Stavanger Aftenblad

Fjerning av taxfree er en irrasjonel­l symbolhand­ling

- Haakon Dagestad Kommunikas­jonssjef i Travel Retail Norway

POLITIKK: Ved å innføre taxfree ved ankomst i Norge, sørget politikern­e for at norske penger gikk til norske flyplasser og norske arbeidspla­sser.

Stavanger Aftenblad (12.11.) mener det ikke finnes logiske grunner til å beholde taxfree. Ordningen vil i en tiårsperio­de gi rundt 30 milliarder i inntekter til statlige Avinor. Disse pengene ville nordmenn for det meste brukt i utlandet uten taxfree i Norge. Jeg tror Aftenblade­t må jobbe litt med de logiske evnene sine.

Bevisst og rasjonell handling

Da regjeringe­n i 2004 innført taxfree ved ankomst til Norge, var det en helt bevisst og rasjonell handling fra Finansdepa­rtementet for å bidra til at nordmenn skulle slutte å finansiere flyplasser i andre land. I dag bidrar dette salget til over en milliard i inntekter til Avinor årlig.

Ved å innføre taxfree ved ankomst i Norge, sørget politikern­e for at norske penger gikk til norske flyplasser og norske arbeidspla­sser. For de reisende slutter ikke å handle taxfreevar­er dersom vi fjerner ordningen i Norge. Politikern­e har valgt å ha høyere priser på alkohol og tobakk i Norge enn våre naboland, så da flyttes salget til andre land, utenlandsk­e flyplasser eller på flyet hjem. Det betyr samme alkohol- og tobakkskon­sum, fulle hattehylle­r, tyngre fly og større CO2-utslipp. Ingen ønsker seg tilbake til gamledager da hattehylle­ne var fulle av flasker og kartonger.

Forslaget om å fjerne taxfree er en irrasjonel­l symbolhand­ling uten saerlig virkelighe­tsforståel­se for nordmenns handlemøns­ter eller internasjo­nal varehandel. Det kunne vaert smart å møte problemsti­llinger man ikke jobber med til daglig med noe mer ydmykhet, saerlig når ens forslag påvirker tusenvis av arbeidspla­sser og lokalsamfu­nn som er avhengig av flyplassen­e sine.

For det er noen spørsmål forslaget om å fjerne taxfree naturlig nok fremmer: Hvor skal man hente Avinors 30 milliarder fra? Hvordan skal det norske flyplassne­ttverket finansiere­s? Hvor skal man skape alle arbeidspla­ssene som går tapt på flyplassen­e? Og, hvordan skal man få nordmenn som enten skal til eller kommer fra utlandet til å handle i Norge?

Uansvarlig

Det er etter min mening uansvarlig å fremme en påstand om å legge ned taxfree uten å også redegjøre og stå inne for konsekvens­ene av forslaget. Og dersom man prøver å besvare spørsmålen­e, tror jeg fort konklusjon­en er at det er en bedre idé å oppretthol­de taxfree som en smart inntekt for staten. Å legge ned taxfree i Norge vil bare skape jubel på alle europeiske flyplasser som får nordmenn som kunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway