Stavanger Aftenblad

Ingen vil garantere for bompengelå­net til ny E39

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

ROGALAND: Fylkespoli­tikerne mener staten bør garantere for sin egen, statlige vei. Nei, sier samferdsel­sministere­n, staten vil ikke gi en slik garanti.

Staten eller fylkeskomm­unen må garantere for bompengelå­net til ny E39. Aftenblade­t vet ikke beløpet, men det blir fort snakk om milliarder. Det statlige selskapet Nye Veier legger seg ikke opp i hvem som garanterer, bare at de får garantien sin.

– Vi satser på å ha klar en bompengesa­k til våren, sier Geir Gjervan i Nye Veier.

Fylkesordf­ører

Solveig

Ege Tengesdal (KrF) og fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) sier til Aftenblade­t at de er mot en fylkeskomm­unal garanti. Det er staten sin vei, så staten får garantere. Fylkesbuds­jettet er på rundt 7 milliarder kroner. Da mener fylkestopp­ene at det blir feil å ha samlede garantier på opp mot 50 milliarder kroner. Frykten er at de store garantiene skal svekke kredittver­digheten og dermed økonomien til alt det andre fylkeskomm­unen holder på med.

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) er uenig med politikern­e i Rogaland. Han mener garantier for E39 må gis lokalt. Det ligger lokale vedtak, og lokale ønsker, bak den nye veien, og da er det naturlig at garantiene også gis lokalt, argumenter­er han.

– Hvis vi skal få til den framdrifte­n det legges opp til med ny E39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger, må fylkeskomm­unen ta garantians­varet, sier han til Aftenblade­t.

Fylkespoli­tikerne

Høyre er enig med KrF og Ap om prinsippet. Staten bør garantere for sin egen vei, men de ønsker samtidig ikke å lukke døra, slik Janne Johnsen (H) beskriver det.

– For oss er det viktigste at vi får veien, da må vi ikke vaere for bastante, sier hun.

Johnsen får støtte av Pål Morten Borgli (Frp).

– La meg vaere klokkeklar på at statlige veier er statens ansvar og at de får garantere for veien selv. Men hvis det betyr at fremdrifte­n stopper opp og at vi ikke får en ny vei, så kan vi ikke la denne garantien velte det hele.

Borgli sier han er sikker på at det er mulig å legge press på sentrale myndighete­r slik at det blir slutt på disse garantiene. – Jeg tror det vil modnes en tverrpolit­isk forståelse for at vi har rett, sier han.

– Nei

Anja Berggård Endresen (V) er på linje med dem som vil si nei uten at bakdøra står for mye på gløtt.

– Jeg er enig med dem som sier at vi ikke bør gi denne garantien. Vi har garantert nok. Slike garantier kan svekke våre andre lån og føre til dårligere tilbud til innbyggern­e.

– Hva gjør du hvis staten setter hardt mot hardt?

– Det er et hypotetisk spørsmål, så det kan jeg rett og slett ikke svare på, sier hun.

Arne Bergsvåg (Sp) er leder av samferdsel­sutvalget i fylket.

– Vi har erfaring med Rogfast og Ryfast. Nå har vi garantert for så mye at det har ingen hensikt å gi ytterliger­e garantier. Jeg mener fylket må stå på prinsippet om at fylket garanterer for fylkesveie­r og at staten garanterer for statlige veier.

I likhet med de andre fylkespoli­tikerne frykter Bergsvåg at fylket kan miste kredittver­dighet.

– Det må vi sjekke ut med bankene før saken kommer til behandling. Hvis det viser seg at disse garantiene, som jo er på langt mer enn vi kan innfri, gjør at vi får dårligere betingelse­r, så kommer jeg uansett til å stemme nei til fylkeskomm­unal garanti.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway