Stavanger Aftenblad

KrF-krisen er ikke ny

-

LEDER: Det mest overrasken­de med KrF-bråket de siste ukene, er at folk overraskes over at det er bråk i KrF.

For KrF-krisen begynte ikke i høst. Den begynte for mange år siden og har ført til valgnederl­ag etter valgnederl­ag. Knut Arild Hareides plan ble gang etter gang dømt nord og ned av ekspertene, også de på venstresid­en. Nå ser de samme på vinnerlage­t fra landsmøtet ut som et sørvestlan­dsk miniparti godt ute på høyresiden.

De som har kommet med slike påstander, kan få rett. Mest sannsynlig tar de likevel feil. I tirsdagens gjestekomm­entar i Aftenblade­t minnet statsviter Svein Erik Tuastad både om at politiske trender snur, at de snur fort og at partiene har behov for å tekke velgerne med mer enn kjerneverd­ier.

KrF-debatten handler ikke lenger om politikk eller kjerneverd­ier, men hvordan dette er pakket inn. De som er uenige i stemmerett­sreglene på fylkesårsm­øtet til Rogaland, heller mot rød side, de som støtter Ropstads samtaler med Solberg heller mot blå. De som mener Knut Arild Hareide er blitt et politisk geni, er på rød side (og ikke nødvendigv­is i KrF), mens de som mener Kjell Ingolf Ropstad er et politisk funn, er på blå side

(og heller ikke de nødvendigv­is i KrF).

Engasjemen­tet, saerlig fra dem som står utenfor partiet, er preget av drømmer og ønske om makt.

Makt er politikken­s ledestjern­e. Derfor snakket Knut Arild Hareide med Jonas Gahr Støre (Ap). Derfor tok Erna Solberg (H) gjerne imot KrFs nestledere til en sonderings­prat. Vi tror ikke hennes spill med abortkorte­ne avgjorde avstemning­en på landsmøtet, men avsporinge­n sperret iallfall for at den andre siden kunne kaste andre fristelser etter KrF.

Ett år er utrolig lenge i politikken. De som gjør det bra nå, kan svikte i neste års valg, mens for eksempel Kristelig Folkeparti kan reise seg. Hvis de ikke gjør det, handler det ikke nødvendigv­is om politikken, men om prosessene. Det som begynte som en tilsynelat­ende fin og verdig prosess, har endt opp som bare rols.

Dette deler alle fløyene ansvar for, men ikke minst må både partiledel­se og sekretaria­t erkjenne at prosessen manglet forankring, den kom på feil tidspunkt, gikk for fort, overvurder­te ledelsens gjennomsla­gskraft og ble drevet ensidig gjennom av klikker der alle medlemmene var enige med hverandre. Det var naivt, på grensen til det rørende, å tro at ingen ville kjempe mot partileder­ens veivalg.

I motsetning til det siste årets problemer i Ap, er ikke KrF-nedturen preget av de samme personmots­etningene, men tittelen på den neste KrFboken kan fort lånes fra årets Ap-bok: Alle skal ned.

 ?? GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? Alle skal ned? Olaug bollestad, til venstre, Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad må alle ta ansvar for at en tilsynelat­ende ryddig prosess endte med bare rols, mener Aftenblade­t.
GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Alle skal ned? Olaug bollestad, til venstre, Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad må alle ta ansvar for at en tilsynelat­ende ryddig prosess endte med bare rols, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway