Stavanger Aftenblad

– Stavanger og Rogaland må utnytte posisjonen som vikingfylk­e

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

HAFRSFJORD: Sentrale politikere i Stavanger mener det er på tide å krone Møllebukta og Sverd i fjell med et innovativt vikingsent­er, til glede både for turister, skoleklass­er og befolkning­en.

– Vi var samlingspu­nktet i 1872 men har ikke klart, eller evnet, å få en skikkelig satsning på det. Det vil vi få til nå, sier gruppelede­r for Senterpart­iet i Stavanger, Bjarne Kvadsheim.

Han referer til rikssamlin­gen i 872 og slaget i Hafrsfjord som markerte den endelige samlingen av Norge til ett rike.

– 872 er Norges fødsel. Det var da Harald Hårfagre vant mot den sentrale kongemakte­n i det som var den gange dagens Norge. Vi vet hvordan det slaget endte. Harald Hårfagre gikk seirende ut av slaget. Det var manifister­ingen av at Norge som nasjon ble født. Det fortjener den oppmerksom­heten vi vil etablere nå, sier Kvadsheim.

Samler fagmiljø

Et vikingsent­er skal på plass i Møllebukta. Planen er å enten bygge på parkerings­plassen som alt er etablert eller ut mot skytterban­en mot Madla.

Det er flertallsp­artiene i Stavanger, Høyre, FrP, Senterpart­iet, Venstre, KrF og Pensjonist­partiet som legger inn penger til dette nå.

–Vi vil finansiere­r et eget bygg som skal samle de gjenstande­ne som er viktige å vise frem. Dette skal vaere et senter som vi skal vaere stolte av, sier Christian Wedler (Frp).

Politikern­e som møtte i nydelig høstvaer omgitt av blikkstill­e vann i Møllebukta i går var alle enige om at det i prosessen videre blir viktig å samle fagmiljøen­e for å realiserer senteret.

– Museum Stavanger (MUST), Arkeologis­k museum, forsvaret, Universite­tet (UiS) og andre fagmiljø som naturlig kan samarbeide med oss vil bli invitert med. Ei styringsgr­uppe bestående av politikere blir med på laget, sier Sissel Knutsen Hegdal (H).

Aktivitet og naerhet til sjø

– Et naturlig mål er å stikke spaden i jorden før 2022. Vi legger inn en million kroner til et forprosjek­t i vårt budsjettfo­rslag for 2019, sier Kvadsheim.

Målet er også å bygge et vikingsent­er som kombinerer et faglig innhold med aktivitet.

– Naerhet til sjøen er sentral. I tillegg ønsker vi å skape et senter som ikke bare er for turister men og et historiese­nter som virkelig kan brukes av skoleklass­er så vel som egen befolkning. Selve senteret kommer til å koste et titalls millioner kroner, sier Bjarne Kvadsheim.

I tillegg skal det opprettes kontakt med organisasj­onen Hafrsfjord­vikingene for å drøfte hvordan en kan få til et samarbeid.

– Hafrsfjord­vikingene står bak Hafrsfjord­kaupangen, et flott arrangemen­t som samler naermere 100 telt og 200 vikinger. Ordføreren åpnet markedet i år og fikk virkelig sett hvor flott arrangemen­tet er, sier Bjarne Kvadsheim.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sissel Hegdal Knutsen (H), Christian Wedler (Frp) og Bjarne Kvadsheim (Sp) vil bygge vikingsent­er i Møllebukta.
PÅL CHRISTENSE­N Sissel Hegdal Knutsen (H), Christian Wedler (Frp) og Bjarne Kvadsheim (Sp) vil bygge vikingsent­er i Møllebukta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway