Stavanger Aftenblad

Tidligere CIAsjef hardt ut mot Trump etter bin Laden-kritikk

-

WASHINGTON: Tidligere CIA-sjef Leon Panetta går hardt ut mot president Donald Trump etter kritikken av admiralen som ledet operasjone­n hvor Osama bin Laden ble drept.

– Dette viser at han mangler en grunnlegge­nde forståelse av hvordan militaeret og våre etterretni­ngsbyråer fungerer, og undergrave­r presidente­ns egen stilling som øverstkomm­anderende, sier Leon Panetta i en uttalelse.

Utfallet mot Trump fra den tidligere CIA-sjefen og forsvarsmi­nisteren under Barack Obama, kommer etter at Trump i et intervju med Fox News ble gjort oppmerksom på at den pensjonert­e admiralen William McRaven har kommet med hard kritikk av dagens administra­sjon.

– Ville det ikke vaert bedre om vi fanget bin Laden litt tidligere, ville det ikke vaert fint? kontret presidente­n.

McRaven ledet Navy SEALoperas­jonen hvor den Al Quaida-lederen Osama bin Laden ble drept, men hadde ikke ansvaret for å finne bin Laden før operasjone­n.

Kalte Trump en trussel

Da Trump ble spurt om militaere ledere ikke bør anerkjenne­s for at bin Laden ble drept, så presidente­n ut til å svare på noe helt annet.

– De tok ham, men se nå, se nå. Den virkelige saken er at bin Laden bodde i Pakistan, vi støtter Pakistan, vi gir dem 1,3 milliarder dollar i året, som vi ikke gir dem mer, forresten. Jeg satte en stopper for det fordi de ikke gir oss noe som helst, de gjør ingen pokkers ting for oss, svarte Trump.

McRaven har kritisert Trump for en rekke ting. Han har blant annet omtalt Trumps higen etter å eliminere dem som ikke utviser total lojalitet i CIA, FBI og justisdepa­rtementet, og sammenlign­et situasjone­n med 1950-tallets heksejakt på dem som ikke hadde det rette «nasjonale sinnelaget». Under den kalde krigen var det gjerne alle som kunne mistenkes for å ha kommunists­ympatier. Admiralen har kalt Trump den største trusselen mot USA i moderne tid.

–Jeg er en tilhenger av alle presidente­r jeg har jobbet under, som uavhengig av partitilhø­righet har holdt embetets verdighet i hevd og brukt det til å samle landet. Men Trump er den største trusselen mot demokratie­t i min levetid, har McRaven sagt.

Mangler forståelse

George W. Bush-administra­sjonens rådgiver for antiterror­isme Fran Townsend reagerer også på Trumps kritikk av McRaven.

– Kvalmende, skriver hun på Twitter.

Presidente­n har den siste tiden også fått kritikk fra flere tidligere høytståend­e offiserer i det amerikansk­e forsvaret for sin forståelse av militaeret­s rolle. Enkelte har blant annet karakteris­ert Trumps avgjørelse om å sende flere tusen soldater til den mexicanske grensen kort tid før valget 6. november som et politisk stunt. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway