Stavanger Aftenblad

– Facebook «er i krig»

- Jens Bostrup Aftenblade­t/Politiken

NEW YORK: Mark Zuckerberg har orientert sine naermeste sjefer om at selskapet er i krig. Ledelsesst­ilen skal innrettes deretter.

Facebook er ikke bare skandalera­mmet og i krise. Facebook har gått til krig.

Det fastslo selskapets toppsjef, Mark Zuckerberg, tidligere i år, da han innkalte omtrent 50 av selskapets øverste ledere for å fortelle dem om de lederskaps­messige konsekvens­ene av krigstilst­anden, skriver Wall Street Journal.

– I fredstid kan lederne ta det mer med ro og sikre seg bred støtte til viktige beslutning­er. Men nå som Facebook er under beleiring fra lovgivere, investorer og sinte brukere, er jeg nødt til å handle mer besluttsom­t, sa han ifølge den amerikansk­e finansavis­en.

Blant kritikerne er åtte nasjonale parlamente­r, som har samlet seg i en «internasjo­nal storkomite» i håp om å få Facebooksj­efen til å avgi forklaring om misbruk av personlige data til å manipulere demokratis­ke valg.

Både i Storbritan­nia, Canada, Australia og Argentina har parlamente­ne forsøkt å komme til bunns i en mistanke om valgmanipu­lasjon via Facebook, og de har nå fått selskap av Brasil, Singapore og Latvia, skriver komiteens leder, den konservati­ve briten Damian Collins, i et brev til Mark Zuckerberg, som ble offentligg­jort mandag.

– Vi mener at det er viktige spørsmål å drøfte og at du er rette person til å besvare dem, skriver Collins.

Han henviser til forrige ukes artikkel i New York Times, som beskrives hvordan Facebook kjente til valgmanipu­lasjon og misbruk av brukernes data mye tidligere og mer inngående enn ledelsen har innrømmet offentlig. Artikkelen «reiser ytterliger­e spørsmål om hvordan nye datalekkas­jer ble håndtert i Facebook», skriver den britiske utvalgsled­eren.

Ifølge New York Times, som har snakket med 50 forskjelli­ge ansatte og tidligere ansatte i Facebook, fryktet Zuckerberg og hans høyre hånd, Sheryl Sandberg, at det ville hemme selskapets vekst hvis de skulle gripe inn mot manipulasj­on og hatpropaga­nda.

Aggressiv lobbykampa­nje Mens Zuckerberg la ut på en turne, hvor han offentlig unnskyldte for de mange skandalene og lovet å ordne opp, satte Sheryl Sandberg seg i spissen for en aggressiv lobbykampa­nje som gikk til motangrep på kritikerne, flyttet offentligh­etens søkelys over på rivalisere­nde virksomhet­er og bremset juridiske grep.

Facebook leide inn et republikan­sk PR-firma til motangrepe­t på kritikerne, som blant annet ble diskredite­rt ved å spre historier om forbindels­er til George Soros, en kjent finansmann med jødiske røtter.

Samtidig bedrev Facebook lobbyvirks­omhet overfor jødiske organisasj­oner for å få dem til å stemple deler av kritikken som antisemitt­isk.

Sikkerhets­sjefen Alex Stamos orienterte styret om omfanget av russiske hackeres misbruk av Facebook, som han hadde undersøkt på eget initiativ. Det fikk Sandberg til å eksplodere i raseri. Vissheten om at russiske troll benyttet seg av plattforme­n kunne skape juridiske problemer for Facebook, fastslo hun.

Truet med sparken

Mark Zuckerberg har avvist artikkelen som tull og truet fredag sine ansatte med sparken hvis de uttaler seg til New York Times eller andre medier. Alex Stamos bekrefter imidlertid episoden.

– Jepp, Sheryl Sandberg ropte til meg. Det skjedde dagen etter at jeg hadde orientert styret om et hittil usett og bekymrings­fullt funn på plattforme­n vår, skriver han mandag i Washington Post.

– Vi hadde oppdaget et nettverk av falske profiler som vi med sikkerhet kunne forbinde til Russland. Jeg fortalte styret om den ubehagelig­e sannheten: Jeg hadde ingen tro på at vi hadde funnet ut av alt russerne drev med, og det var fullt mulig at det kunne bli verre, skriver han. Stamos forlot Facebook i august og underviser nå ved Stanford University.

Ifølge Stamos er det ikke helt rettferdig at hans tidligere arbeidsgiv­er blir gjort til syndebukk. For det var ikke kun Facebook som sviktet. Amerikansk­e etterretni­ngstjenest­er ga ingen brukbar etterretni­ng om det russiske informasjo­nsangrepet på forhånd, og har ikke ytt noen nevneverdi­g assistanse til IT-gigantene siden.

De store IT-selskapene er ifølge Stamos nødt til å opptre som en «kvasi-regjering», som treffer beslutning­er om politiske ytringer og kjører egne operasjone­r parallelt med amerikansk­e etterretni­ngstjenest­er.

Det finnes imidlertid grenser for hvor langt de kan og bør gå. IT-gigantene har ikke den geostrateg­iske innsikten og evnen til å jobbe med fiendtlige land som de profesjone­lle har. Og det finnes makt og beføyelser som bør reserveres til den lovlig valgte regjeringe­n, skriver Facebooks tidligere sikkerhets­sjef.

 ?? NOAH BERGER / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Mark Zuckerberg er stresset av kritikken som Facebook møter fra lovgivere, investorer og sinte brukere.
NOAH BERGER / TT NYHETSBYRÅ­N Mark Zuckerberg er stresset av kritikken som Facebook møter fra lovgivere, investorer og sinte brukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway