Stavanger Aftenblad

Hva gjør jeg med skammen?

- Vidar Maeland Bakke

«Ja, jeg bekjenner min skyld og sørger over min synd». (Salmene 38,19)

«Jeg kjenner meg egoistisk helt gjennom», sa jeg til han. «Du er vel ikke verre enn oss andre», svarte han. Det hjalp ikke stort.

Skyld og skam liker å henge sammen, slik tvillinger ofte gjør. Den ene er lett å forveksle med den andre. Har de likhetstre­kk, er de likevel ganske forskjelli­ge. En noe forenklend­e måte å skjelne dem fra hverandre på, er at å si at jeg kjenner skyld for noe galt jeg har gjort, mens jeg kan kjenne skam for den jeg er.Det kan vaere lettere å gjøre noe med skyld enn med skam. Skyld kan oftest knyttes til bestemte overtramp eller unnlatelse­r. Skammen er mer flytende og vanskelig å få tak på. re.Den har med selve identitete­n å gjø

Følelser av skyld og skam er ofte ingrediens­er i en depresjon. Dessverre kan den melde seg med styrke også når skylden eller skammen egentlig er falsk eller feilplasse­rt. Det er for eksempel ikke uvanlig at den som er offer for andres overgrep skammer seg.

Sjelesomso­rg er å snakke varsomt med sin sjel, helst sammen med en annen. Der kan det viktige sorterings­arbeidet skje, med Jesus i rommet.

Du har neppe større grunn til å skamme deg når du er deprimert enn når du er frisk.

Men det som ikke er godt inni oss har faerre steder å skjule seg. Noen ganger trengte jeg ikke å høre: «Du er god nok som du er!» Jeg trengte å høre: «Gud er god nok til å romme deg og alt du kommer med. Guds nåde og kjaerlighe­t gis også deg. Ta i mot!»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway