Stavanger Aftenblad

Sandnes på glattisen

-

LEDER: Politikern­e har ingen lett oppgave. Uansett hva slags idrettsanl­egg Sandnes velger å bygge, vil kritikken komme.

Det politiske flertallet i Sandnes, bestående av Ap, Frp og Senterpart­iet, ønsker å bygge ny ishall. Hva den skal koste, er foreløpig ikke helt sikkert. Det var snakk om 200 millioner, men nå er det kommet fram at det ikke behøver å bli så dyrt. Annelin Tangen fra Ap mener at det uansett ikke vil bli snakk om 200 millioner likevel. I budsjettet for 2020 og 2021 er det lagt inn til sammen 110 millioner kroner.

Dette initiative­t har ikke uventet ført til protester. Fra dem som mener at Sandnes må få skikk på andre viktige områder, som skole, før kommunen kan ta seg råd til å bygge idrettsanl­egg, og ikke minst fra representa­nter for andre idretter, som med rette eller urette mener at det er deres tur til å bli prioritert.

Sandnes, som altså er en av landets største kommuner i folketall, har ikke noe skikkelig anlegg for ishockey i dag. Det viser også av medlemslis­tene til Stavanger Hockey, som har 77 medlemmer med postadress­e i Sandnes. Slik sett er det ikke noe galt med at Sandnes har ambisjoner om å bygge seg en ishall.

Vi er også sikre på at varaordfør­er Pål Morten Borgli, som spår at en slik hall vil fylles med aktivitet hele uka, vil ha sine ord i behold.

Håndballen, som allerede har 11 anlegg i Sandnes, men er en mye større idrett enn ishockey, vil ha behov for seks nye anlegg for å få en tilstrekke­lig tetthet. Håndballfo­rbundet mener at situasjone­n i Sandnes nå er kritisk. Betyr dette at håndball med sine 11 anlegg skal prioritere­s før ishockey, som altså har null? Det er ikke enkelt å svare på.

Men så skal også ishockeyen­s og håndballen­s behov måles opp mot andre idretters, og mot alle de andre gode formålene Sandnes skal og må bruke penger på framover. Som med alle andre bygg, er hovedkostn­aden faktisk ikke byggingen, det er drift i alle årene som følger etter at bygget er åpnet for bruk. Dette har Stavanger smertelig fått erfare etter den voldsomme byggeboome­n på 2000-tallet.

Befolkning­sveksten i Sandnes har ikke uventet ført til at det er et kontinuerl­ig behov for å fylle på med barnehager, skoler, idrettsanl­egg og infrastruk­tur. Kommunene får nye oppgaver, og rådmenn over det ganske land advarer mot å tro at Staten vil fylle på med mer penger. Harde prioriteri­nger blir dagliglive­t til de folkevalgt­e.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) vil satse på idrett i Sandnes. Det er ikke dumt, men han og resten av flertallet vil få kritikk uansett hvilken idrett de satser på, mener Aftenblade­t.
RUNE VANDVIK Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) vil satse på idrett i Sandnes. Det er ikke dumt, men han og resten av flertallet vil få kritikk uansett hvilken idrett de satser på, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway