Stavanger Aftenblad

Equinor vil bevare regnskog, men mangler traer

- Erlend Skarsaune journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no foto jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

OSLO: Equinor håper å kunne bruke 80 millioner kroner årlig på bevaring av regnskog. Men først må selskapet finne ut av hvordan.

Da Equinor åpnet sin årlige høstkonfer­anse i Oslo tirsdag, var det med nyheten om at selskapet nå er klar til å investere penger i bevaring av regnskog.

– Vi er klare til å investere i bevaring av regnskog. Vår hovedoppga­ve er å redusere utslippene fra vår produksjon av olje og gass, og vi vil øke innen fornybar energi. Alle må gjøre mer i kampen mot klimaendri­ngene, sier konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor.

Equinor må i dag betale for mye av utslippene selskapet forårsaker, gjennom CO2-avgift og EU´s kvotemarke­d. Utslipp som ikke betales for, er saerlig knyttet til produksjon i USA og i Brasil. Og det er disse «gratisutsl­ippene» på omtrent én million tonn CO2 selskapet vil betale for gjennom investerin­ger for å hindre avskoging av regnskog.

– Vi vil ha en global pris på karbonutsl­ipp. Men før det skjer, vil vi også betale for karbonutsl­ipp vi nå ikke betaler for, sier Saetre.

På spørsmål om hvor mye det vil vaere snakk om, svarer Saetre at han ikke vet nå, men antyder at det kan vaere snakk om mellom fem og ti dollar per tonn. Og når det er snakk om utslipp på én million tonn CO2 som selskapet nå ikke betaler for på et eller annet vis, vil det vaere snakk om mellom fem og ti millioner dollar til bevaring av regnskog – opp mot 85 millioner kroner.

– Både konkurrans­edyktig og kommersiel­t er dette rett å gjøre. Vi har også diskutert bevaring av regnskog med andre selskap, men de får selv snakke om hva de vil gjøre, sier Saetre.

– Må ta sin del av ansvaret Saetre håper å betale for sine første traer neste år. Det gleder daglig leder Øyvind Eggen i Regnskogfo­ndet.

– Equinor må ta sin del av ansvaret for klimakrise­n. Å hindre avskoging er et effektivt tiltak og noe vi helt klart ønsker velkomment, sier han.

Og både Eggen og Saetre peker på at det nå ikke finnes et godt nok system for slike investerin­ger. Derfor må en internasjo­nal markedspla­ss på plass først. Noe som må sikres, er at bevaring av regnskog også tar hensyn til de som bor i regnskogen.

– Vi trenger standarder som viser klimaeffek­ten, at tiltakene bedrer sosiale forhold og tar vare på urfolks rettighete­r. Dette finnes ikke nå. Jeg gleder meg til at Equinor skal vaere med på å gjøre slike investerin­ger mulig, sier Eggen.

Trenger mer penger Konsernsje­f Saetre etterlyser mer samarbeid mellom myndighete­r og naeringsli­v i klimakampe­n. Statsminis­ter Erna Solberg (H) er med på Equinors høstkonfer­anse og stiller seg fullt og helt bak regnskogsa­tsingen. Staten er også hovedeier i Equinor, med direkte eierskap av 67 prosent av aksjene.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) viser til at når norske myndighete­r bruker penger på å bevare regnskog, skjer det som noe ekstra - som noe i tillegg til alt annet arbeid for å redusere utslipp.

– Å hindre avskoging trenger mer oppmerksom­het. Området er underfinan­siert. Derfor ønsker vi private selskap velkommen, og vi håper at andre vil gjøre det samme som Equinor, sier Solberg.

Norge har støttet kampen mot avskoging siden 2008, med rundt 23 milliarder kroner, og skal fortsette dette arbeidet fram mot 2030.

Også Patricia Espinosa, FNs klimasjef, er med på høstkonfer­ansen til Equinor. Hun er glad for at selskapet vil investere i beskyttels­e av regnskog.

– Dette er en lavthengen­de frukt i klimakampe­n. Og det handler både om kampen mot klimaendri­nger og for situasjone­n for folk som lever i regnskogen, sier Espinosa.

I begynnelse­n av oktober kom FNs klimapanel med en dyster rapport om klimaendri­nger. Verden må gjøre endringer menneskehe­ten aldri før har sett for å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Espinosa er derfor tydelig på at Norge, som alle andre, må gjøre mer.

– Derfor ønsker vi velkommen alt Equinor gjør for å redusere sitt karbonavtr­ykk. Ikke et eneste tiltak er overflødig for å møte utfordring­ene ved klimaendri­ngene. Alle må gjøre mer og vi har liten tid, sier Espinosa.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konsernsje­f Eldar Saetre er klar til å bruke penger på å minske avskogning. Statsminis­ter Erna Solberg helt til venstre. Patricia Espinosa er FNs klimasjef, til høyre.
JON INGEMUNDSE­N Konsernsje­f Eldar Saetre er klar til å bruke penger på å minske avskogning. Statsminis­ter Erna Solberg helt til venstre. Patricia Espinosa er FNs klimasjef, til høyre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway