Stavanger Aftenblad

– Mor snudde ryggen til meg. Jeg så henne aldri igjen

- Camilla Bjørheim journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no

STAVANGER/SEOUL: Ella Dahl Park husker da moren forlot henne og lillebrore­n i ei travel gate i Seoul. Hun var fem år da hun ble sendt til Norge.

– Jeg ble født i slummen. Vi hadde ikke mat hver dag. Det var egentlig hell og lykke at lillebror og jeg havnet på barnehjem og ble adoptert. Norge var et bedre alternativ for oss, sier Ella Dahl Park (50).

Hun og broren ble sendt til Sogn og Fjordane i 1973. Ella var 5 år. I bagasjen hadde hun sterke minner.

– Jeg kan tydelig se for meg min koreanske mor, bestemor, tanter og flere søsken.

Mistet de hun var glad i

Mange minner er utslettet. Men noen episoder har brent seg fast.

– Vi flyttet ofte, og jeg mistet stadig noen jeg var glad i. Jeg var på vakt, alltid redd for å miste lillebror.

Moren prostituer­te seg om nettene. Barna ble overlatt til seg selv.

– Jeg husker mørke rom med store rotter, og en snill nabo som kom med mat.

Hun beskriver en oppvekst i frykt for morens sinne, slag og spark.

– Jeg ble en skygge som snek meg stille rundt for ikke å vekke hennes vrede, sier Dahl Park.

En dag forlater moren barna på en travel gate i Seoul.

– Ikke én gang så hun seg tilbake. Vissheten om at jeg aldri mer skulle få se henne, var som en dyp og gjennomtre­ngende, altoppsluk­ende tomhet.

Minne om en stjernehim­mel Barna havnet på barnehjem. Konstant passet Ella på broren, livredd for å miste det eneste kjaere hun hadde igjen.

– Mor ødela mine følelser, men hun klarte ikke å knekke meg. Jeg var et barn med en sterk vilje. Det gikk mange år før jeg omsider våget å gjøre noe med mine traumer. Følelsesme­ssig er jeg skadet og tør ikke å knytte meg til noen. Jeg har en iboende frykt for å miste igjen. Jeg er alltid vaktsom.

Hun mener det ble snakket altfor lite om fortiden til adoptivbar­na. På 1970-tallet tenkte man at omsorg og velstand var hva ungene trengte.

– Systemet som skal ta imot, var ikke godt nok forberedt. Jeg hadde hatt behov for å bearbeide minner fra Sør-Korea.

Opplevelse­ne fra barndommen har preget henne. Selv om forholdet til moren var problemati­sk, har hun hele livet kjent at hun inni seg fortsatt er ei lita jente som savner mor.

 ??  ?? Hun ble sendt fra Sør-Korea til Norge i 1973. Ella Dahl Park har fortsatt sterke minner fra sine første leveår i slummen i Sør-Korea. Kjolen hun hadde på seg da hun landet i Norge, har Ella Dahl Park tatt vare på. På armen står det brodert Holt, navnet på det amerikansk­e byrået som organisert­e adopsjonen. – Dette er det første foto av meg, sier hun.
Hun ble sendt fra Sør-Korea til Norge i 1973. Ella Dahl Park har fortsatt sterke minner fra sine første leveår i slummen i Sør-Korea. Kjolen hun hadde på seg da hun landet i Norge, har Ella Dahl Park tatt vare på. På armen står det brodert Holt, navnet på det amerikansk­e byrået som organisert­e adopsjonen. – Dette er det første foto av meg, sier hun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway