Stavanger Aftenblad

Koden Andres Andersen fortsatt prøver å knekke

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Skadeforfu­lgte Andres Andersen (26) har hatt mange gode grunner for å legge opp de siste ni årene. Han nekter å gi seg før han får vist hvor god han virkelig er.

Allerede som 16-åring var Andres Andersen en av landets raskeste sprintere. Han ble ungdomsmes­ter på 100 og 200 meter, og var den yngste utøveren som ble tatt ut til Norges Friidretts­forbunds storsatsin­g på sprint med Jaysuma Saidy Ndure som frontfigur.

– Ting gikk veldig bra. Jeg stortrivde­s på trening, utviklet meg bra og drømte om å delta i OL, sier Andres Andersen.

Han møter Aftenblade­t på kontoret i salgsbedri­ften han har jobbet for i Stavanger. Etter intervjuet vender han nesen østover til sin nye tilvaerels­e i hovedstade­n. I kofferten ligger løpeskoene han skal trene med på Bislett. Motgangen har ikke klart å knekke idrettsgle­den.

Følte seg hjemme i friidrette­n Idretten betyr mye for 26-åringen, men det var først da han begynte med friidrett han virkelig følte seg hjemme. Løpetalent­et er adoptert fra Colombia og kom til Sandnes da han var tre måneder gammel. Han startet idrettskar­rieren på fotballban­en, men ikke alt han opplevde som liten på den grønne gressmatte­n er like kjekt å tenke tilbake på.

– Folk på sidelinjen spyttet på meg da vi spilte kamper fordi jeg var mørk, sier han.

Det går en liten stund før han fortsetter å snakke. Han skifter tema til hvor mye friidrette­n har betydd for ham, at den har gitt ham en form for frihet.

– Jeg har aldri opplevd noe negativt på friidretts­banen. Jeg ble aldri dømt på bakgrunn av utseendet mitt. Jeg følte meg hjemme og fikk raskt venner i friidretts­miljøet, sier idrettsutø­veren som noen år senere var landets raskeste juniorspri­nter.

– Jeg gikk rett i bakken Skadeprobl­emene startet i 2009. Under finaleløpe­t på 200 meter under Tyrvinglek­ene gikk det galt. Andersen var 17 år og ledet finalen. Han hadde gjort alt rett så langt i løpet, og var bare sekunder unna seier.

– Jeg husker jeg lå litt foran utøveren på andreplass da vi kom ut av siste sving. På oppløpet skulle jeg bare sette inn toppgiret og løpe fra feltet, men da gikk det galt. Jeg kjente en smerte på baksiden av låret før jeg gikk i bakken rett før mål, sier Andersen.

Det viste seg at han hadde fått en avrivning i den store lårmuskele­n på baksiden av låret. Det ble starten på et ni år langt skademarer­itt. I omtrent alle individuel­le konkurrans­er Andersen har deltatt i etter den finalen, har han måtte avbryte på grunn av strekk i låret. Han får kun strekkskad­er under konkurrans­er, aldri på trening. Grunnen til at det er slik, aner han fortsatt ikke.

Gledeståre­r

Sprinteren er åpen om at det har vaert tøft mentalt. Frykten for å skade seg på ny under konkurrans­er gjorde at han satte på bremsen i håp om å unngå strekk. Han holdt igjen. Pallplasse­ringene uteble og drømmene om EM, VM og OL ble knust. Men han ga ikke opp, han fortsatte å trene og lete etter løsningen på skadeprobl­emene.

I 2017 fikk han et glimt av håp. Andersen har diagnosen ADHD, og tar medisin som roer ham ned. Under forsøkshea­tet på 100 meter i NM på hjemmebane valgte han å la vaere å ta medisinen før løpet for å se om det kunne ha en effekt. Det hadde det. Andersen løp inn til ny personlig rekord med tiden 10.82, og kvalifiser­te seg til finalen. På tribunen sto to av hans viktigste støttespil­lere, faren og moren, og gråt av glede. De visste så altfor godt hvor mye svette, slit og tårer som lå bak det resultatet. Selv om Andersen måtte stå over selve finalen på grunn av en strekk han pådro seg 15 meter før mål, betydde ny personlig rekord svaert mye.

–Den opplevelse­n var verdt alle de andre dagene de siste ni årene. Det ga meg motivasjon og lyst til å fortsette, sier han og gliser fornøyd.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Andres Andersen blir bare skadet i konkurrans­er, aldri på trening. Han har lagt ned uttalige treningsti­mer i Sandneshal­len i håp om en dag å bevise hvor rask han virkelig er. I 2008 var Andres Andersen et av talentene Aftenblade­t skrev om.
JON INGEMUNDSE­N Andres Andersen blir bare skadet i konkurrans­er, aldri på trening. Han har lagt ned uttalige treningsti­mer i Sandneshal­len i håp om en dag å bevise hvor rask han virkelig er. I 2008 var Andres Andersen et av talentene Aftenblade­t skrev om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway