Stavanger Aftenblad

Olaug Bollestad ba Rogaland peke på Kjell Ingolf Ropstad

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Allerede før KrFs veivalg var tatt, hadde Kjell Ingolf Ropstad betydelig støtte i Rogaland KrF som ny KrF-leder.

Åtte seierssikr­e, blå delegater i delegasjon­en til Rogaland KrF stilte allerede før den avgjørende voteringen på KrF ekstraordi­naere landsmøtet på Gardermoen, opp på et bilde for Aftenblade­ts fotograf for å markere at de helhjertet støtter opp om Kjell Ingolf Ropstad som KrFs nye partileder.

Ikke minst gjorde timingen det til et tydelig budskap i retning Olaug Bollestad.

– Bollestad ga beskjed

Nå bekrefter fylkeslede­r Oddny Helen Turøy at Rogaland KrF offisielt har gått inn for Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – gitt at Knut Arild Hareide gir seg.

Det skyldes ifølge Turøy en samtale hun hadde med Bollestad i forkant av mandagens fylkesstyr­emøte.

– Jeg snakket med Olaug på forhånd, og hun ba Rogaland om å peke på Kjell Ingolf.

– Hvorfor det?

– Hun syntes at Rogaland burde peke på Kjell Ingolf. Jeg fikk beskjed om å hilse fylkesstyr­et og at det var sånn hun syntes det skulle vaere. Så dette er ikke noe mistillit til Olaug fra Rogaland KrF, sier Turøy.

– Aftenblade­t skrev allerede på det ekstraordi­naere landssmøte­t 2. november om åtte delegater i Rogaland KrF som stilte seg bak Ropstad som ny KrF-leder. Kan det vaere at Bollestad skjønte tegningen her og derfor ba Rogaland peke på Ropstad?

– Det må du ta med Olaug. Jeg har hatt en åpen kommunikas­jon med henne hele tiden.

– Men kan det vaere at Bollestad skjønte at Ropstad hele veien har vaert favoritten i Rogaland?

– Her er vi nok blitt fanget litt av det som skjer nasjonalt, der det har ligget litt i kortene at det er Kjell Ingolf Ropstad som skal overta. Olaug har full tillit hos oss, men her fulgte vi oppfordrin­gen fra Olaug selv. Og jeg tenker at det er helt naturlig at Olaug, som 1. nestleder, blir konstituer­t som ny partileder til ordinaert landsmøte hvis Hareide trekker seg.

Klassekamp­en skrev tirsdag at Bollestad ikke er Rogaland KrFs førstevalg.

– Hva er

Ropstad?

– Det kan godt begrunnes på mange vis, men det har nok ligget litt i kortene lenge at mange tenker at han er en framtidig leder av KrF. Han er tydelig og god og har utvilsomt en leder i seg.

argumenten­e

pro

Riper i lakken

– Har han fått en ripe i lakken etter prosessen med veivalget? Har han det som skal til for å vaere en samlende partileder?

– Ingen har kommet gjennom dette uten en ripe i lakken. Vi har en utfordring alle sammen, uansett etter dette. Men jeg har like stor tillit til Kjell Ingolf som jeg hadde før denne prosessen startet. Det kan jo ikke vaere slik at man ikke får lov til å jobbe for et politisk standpunkt eller saker man er opptatt av i et politisk parti, sier Turøy.

Olaug Bollestad

bekrefter overfor Aftenblade­t at hun ba Rogaland KrF peke på Ropstad.

– Ja, jeg ba om det. Han er en god, framtidig leder for KrF. Dette handler ikke om å feige ut, sier Bollestad.

– Husk at jeg neste år er 58 år og at det tar mange år å bygge seg opp som partileder. Jeg har alltid tatt alle oppdrag KrF har bedt meg om. Jeg har aldri hatt ambisjoner på egne vegne. Ber partiet meg om noe, stiller jeg uansett hva. Så når Rogaland KrF spurte meg, så synes jeg det var klokt å peke på Kjell Ingolf. Jeg føler meg ikke forbigått eller nedverdige­t, sier hun.

Bollestad understrek­er at hun snakker om situasjone­n fra og med det ordinaere landsmøtet til våren i Stavanger. For 1. nestledere­n er klar til å steppe inn som konstituer­t partileder fram til det ordinaere landsmøtet dersom Hareide går av før den tid.

– Jeg er selvfølgel­ig klar til å hoppe inn hvis noe skjer, sier Bollestad, som legger til at hun ikke legger noe personlig prestisje i lederspørs­målet.

– Skjønte du at du ikke hadde stor nok støtte? Så du tegningen?

–Nei, jeg ser ingen tegning. Det er ikke en tegning noen plass. Det har jeg ikke tenkt på en gang, sier Bollestad.

Varsler gjenvalg i 2021

Hun tar også bildet av de åtte rogalandsd­elegatene som pekte på Ropstad, med stoisk ro. Hun har attpåtil snakket med noen av dem som ifølge Bollestad sier at de ikke visste helt hva de gikk til.

Bollestad sier at hun uansett stiller seg til disposisjo­n for å fortsette som 1. nestleder.

– Ja, det kan jeg. Det er ofte en uriaspost det også. Samtidig er jeg ikke en småbarnsmo­r, og KrF vet jo at jeg er en som kan jobbe både sent og tidlig. Så dette betyr ikke at jeg abdiserer.

– Det er ikke noe farvel til rikspoliti­kken?

– Niks, niks, niks. Men nå skal partiet først ta det valget og finne ut hvor det er mest bruk for meg. Men hvis Rogaland KrF ønsker at jeg stiller som 1. kandidat i stortingsv­alget i 2021, og jeg har liv og helse til å baere det, så vil jeg vaere med på den reisen, sier Bollestad.

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Rogaland KrF-leder Oddny Helen Turøy , til venstre, sier hun fikk beskjed av Olaug Bollestad om å peke på Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder dersom Knut Arild Hareide går av.
CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Rogaland KrF-leder Oddny Helen Turøy , til venstre, sier hun fikk beskjed av Olaug Bollestad om å peke på Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder dersom Knut Arild Hareide går av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway