Stavanger Aftenblad

Er timingen god for et drastisk Viking-grep?

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

FOTBALL: Det er lett å la seg blende og kaste seg inn i jubelen som har oppstått etter at Viking sikret opprykket. Klubbens styre bør vaere opptatt av hvordan de skal bruke farten og situasjone­n til å unngå et nytt 2017.

Det hersker ingen tvil om at Bjarne Berntsen og hans assistente­r har gjort en fremragend­e jobb gjennom året. Spesielt på slutten av sesongen, da Viking i tur og orden måtte slå de fire andre topplagene for å ha mulighet til å rykke direkte opp, viste den sportslige ledelsen med Berntsen i spissen både rutine, ro, kynisme, klokskap og lederegens­kaper som står til toppkarakt­er.

Bjarne Berntsen kom til en klubb som hadde store sportslige og økonomiske utfordring­er. Det overrasken­de valget av ny hovedtrene­r etter fjorårets nedrykk, var ikke tilfeldig. Viking trengte en trener som forsto klubbens situasjon, og som med kjaerlighe­t og kløkt på best mulig vis kunne forvalte ressursene som sto til rådighet uten å sutre eller klage hver gang anledninge­n bød seg.

Den oppgaven har han løst prikkfritt. Bjarne Berntsen fikk jobben gjort på kortest mulig tid. Det skal både han og klubben vaere stolte av.

Må utnytte vinden i seilene

Men hva nå? Hvordan skal Viking bruke den farten de har fått i seilene på en best mulig måte til klubbens beste, hva skal Viking vaere – og hvordan skal de komme seg dit? Det er det store spørsmålet.

Ansettelse­n av Bjarne Berntsen var aldri ment som en langsiktig løsning. Derfor ble det bare skrevet en toårskontr­akt med planer om at Figgjo-karen skulle over i en administra­tiv klubbstill­ing etter kommende sesong.

Jeg ser helt klart argumenter for at Bjarne Berntsen skal få fortsette byggingen og gjenreisin­gen av Viking i Eliteserie­n det neste året, men jeg ser også mange argumenter for at timingen for å ta grep og framskynde planene er til stede.

Alle klubber i Norge har bruk for en ressurs som Bjarne Berntsen. Det finnes knapt personer i dette landet som har like stor og bred kompetanse når det kommer til drift av fotballklu­bber. Derfor må Vikingstyr­et spørre seg hvilken konstellas­jon og organiseri­ng som vil gagne dem best for å unngå at neste sesong blir en ny kamp mot nedrykk.

Jobben er gjort

Det er ingen tvil om at Berntsen setter Viking først. Han har ingen prestisje i å klamre seg til trenerjobb­en. Nå vil han bli husket for å vaere mannen som kom tilbake og fikk rettet opp skuta på en langt stødigere måte enn forsvarets fregatter. Jobben er på en måte gjort.

Hvilke grep skal Viking ta for å unngå at neste sesong blir en ny kamp for å unngå nedrykk? Og hvor offensive har de mulighet til å vaere i jakten på å etablere seg der de hører hjemme – i toppen av Eliteserie­n?

Dersom du legger dagens regnskap til grunn, setter det klare begrensnin­ger. Underskudd­et for 2018 vil bli på rundt 8-9 millioner kroner. Penger på bok har de ikke, fram til opprykket var det heller ingen stor stemning blant brorparten av investoren­e.

Under emisjonen for ett år siden måtte Viking overføre øremerkede penger fra Støttespil­leren AS til emisjonen for i det hele tatt å nå beløpet om 10 millioner kroner i friske penger.

Berntsen som klubbsjef?

Nå er jeg ingen tilhenger av en hodeløs satsing som vil sette klubben i enda større fare. Ansvarligh­et må ligge i bunn, men faren for at det igjen kan bli dyrt for Viking å vaere fattig, er absolutt reell.

Dagens entusiasme må dyrkes for å skape enda større engasjemen­t inn mot seriestart og framtiden. Så selv om medvinden er sterk for tiden, lanseres denne tanken:

Sett Bjarne Berntsen inn som klubbdirek­tør. Gi ham ansvaret for det sportslige, klubben har selv signaliser­t at de må styrke området rundt spillerlog­istikk. Han vil holde over klubben med en stødig hånd og sørge for at pengene ikke renner ut i alle kanter. Kanskje kan initiative­t komme fra Berntsen selv?

Kåre Ingebrigts­en inn?

Med sin entusiasme og sitt store Viking-hjerte går daglig leder Eirik W. Henningsen inn som markedsdir­ektør.

Trenerjobb­en tilbys til Kåre Ingebrigts­en. Ingebrigts­en er garantert både sulten og full av motivasjon etter at RBK sparket ham på en uverdig måte i sommer. Tilknytnin­g til Stavanger og Viking har han både gjennom konens jobb og etter å ha vaert Kjell Jonevrets assistent i to år fra sommeren 2012 til sommeren 2014. Kontrovers­ielt? Ja.

Men er det verdt å ofre dette en tanke som et salgbart prosjekt hos Vikings investorer og som kan gi klubben midler til å hente inn solide forsterkni­nger som Veton Berisha?

Absolutt.

 ?? JO OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Aftenblade­ts sportslede­r mener Viking-styret bør vurdere å bruke medvinden som blåser rundt klubben og trener Bjarne Berntsen på en litt spesiell måte.
JO OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Aftenblade­ts sportslede­r mener Viking-styret bør vurdere å bruke medvinden som blåser rundt klubben og trener Bjarne Berntsen på en litt spesiell måte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway