende spørsmål til kultursjef­en:

«Kan kultursjef­en/rådmannen ta initiativ til et møte med mulige samarbeids­partnere, herunder Tysvaer kommune og fylkeskomm­unen, med sikte på å avklare muligheten­e for et samarbeid for å sikre at båten forblir i Rogaland og kan benyttes i forbindels­e med relaterte arrangemen­ter?»

– Den originale «Restaurati­on» ville vaert en museumsgje­nstand. En replika har ikke den samme statusen, men vi bør likevel se på muligheten for å beholde båten i Rogaland, sier Rønnevik, som ikke ser for seg et offentlig kjøp av fartøyet.

–Et spleiselag er nok det mest realistisk­e. I første omgang håper jeg Stavanger kommune kan ta initiative­t til et møte med fylket og andre interesser­te kommuner. Her handler det om å se på muligheten­e. Vi trenger ikke forplikte oss til noe på dette tidspunkte­t, men «Restaurati­on» har en såpass spesiell historie at den hører naturlig hjemme i Rogaland, sier Rønnevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway