Stavanger Aftenblad

Slik blir topplønna i Nye Stavanger kommune

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rådmann Per Kristian Vareide har nest høyest lønn av rådmennene i Norge. Etter lokale forhandlin­ger nå i høst er lønna satt til 1.674.900 kroner.

Med det ligger han hakk i hael på statsminis­ter Erna Solberg, som nå har en lønn på 1.680.277. Vareide ble rådmann i Stavanger i begynnelse­n av 2016, og kom fra en tilsvarend­e stilling i Grimstad.

Lite i år

Forhandlin­gssjef Tom Fossmark i Stavanger kommune oppgir at Vareide i år har hatt en lønnsstign­ing på 2,75 prosent, eller om lag 44.000 kroner.

Den eneste over Vareide på liste er Drammens prosjektrå­dmann Elisabeth Enger. Ifølge Kommunal Rapport tiltrådte den tidligere jernbanedi­rektøren stillingen 1. januar i år, og skal bli rådmann i den nye storkommun­en fra 2020. Hun har i dag en årslønn på 1,7 millioner.

Da Fagbladet, medlemsbla­det for Fagforbund­et, i vår presentert­e en oversikt over rådmannslø­nnen i 400 kommuner, var det Asker-rådmann Lars Bjerke som toppet med en lønn på 1,6 millioner. Vareide lå godt nede på listen, på en åttendepla­ss, med en lønn oppgitt til 1.470.000 kroner, bak kollegene i både Baerum, Askøy, Røyken, Drammen, Førde og Molde.

Mye i fjor

Det Fagbladet ikke hadde fått med seg var at Vareide fikk et solid lønnshopp 1. oktober 2017.

– Lønnen hans før det var 1,505.000 kroner. 1. oktober vedtok Fellesnemn­da å øke den til 1.630.000. Årets lønnsøknin­g på 2,75 prosent er regnet ut fra det nivået, opplyser forhandlin­gssjef Tom Fossmark.

Fjorårets lønnshopp på 125.000 kroner utgjorde 8,3 prosent.

Rådmannen i Asker ligger fortsatt på 1,6 millioner, mens rådmannen i Trondheim, landets tredje største by, ligger like i overkant av 1,5 millioner. Rådmann Bodil Sivertsen i Sandnes har for tiden en lønn på 1.325.000 kroner.

De to største byene i Norge, Oslo og Bergen, figurerer ikke på statistikk­en. Siden byene praktisere­r parlamenta­risme og byråd, har de ingen rådmann.

Mer ansvar

Ifølge Kommunal Rapport viser tall fra KS at årslønnen til rådmennene i snitt økt med 46 prosent de ti siste årene, mens resten av kommunesek­toren har hatt en lønnsvekst på 31 prosent.

Det var enighet mellom arbeidsgiv­er og berørte fagforenin­ger at lønnsfasts­ettelsen for direktører kunne skje uten drøftinger i år. Rådmannen la vekt på at direktøren­e i 2019 vil få et betydelig utvidet ansvar og oppgaver ned gjennomfør­ingen av kommunesam­menslåinge­n. Lønnsjuste­ringen i forbindels­e med etablering­en av nye Stavanger kommune er med dette fullført, heter det i en sak til lønnsutval­get tirsdag.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) forsvarer lønnsnivåe­t og viser til at Vareide tjener omtrent det samme som rådmenn i kommuner som Drammen og Asker, og at Nord-Jaeren har et generelt høyt lønnsnivå.

Balanse

– Det er en balanse her. Kommunen skal ikke vaere lønnsleden­de, men samtidig er det viktig at vi får ansatt flinke folk. Per Kristian Vareide har svaert krevende oppgaver. Han leder en organisasj­on med om lag 10.000 ansatte. I tillegg leder han prosjektet med Nye Stavanger kommune, der Stavanger, Rennesøy og Finnøy skal slås sammen, sier Sagen Helgø.

Drøyt ti toppledere i Nye Stavanger kommune tjener over millionen. Lønnsøknin­gen for denne gruppen i år ligger på et nøkternt nivå, mellom 36.000 og 50.000 kroner.

Aftenblade­t skrev i helgen om flere grupper i kommunen, deriblant barnehages­tyrerne, som i hvert fall i prosent har en langt høyere samlet lønnsøknin­g i 2018 enn toppnivået.

En gjennomsni­ttlig lønn for en barnehages­tyrer i Stavanger steg i 2018 fra 660.000 til 704.000 kroner.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Rådmann Per Kristian Vareide tjener nå 1.674.900. Assisteren­de rådmann, Per Haarr (i bakgrunnen), tjener 1.440.000.
KRISTIAN JACOBSEN Rådmann Per Kristian Vareide tjener nå 1.674.900. Assisteren­de rådmann, Per Haarr (i bakgrunnen), tjener 1.440.000.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway