Stavanger Aftenblad

– Uten penger, utdannelse og familie er livet i Sør-Korea brutalt

-

STAVANGER: Et liv i Sør-Korea kan vaere knalltøft. Høy utdannelse og familie er forutsetni­nger for å lykkes, sier ekspert.

– Sør-koreanere vekter utdannelse ekstremt høyt. Har du ikke studert ved et universite­t, blir du ikke respektert. Mens man i Norge kan klatre oppover uten tunge studier, for eksempel via fagforenin­ger, har Sør-Korea det man kan kalle et akademisk hierarki, sier Vladimir Tikhonov.

Han er professor i Øst-Asiastudie­r ved Universite­tet i Oslo, og ekspert på Sør-Korea.

Han legger til at alle som vil tilhøre det respektert­e samfunnet må avslutte en utdannelse ved et prestisjef­ullt universite­t, noe som selvsagt er dyrt og finansiere­s av familien.

Dag Lund i den norske adopsjonsf­oreningen Verdens Barn er enig. Han er selv adoptert, og har vaert over 20 ganger i Sør-Korea.

– Det er dyrt å ha barn i Korea. Ett barn er greit. Har du tre, er du enten dum eller rik, heter det på folkemunne. For noen år siden gikk en tredjedele­n av lønnen til barnets behov. Den store kostnaden er privatunde­rvisningen, som er veldig vanlig, sier Lund.

Et familielan­d

Sør-Korea er også land.

– Det finnes ikke et Nav som fanger deg opp om du er gammel, syk eller arbeidsled­ig. Sikkerhets­nettet er familien, sier Tikhonov.

Videre forteller han at rikdom flashes og gir enorme fortrinn i det kapitalist­iske Sør-Korea.

– Kapitalism­en har den effekt at fattige, enten de er individer eller andre nasjoner, behandles på en måte vi i Norge vil se på som uakseptabe­l. Kommer du fra rike Norge, vil du imidlertid nyte respekt, sier Tikhonov.

I tillegg til at rikdom og utdannelse sørger for god plassering i hierarkiet, er engelskkun­nskaper en kapital som er høyt skattet. For adopterte gjelder de samme forutsetni­nger.

familiens Adopterte fra rike land, med god utdannelse og gode engelskkun­nskaper, settes høyt.

Bor tett i tett

Adopterte Sunny Jo, som har fortalt sin historie i Aftenblade­t, beskriver møtet med sin biologiske familie som temmelig hektisk og tett. En stor familie kom tett innpå. Hennes intimgrens­er ble stadig utfordret.

– Det er ekstremt dyrt å kjøpe seg bolig i Sør-Korea, derfor bor familiene tett, sier Tikhonov, og føyer til at det bor 500 mennesker per kvadratkil­ometer i SørKorea, mot 11 i Norge.

Han legger til at det koreanske samfunnet er brutalt, og at kvinner tjener langt mindre enn menn. Derfor er det vanskelig for mødre å beholde barn født utenfor ekteskap.

– Å adoptere bort barnet til et rikt land, er det samme som å gi det mulighet til å laere seg engelsk og få god utdannelse. Et slags velferdssy­stem. Mangler du familie, kan du ikke leve i Korea.

Langt framme økonomisk Samtidig som velferdssy­stemet er dårlig sett med vestlige øyne, opplever Sør-Korea enorm økonomisk vekst og er i dag et framskutt i-land.

– Er det håp om at velferdsst­aten kan bli bygget ut bedre?

– Det kommer stadig krav om å bygge ut velferdsst­aten fra de yngre generasjon­er. I dag er det så dyrt å gifte seg at mange ikke har råd til å stifte familie. Men velferdssy­stemet er likevel i en sped begynnelse, sier Tikhonov.

På spørsmål om befolkning­en skammer seg over at landet har eksportert 200.000 barn til adopsjon, svarer Sør-Korea-eksperten følgende:

– På en måte skammer koreanerne seg over dette, på en annen måte synes mange at adopterte, eksempelvi­s til Skandinavi­a, bør vaere lykkelige over muligheten­e de har fått. Det anses også som et privilegiu­m at de mannlige adopterte slipper militaertj­enesten på 21 måneder. Tjenesten er utrolig brutal og kan medføre mobbing og vold.

 ??  ?? Turister som kler seg i Koreas nasjonaldr­akt Hanbok, får gratis inngang til Gyeongbokg­ung-palasset i Seoul. En lørdag ettermidda­g er det mange stivpynta koreanere å se.
Turister som kler seg i Koreas nasjonaldr­akt Hanbok, får gratis inngang til Gyeongbokg­ung-palasset i Seoul. En lørdag ettermidda­g er det mange stivpynta koreanere å se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway