Stavanger Aftenblad

En bok å hygge seg med på sure høstkvelde­r

- Sigmund Jensen

BOK: Tørrvittig og underholde­nde fra en kald og krevende antikvaria­ttilvaerel­se i Skottland.

Shaun Bythell: En bokhandler­s dagbok. Roman. Oversatt av Nina Aspen MNO. 368 sider. Gursli Berg Forlag.

Det sies at bokhandler­en Vespasino da Bisticci i Firenze ble så bestyrtet over Gutenbergs oppfinnels­e og utsiktene til at bøker ikke lenger skulle skrives for hånd, at han stengte butikken i raseri. Noe slikt kunne muligens også Shaun Bythell ha gjort i ergrelse over Amazon og de store bokkjedene.

«En bokhandler­s dagbok», som er skrevet i 2014-2015, da den globale omsetninge­n av digitalt nedlastet musikk for første gang oversteg omsetninge­n av cd-plater, inneholder mange slike anekdoter og opplysning­er, men er først og fremst et portrett av bokhandler­en og hans hverdag.

Bythell forlot sin hjemby Wigtown som 18-åring for å studere i Bristol, og vendte hjem igjen 12 år senere, uten å ha blitt til noe. Året etter kjøpte han The Book Shop, som kanskje kunne ha vaert en fornuftig ting å gjøre dersom det dreide seg om Shakespear­e & Co i Paris, men som i en skotsk landsby med i underkant av tusen sjeler, der både meieriet og whiskydest­illeriet er nedlagt, må kunne betegnes som galemathia­s. Men som det sies i epilogen: «Butikken er fortsatt åpen.»

Bythell har etter eget sigende en mor «som avskyr stillhet slik naturen avskyr tomrom» og en far som stort sett er taus fordi han likevel aldri kommer til orde. Bokhandler­en i Wigtown har saere, men gode, lojale og uunnvaerli­ge kolleger, og han skriver overdreven­t positive anmeldelse­r av sin egen bokhandel på TripAdviso­r. Han forteller om sjeldne verk og signerte eksemplare­r som kommer hans vei, hvordan verdien av bøkene beregnes når han vurderer dødsbo eller oppsøkes av selgere, og om ymse andre mer eller mindre nyttige ting, som for eksempel at «hestekasta­njer slipper ut et kjemisk stoff som edderkoppe­r ikke liker». Han er samboer med amerikansk­e Anna, som er forfatter, og leseren tenker at hva kunne vel passet bedre for en bokhandler. Men da boken tar slutt, er de ikke samboere mer.

Bythell skriver om hvordan kundene kler og ter seg, hva de sier og hva de gjør, hva de spør etter og hva de kjøper. Vi møter blant andre stamkunden Mr. Deacon, som bokhandler­en selv etter alle disse årene ikke vet fornavnet på, og «en fast gjest som går under navnet William eller Agnes,» alt etter hvilket humør han eller hun våkner i. Vi møter lyrikeren Alastair, som kjente T.S. Eliot og som hver gang han blir spurt om hva han ønsker å drikke, svarer: «Whisky». Dessverre dør han før boken er omme, så han får aldri gleden av å oppleve at Bladnoch, det sørligste destilleri­et i Skottland, gjenopptar produksjon­en.

For bokhandler­en i Wigtown, som for folk flest, dreier det seg om å få hjulene til å gå rundt, men av en eller annen grunn virker det liksom litt mer edelt og aktverdig når man forsøker å tjene til livets opphold ved å selge brukte bøker. Noen kremmer er Blythell såvisst ikke, men i dag er The Book Shop Skottlands største antikvaria­t med to kilometer hyller som rommer100.000. I tillegg driver han nettbutikk, The Random Book Club, The Open Book Shop og den lokale litteratur­festivalen, som med tiden har blitt landets nest største.

Dette er vel verken briljant eller blendende, men det er en underholde­nde og medrivende, sjarmerend­e og morsom hyllest til alle verdens tradisjone­lle bokhandler­e, riktig en bok å hygge seg med på sure høstkvelde­r, og som også kaller på et visst takknemlig vemod med tanke på vår egen bys The Odd Book Shop og dens salige antikvar.

Moralen i historien må vaere at man skal støtte sin lokale bokhandel. Men «En bokhandler­s dagbok» er trykket i Litauen, så den lokale Gutenberg er det visst ikke riktig så farlig med.

 ??  ?? «Dette er vel verken briljant eller blendende, men det er en underholde­nde og medrivende, sjarmerend­e og morsom hyllest til alle verdens tradisjone­lle bokhandler­e,» skriver Aftenblade­ts anmelder om Shaun Bythells roman «En bokhandler­s dagbok».
«Dette er vel verken briljant eller blendende, men det er en underholde­nde og medrivende, sjarmerend­e og morsom hyllest til alle verdens tradisjone­lle bokhandler­e,» skriver Aftenblade­ts anmelder om Shaun Bythells roman «En bokhandler­s dagbok».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway