Stavanger Aftenblad

Hvorfor blir det faerre laereplass­er?

- Clemens Sundby Øxnevad Elevorgani­sasjonen i Rogaland

UTDANNING: Flere laereplass­er er nødvendig.

Den norske skole i dag deles inn i studieforb­eredende og yrkesfagli­ge utdannings­program, og i det siste har sistnevnte hatt det tøft. Ifølge en rapport fra Utdannings­direktorat­et har antallet laerekontr­akter sunket med 10 prosentpoe­ng fra 2013-2016 i Rogaland.

Elever som skal ut i laere har lavere sjanse for å få nødvendig erfaring i arbeidsliv­et, og det først etter motgang fra laerere og rådgivere.

Per laerling er basistilsk­uddet per laerling, 153.000 kr, uavhengig av type laerling. I tillegg tar laerlinger mindre lønn og jobber fremdeles 100 prosent i bedriften som er essensielt i yrkeserfar­ingen. Ikke er det bare økonomisk gevinst, men også god PR for bedriften, og blant kundene. Så hvorfor blir det faerre laereplass­er?

Møter motgang

Mange elever som velger yrkesfag, men også har et øye for teoretiske fag blir frarådet yrkesfagli­ge utdannings­program. En holdning i dag, spesielt blant enkelte laerere og rådgivere, er at de «smarte» skal og må gå på studieforb­eredende program for ikke å kaste bort talentet sitt. Det er på høy tid å sette spørsmål ved hva som er viktigst av elevens motivasjon og glede for et yrke eller å plassere folk hvor de er mest «nyttige».

Endringer må til

I en annen rapport fra utdannings­direktorat­et viser det en økning i antall elever som søker om laereplass, spesielt innenfor helse og oppvekst. Dersom vi som fylke skal kunne tilby disse elevene nødvendig erfaring og praksis innenfor yrket sitt, må endringer til. Utdanning bak en pult med haugevis av bøker, er ikke en skole for alle, og derfor er flere laereplass­er nødvendig. Det kan også nevnes at Rogaland er blant norgestopp­en på laerlinger, men vi er ikke perfekte og kan alltids bli bedre.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? – Det som gjør «bompengesa­ken» spesiell, er at den skulle holdes hemmelig. Utenrikspo­litikk og nasjonal sikkerhet ble brukt som argument fra Forsvarsde­partemente­ts side, skriver Preben Hempel Lindøe. Her fra en hall i fjellet ved Joint Warfare Centre på Jåttå.
OVE HEIMSVIK – Det som gjør «bompengesa­ken» spesiell, er at den skulle holdes hemmelig. Utenrikspo­litikk og nasjonal sikkerhet ble brukt som argument fra Forsvarsde­partemente­ts side, skriver Preben Hempel Lindøe. Her fra en hall i fjellet ved Joint Warfare Centre på Jåttå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway