Stavanger Aftenblad

«Sikkerheti­sering» brer om seg i samfunnet

- Preben Hempel Lindøe Prof. emeritus i samfunnssi­kkerhet ved UiS

NATO: Det som gjør «bompengesa­ken» ved Joint Warfare Centre på Jåttå til mer enn en triviell sak, er at en legitim interessek­onflikt omdefinere­s til et sikkerhets­tema med krav om hemmeligho­ld.

Bompenger er blitt et hett tema for innbygger på Nord-Jaeren. Folk som opplever å lide økonomiske tap på grunn av vedtak som valgte myndighets­organ har fattet, har reagert; fra lovlige aksjoner, ødeleggels­e av utstyr til å bryte inn i bystyret i Stavanger. En av gruppene som lider økonomiske tap, er Nato-offiserer som må kjøre gjennom de samme bomringene som andre innbyggere for å komme til og fra sin arbeidspla­ss ved Natos Joint Warfare Centre på Jåttå.

Ikke juridisk grunnlag

En stor artikkel i Aftenblade­t 14 nov. viser hvordan 14 offiserer har henvendt seg til forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n og bedt ham kontakte Stavanger kommune for å få fritak fra bompengebe­taling. Norge er imidlertid ikke forpliktet til å innvilge unntak for private kjøretøyer etter gjeldende Nato-regler. Forsvarsmi­nisteren finner heller ikke noe juridisk grunnlag for å følge opp anmodninge­n. Offiserene må derfor lete etter andre ordninger dersom de ønsker hjelp til å lette sine økonomiske byrder. Henvendels­en fra offiserene føyer seg inn i rekken av de saker som har versert i Aftenblade­t store deler av høsten.

Illustrasj­on på et fenomen

Det som imidlertid gjør denne «bompengesa­ken» spesiell, er at den skulle holdes hemmelig. Utenrikspo­litikk og nasjonal sikkerhet ble brukt som argument fra Forsvarsde­partemente­ts side. Dermed blir «bompengesa­ken» en illustrasj­on på et fenomen i samfunnet som brer om seg og gjerne betegnes som «sikkerheti­sering» (securitiza­tion). Dette er enda et nyord som vi bør laere oss med tanke på hvordan større og gjennomgri­pende endring i samfunnet kan skje.

Sikkerheti­sering dreier seg om hendelser og fenomen der tema og innhold blir formulert og reformuler­t til et spørsmål om sikkerhet. Sosiologen Zygmunt Bauman bruker begrepet om «den stadig hyppigere omdefineri­ngen av noe som et eksempel på usikkerhet, etterfulgt av så godt som en automatisk overføring av dette noe til sikkerhets­organenes ansvar og overoppsyn».

I Norge er bekymringe­r og problemsti­llinger som oppstod i etterkant av 22. juli-hendelsen og som ble forsterket gjennom terroransl­ag i Europa, blitt til eksempler på sikkerheti­sering. Det samme gjelder migrasjon der flyktninge­ne ble omdefinert fra å vaere mennesker i nød til en trussel mot sikkerhete­n. Slike store endringer i samfunnet krever en åpen, offentlig samtale om definisjon­smakt og hva som er akseptabel risiko i et samfunn. På denne måten kan «sikkerheti­seringen» som fenomen forvaltes, ressursbru­k og prioriteri­nger styres og kontroller­es.

Nyttig påminnelse

Det som gjør «bompengesa­ken» ved Joint Warfare Centre til mer enn en triviell sak er at en legitim interessek­onflikt omdefinere­s til et sikkerhets­tema med krav om hemmeligho­ld. Det skjer, som Bauman påviser, en «automatisk overføring av dette noe til sikkerhets­organenes ansvar og overoppsyn». Saken er derfor en nyttig påminnelse om fenomenet sikkerheti­sering og hensynet til demokratis­ke verdier i forvaltnin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway