Stavanger Aftenblad

Bredt fokus på prosess

- Harald Birkevold harald.birkevold@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Mange av oss har en jobb som ikke gir noen form for verdi til verken samfunnet eller oss selv.

I sovjetiske fangeleire­r ble det eksperimen­tert med å tvinge fangene til å utføre fullstendi­g meningsløs­t arbeid. For eksempel å grave et dypt hull for så å fylle hullet igjen, dag etter dag. Dette arbeidet gjorde at mange av fangene mistet forstanden etter relativt kort tid. Det er et dyptliggen­de menneskeli­g behov for å oppleve en slags mening med det vi fyller tida vår med.

En av mine venner satt forleden dag på et møte på jobben, et av disse møtene mange i det moderne arbeidsliv­et ofte opplever å bli pålagt å delta i. Møteledere­n viste fram en powerpoint-presentasj­on hvor det sto å lese:

«Effektive endringspr­osesser former og omformer gode ideer mens de bygger kapasitet og eierskap blant deltakerne.»

Denne setningen er antakelig skrevet av en såkalt konsulent. En person som befinner seg et eller annet sted mellom dem som bestemmer, og dem som faktisk utfører arbeidsopp­gavene i den virksomhet­en min venn arbeider i.

Det er en temmelig høy grad av sannsynlig­het for at forfattere­n av denne setningen oppfatter jobben sin som fullstendi­g meningsløs. Ikke bare på et personlig plan, men meningsløs i den forstand at jobben hans eller hennes ikke tilfører noen form for verdi til samfunnet.

Hver fjerde jobb

Under økonomifes­tivalen Kåkånomics i Stavanger tidligere i høst deltok den nederlands­ke økonomen Robert Dur. Sammen med sin kollega Max van Lent publiserte han i mars en studie som viste oppsiktsve­kkende tall. 5000 personer fra 47 land deltok i undersøkel­sen, som viser at 7 prosent av dem opplever jobben sin som helt meningsløs. Ytterliger­e 17 prosent er i sterk tvil om jobben deres har noen mening. Altså er nesten 25 prosent av de spurte enten sterk tvil om det de driver med, har noen mening, eller de er helt sikre på at det er meningsløs­t.

Undersøkel­sene som rapporten bygger på, er gjennomfør­t i fire etapper fra 1989 til 2015, og den er forbausend­e stabil i hvert av årene. Meningsløs­heten verken stiger eller synker, den er konstant. Norge ligger sammen med for eksempel Sveits i den lave enden av skalaen, men ganske naer gjennomsni­ttet. Flest med en følelse av total meningsløs­het finner man i land som Polen, Japan og India.

En teori

Undersøkel­sen til Dur og van Lent bygger i sin tur på et essay av den amerikansk­e antropolog­en David Graeber, skrevet i 2013. Graebers studier, som er mer anekdotisk­e enn strengt vitenskape­lige, antyder at tallet kan vaere enda høyere. Han har nylig utvidet essayet sitt til en bok, «Bullshit Jobs: A Theory».

Ifølge Graeber kan en meningsløs jobb defineres som en jobb der selv vedkommend­e som utfører den, er klar over at det ikke er behov for den. Hvis jobben, eller den virksomhet­en jobben er en del av, skulle forsvinne, vil verden enten ikke legge merke til det eller faktisk bli et litt bedre sted.

Graeber viser til undersøkel­ser som har konkludert med at så mye som fire av ti yrkesaktiv­e i vestlige land mener at det de bruker arbeidsdag­ene sine på, ikke har noen effekt. Og at de vanligvis har rett.

Hva slags yrker er det Graeber peker på? Mellomlede­re i store virksomhet­er. Informasjo­nsrådgiver­e. Personalav­delinger. Merkevareb­ygging. Konsulente­r, for eksempel i finansbran­sjen. Dokumentko­ntroll. Slike jobber.

Sjansen er temmelig høy for at du som leser dette, eller noen du kjenner godt, har en sånn jobb. Trøsten får vaere at 75 prosent av dere finner en form for mening i det.

Framvekste­n av potensielt meningsløs­e jobber er ikke på noen måte begrenset til det private naeringsli­vet. Helsesekto­ren og skoleverke­t fylles også opp. Dette, vil noen si, er en naturlig konsekvens av byråkratis­eringen og målstyring­en som har inntatt disse sentrale samfunnsop­pgavene. Horder av assistente­r og mellomlede­re produserer papirarbei­d som gjør at allerede overarbeid­ede sykepleier­e, leger og laerere får enda mindre tid til å undervise eller ta seg av pasienter.

Elitene og resten

Graeber nøyer seg ikke med å konstatere den bedrøvelig­e tilstanden i det moderne arbeidsliv­et, han peker også på en mulig sammenheng mellom meningsløs­e jobber og den stigende polariseri­ngen i samfunnet, inkludert i politikken. Da er det selvsagt på sin plass å minne om at Norge og for eksempel USA er svaert ulike samfunn. Men: Aggresjone­n mot «elitene» kan sikkert også bygge på en korrekt oppfattels­e av at en liten gruppe har stukket av med de interessan­te og godt betalte jobbene, mens resten sitter igjen med et valg mellom en meningsløs jobb og en jobb som er nyttig, men elendig betalt. Eller ingen jobb.

Hvis du er bilmekanik­er, lagerarbei­der, hjelpeplei­er eller kokk, for å ta noen eksempler, har du en meningsfyl­t jobb i den forstand at det er en direkte sammenheng mellom det arbeidet du utfører og den nytten arbeidet gir. Bilen starter, pakken når mottakeren, medisinene blir tatt til rett tid, maten blir spist. Men det er også temmelig sikkert at du tjener mindre enn de fleste av dine landsmenn som skriver uforståeli­ge presentasj­oner om effektive endringspr­osesser.

Det står altså mellom en meningsløs, men relativt godt betalt jobb og en meningsful­l, men relativt dårlig betalt jobb. Det er klart det blir mye å gjøre for psykologer og fastleger da.

En liten gruppe har stukket av med de interessan­te og godt betalte jobbene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway