Stavanger Aftenblad

Sekundante­ne bak sjakk-geniene

- Nicholas Bergh nicholas.bergh@aftenposte­n.no

LONDON: Når VMkampen til slutt får en vinner, er det Magnus Carlsen eller Fabiano Caruana som vil motta all hyllesten fra sjakkverde­nen. Vinneren får berømmelse­n. Sponsoropp­dragene. Pengene. Men i kulissene er spesielt to andre menn også viktige.

Rustam Kasimdzjan­ov (38) og Peter Heine Nielsen (45), hovedsekun­danter for henholdsvi­s Team Caruana og Team Carlsen.

De pleier å følge spillerne til VM-lokalet. Så går de under jorden igjen.

De leter etter trekk. Trekkene som kan hjelpe deres team, trekkene som kan skade det andre teamet. De er VM-kampens vitenskaps­menn.

– En sekundant gjør grovarbeid­et. En åpningshje­lper er kanskje et mer beskrivend­e ord, forklarer Jon Ludvig Hammer, tidligere VM-sekundant for Carlsen.

Det er

vanligvis hemmelig hvilke sekundante­r som jobber i VM-spillernes team. I år vet vi imidlertid noen av spillerne som hjelper Carlsen og Caruana.

Her er sekundante­ne, med ratingtall i parentes:

Teamene y Team Carlsen: Peter Heine Nielsen (2635), Laurent Fressinet (2650). y Team Caruana: Rustam Kasimdzjan­ov (2659), Alejandro Ramírez (2567), Ioan-Cristian Chirila (2566), Leinier Domínguez (2739)

Spesielt i Carlsens tilfelle er det forventet at ytterliger­e sekundante­r er blitt holdt skjult.

Begge jobbet for Anand

I London jobber Heine Nielsen og Kasimdzjan­ov mot hverandre. Det handler om å finne de geniale ideene som tar innersving­en på det andre laget.

Men de to hjelperne har også en lang historie sammen. Hovedperso­nen i denne historien er tidligere verdensmes­ter Viswanatha­n Anand.

Heine Nielsen og Kasimdzjan­ov jobbet nemlig side om side i Anands sekundantt­eam under VM i 2008, 2010 og 2012.

– Vi jobbet alle i samme rom. Det var vennlig og lekent. Men de pleide å erte hverandre. Personligh­etene deres er ganske forskjelli­ge, mimret Anand i et intervju med Aftenposte­n tidligere i år.

Anand synes de tidligere hjelpernes rolle i årets VM er interessan­t. Og artig. Han smiler når han omtaler sine gamle kolleger. Men påvirker forhistori­en årets VM-kamp?

– Begge har en god anelse om hvordan den andre jobber. Det er veldig lett for Peter å se for seg hvordan Rustam snakker med Fabiano, og det er lett for Rustam å se for seg Peter snakke med Magnus. Men Fabiano og Magnus er ganske forskjelli­ge. Så denne innsikten kan vaere overvurder­t. Til syvende og sist handler det om hva spillerne gjør ved brettet, tror Anand.

Hva gjør en sekundant?

For når Carlsen sitter og regner ut det beste trekket – mens klokken tikker nådeløst mot null – er han mutters alene. Da hjelper det ikke med et stort sekundantt­eam.

Sekundante­r er uansett viktige før en VM-kamp, mener Jon Ludvig Hammer.

– Det er så fryktelig mange mulige åpninger. Skulle Magnus studert alle disse på egen hånd, og alle nyansene, hadde han ikke hatt tid til å spille turneringe­r mellom VM-kampene. Han hadde brukt opp all tiden sin. Derfor har han andre som gjør grovarbeid­et, sier Hammer.

Selv var han med i Magnus Carlsens team under 2013- og 2014-VM. Han forklarer gangen i arbeidet slik:

– Sekundante­ne ser på masse åpninger og studerer computerne­s anbefaling­er. Etter at man kikker på hypoteser i flere timer, velger man enten å anbefale åpningen eller lete etter noe annet.

– Til slutt sier man «dette har vi undersøkt og dette anbefaler vi». Så kan Magnus enten si seg fornøyd eller si «dette passer ikke helt for meg». Magnus skal godkjenne arbeidet. Det er sekundante­ne som presentere­r forslag, sier Hammer, som jobber som ekspert for VGTV under VM.

– To av de fremste

I Kasimdzjan­ov og Heine Nielsen har Caruana og Carlsen hentet hjelpere fra øverste hylle, forteller sjakkekspe­rt Atle Grønn.

– Det er to av de fremste i verden. Det er ikke mulig å finne noen som er mer anerkjent. Det er alltid vanskelig å si hvem som er verdens beste sekundante­r, men disse to er kandidater.

Den personlige kjemien er svaert viktig. Kasimdzjan­ov og Caruana dukker ofte opp på Saint Louis Chess Club om kveldene. Da spiller de gjerne «bughouse» – en leken sjakkvaria­nt som utkjempes mellom to lag. Carlsen og Heine Nielsen liker å spille basketball sammen.

Heine Nielsen har nå vaert Carlsens sekundant i tre VM.

– Han er veldig viktig. Jeg har kjent ham i mange år. Han vet veldig godt hva slags opplegg han skal lage rundt meg. Jeg har tro på at han fortsatt er en bra leder for teamet. Jeg synes samarbeide­t går veldig bra, sa Carlsen til Aftenposte­n tidligere i år.

Kasimdzjan­ov har hjulpet Caruana siden 2015.

Ny kamp i dag

Det er ny VM-kamp i dag klokken 16.00 i London. Før det partiet er stillingen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana uavgjort etter åtte partier. Står det likt etter 12 partier spilles det omspillska­mp med kortere tenketid onsdag 28. november.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Magnus Carlsen, i midten, sammen med pappa Henrik Carlsen, til venstre, og Peter Heine Nielsen under Norway Chess i Stavanger konserthus i 2016. Den turneringe­n vant Carlsen.
CARINA JOHANSEN Magnus Carlsen, i midten, sammen med pappa Henrik Carlsen, til venstre, og Peter Heine Nielsen under Norway Chess i Stavanger konserthus i 2016. Den turneringe­n vant Carlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway