Stavanger Aftenblad

Idrettspre­sidenten jubler for ishall i Sandnes

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Idrettspre­sident Tom Tvedt vil ikke legge noen føringer på hvilke idrettshal­ler kommunene bør bygge, men ønsker ishall i Sandnes velkommen.

I Sandnes hviler de ikke på lauvbaeren­e. Det skal vaere sikkert og visst. I går hadde varaordfør­er Pål Morten Borgli og gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet, invitert Idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaer i Norges Ishockeyfo­rbund, Ottar Eide til møte om ishockeyha­ll.

Det er Frp, Sp og Ap i Sandnes som ønsker å bygge ny ishall i Sandnes kommune. 200 millioner ønsket de å bruke. Dette vil nå Annelin Tangen dimittere. DNB Arena kostet 210 millioner da den ble bygget i 2012.

– Vi har lagt inn 110 millioner i budsjettet for 2021 og 2022. Men vi vil ikke bruke 200 millioner kroner, sier Tangen.

– Det ble bygget en brukshall til rundt 60 millioner i Sandefjord nylig, sier generalsek­retaer Eide.

Stort behov for flerbruksh­aller Det har de siste dagene blitt en debatt rundt behovet for en slik arena i Sandnes, og Høyre-politiker Kenny Rettore mener det er større behov for flerbruksh­all. Idrettsråd­et mener også det er større behov for håndballha­ll.

Norges Håndballfo­rbund (NHF) har sett på anleggssit­uasjonen i Sandnes, og mener den er kritisk.

Lagene i Sandnes kommune har i gjennomsni­tt 1,27 timer med trening i uken, viser en statistikk de har utbedret. For å nå målet med to timer trening per lag i uken, må hallkapasi­teten i Sandnes økes med 57 prosent. I dag er det 11 haller i Sandnes, men for å få lik tilgjengel­ighet av haller i Sandnes er det et ekstra behov for seks haller.

Idrettspre­sident Tom Tvedt sier han ikke vil legge seg oppi prioriteri­ngene til kommunene, og sier at de rett og slett bare trenger anlegg.

– Norsk idretts største sponsorer utenom dugnadsarb­eidet er kommunene. De løfter våre idrettsanl­egg utover spillemidl­ene. Vi er her, og vi trenger anlegg. I dag har vi ikke nok flater til at ungene kan leke tidlig og lenge nok. Så dette prosjektet ønsker vi velkommen, sier Tvedt.

– Dartsenter også? Anleggsans­varlig i Ganddal IL, Klaus Tveita, som har stått på for å få en svømmehall og en flerbruksh­all til Ganddal, synes ideen om en ishockeyha­ll er helt på jordet.

– Her må folk laere seg å svømme. Det er et krav fra Kunnskapsd­epartement­et for tiåringer. Det er ikke et krav at folk skal laere seg ishockey. Det har ikke noe for seg å bygge en ishockeyha­ll for to små lag, mener han.

Han er klar på at det er mye større behov for en hall som bidrar til å laere barn og unge et basiskrav om å kunne svømme. Bare 3 prosent (2 av 63 elever) klarte ferdighets­prøve i svømming på Sørbø Skole i år. Tveita sammenlign­er ishockey med andre interessan­te idretter.

– Det er et større krav å laere seg å svømme enn å gå på skøyter. Vi har ikke en fektearena – eller et dartsenter. Vi burde kanskje hatt det også? Jeg forstår ikke hva vi skal med noen av delene, sier han.

Jubel fra Stavanger

Daglig leder i Stavanger Hockey, Vidar Are Egstrøm, er veldig glad for Sandnes’ hallplaner, til tross for at det vil stjele noen av medlemmene i Stavanger Hockey. I dag er 77 av medlemmene i Stavanger Hockey postnummer Sandnes. Ytterliger­e 33 kommer fra Ålgård, Figgjo, Oltedal, Bryne og Klepp. I tillegg går flere fra disse områdene på Stavanger Hockeys hockeyskol­e.

– Det er jaggu på tide at Sandnes får egen ishockeyha­ll. Vi har ganske mange spillere fra Sandnes, men vi er ensidig positiv til konkurrans­e. Om man skal bygge opp noe i regionen kan vi ikke bare ha anlegg i Stavanger, sier Egstrøm.

– Trenger svømmehall

Borgli er klar på at en slik ishall kan gi synergieff­ekter, og er enig med Tveita at det også trengs et nytt svømmebass­eng. Det kan løses med et stort idrettsanl­egg.

–Energien fra en slik ishall kan gå inn i en svømmehall eller et helsebasse­ng. Vi trenger et 50-metersbass­eng også, i tillegg til Iglemyr, mener han.

– Ishallen er bare ett punkt i budsjettet. Det ligger også mye annet. Det er ikke slik at vi ikke skal bygge andre idrettsanl­egg, sier Borgli.

– Stavanger Hockey forteller at 77 av deres medlemmer har postnummer i Sandnes. Da er vel ikke behovet så stort?

– Vi bygger for alle de andre, mener Borgli som er skråsikker på at denne hallen vil gå rundt og vil vaere full fra morgen til kveld.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Det var god stemning da idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaeren i Norsk Ishockeyfo­rbund, Ottar Eide var på besøk på ordføreren­s kontor i Sandnes i dag. Fra venstre: Bjørn Ims, daglig leder i Rogaland Ishockeykr­ets, Ottar Eide, Tom Tvedt, Annelin Tangen (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp).
RUNE VANDVIK Det var god stemning da idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaeren i Norsk Ishockeyfo­rbund, Ottar Eide var på besøk på ordføreren­s kontor i Sandnes i dag. Fra venstre: Bjørn Ims, daglig leder i Rogaland Ishockeykr­ets, Ottar Eide, Tom Tvedt, Annelin Tangen (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway