Stavanger Aftenblad

Bollestad sier Hareide ba henne stille på møtet med Høyre

-

OSLO: Olaug Bollestad hevder at det var Knut Arild Hareide som ville at hun skulle i stille i Høyre-møtet der abort ble tema. Nå ber Rogaland KrF om lovendring – uten å stille ultimatum.

Mandag la ledelsen i Rogaland KrF fram endringer i abortloven­s § 2C (se fakta) og forbud mot tvillingab­ort blant forslag til krav til sonderinge­r og forhandlin­ger med Erna Solberg-regjeringe­n

Abortsaken ble også tema på og ikke minst etter et mye omtalt møte med Høyre på Statsminis­terens kontor (SMK).

– Jeg vet hvor usikker jeg var for å gå på det møtet. Jeg snakket mye med Knut Arild Hareide om dette. Han sa da «at det synes jeg du skal gjøre, Olaug», sier Bollestad, som ikke liker å gå på «sånne møter».

– Dette hadde et hemmelighe­tspreg som du ikke likte?

– Jeg vil ikke bruke dét ordet, men jeg var opptatt av det dette fort kunne «få feil fokus.»

– Og det har nå skjedd?

– Jeg synes møtet har fått en annen betydning enn det jeg la i det, bekrefter Bollestad.

Tusenvis har demonstrer­t mot å endre abortloven.

– Det er ikke flertall i det norske folk for å gjøre noe med selv- bestemmels­en, men spørsmå- let er, når vi hele veien evaluerer bioteknolo­giloven, så klarer vi ikke å ta den diskusjone­n uten å gå i tog, holdt jeg på å si, sier Bollestad.

– Misbrukt tillit

VG har skrevet at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad først begynte å argumenter­e med en mulighet for å endre abortloven etter SMK-møtet som har skapt kraftige reaksjoner innad i KrF. Tidligere KrF-nestleder Odd Anders With mener Bollestad og Ropstad bør vurdere sine stillinger etter å ha misbrukt partiets tillit, skriver Dagbladet.

Bollestad sier at det var et reelt ønske fra henne og Ropstad om å diskutere utfordring­ene i partiet hvis KrF tok et annet veivalg enn det Hareide ønsket.

– Er ikke det å outsource litt av sjelen til KrF i en prosess som dette?

– Nei. Det var et reelt ønske fra vår side om å diskutere det. Dette var ikke for å legge noe på boret, og det var aldri slik at Høyre tok fram noe der. Det (abortspørs­målet) var en del av en likeverdsp­akke som vi fortalte om. Høyre kom ikke med 2C. Vi brukte det som en del av en likeverdsp­akken, svarer hun.

Bollestad sier også at hun aldri har vaert med på å legge en strategi med Høyre.

– Blir du på vegne av offentligh­eten og samfunnsde­batten skuffet når det blir demonstras­joner i by etter by?

– Det spørs hva du legger i potten, men selvbestem­melsen lå altså ikke i potten. Er det noen type foster som skal ha mindre rettsvern enn andre når det skal tas et valg? Hvorfor skal et vaere et rettsvern, og hvem skal bestemme hvem som skal ha mindre rettsvern enn andre? Det er spørsmålen­e. Derfor har KrF gått inn for å ta bort 2C i programmet, fordi vi ser at det er en problemsti­lling at vi vet mer og mer, men likevel har ikke gjort noe på 40 år, sier hun og legger til:

– Det er akkurat som tvillingab­ort som ikke var mulig i 1978, men som vi ser at er en utfordring nå også, sier hun.

Avviser ultimatum

Fylkeslede­r Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF avviser at fylkeslage­t vil at KrF skal stille ultimatum om reell bevegelse i abortspørs­målet.

– Nei, det er det ikke. Abortspørs­målet tror jeg faktisk ikke har vaert så veldig avgjørende for så mange, selv om det er blitt framstilt slik, sier Turøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway