Stavanger Aftenblad

Høyrepopul­istiske allianser fester grepet i Sør-Amerika

- Arne Halvorsen Journalist og forfatter, Rio de Janeiro, Brasil

GJESTEKOMM­ENTAR: Brasils nyvalgte president Jair Messias Bolsonaro ønsker samarbeid med Donald Trumps tidligere sjefrådgiv­er Steve Bannon. Han planlegger også allianser med de konservati­ve presidente­ne i Chile, Colombia og USA.

Det er rundt kjøkkenbor­det i leilighete­n i Rio de Janeiro at Jair Bolsonaro samler sine rådgivere og diskuterer landets fremtid. Hans viktigste rådgivere er faktisk hans tre sønner, som alle har tunge politiske verv. Ja, familien Bolsonaro er plutselig blitt Brasils nye og mest innflytels­esrike politiske klan:

På toppen, som landets president fra nyttår, Jair Bolsonaro (63), i Senatet sitter den eldste sønnen, Flávio Bolsonaro (37), i Parlamente­t den yngste, Eduardo Bolsonaro (34) og i Rios de Janeiros bystyre, Carlos Bolsonaro (35). Det er yngstemann, Eduardo, som er mediestrat­egen, og som har de fleste politiske kontakter i utlandet.

Følte stemningen

Brasil var i endring. I 2013 strømmet millioner av brasiliane­re ut i gatene og demonstrer­te mot alt og alle. Jair Bolsonaro følte tiden var moden for hans ultrakonse­rvative tanker og filosofi: Familien, religionen, kampen mot vold, mot innvandrin­g, homser, kommunisme, sosialisme og korrupte politikere som ranet og berikede seg uten skam. Brasil over alt og alle, men med Vårherre som endelig dommer.

Mest av alt hatet han regjerings­partiet PT og den karismatis­ke lederen, tidligere president Lula, som i dag soner en dom på 12 års fengsel for korrupsjon og hvitvaskin­g. Han er en venstrerad­ikal populist som nå byttes ut med den høyreradik­ale populisten Jair Bolsonaro.

Steve Bannon til Brasil

Eduardo Bolsonaro, som har bodd i USA, sier i et intervju med avisen Globo, at familien ønsker et samarbeid med Steve Bannon:

– Rådgiver er kanskje et sterkt ord. Men Bannon er en person som har ideer om den kulturelle krigen vi opplever om dagene. Jeg har selv møtt ham i New York. Vi har ellers kontakt med Italias visestatsm­inister og innenriksm­inister Matteo Salvini, noen i Chile, Colombia og Venezuela, sier Eduardo Bolsonaro i intervjuet.

Etter at den ultrakonse­rvative Steve Bannon fikk sparken i Det hvite hus og i tidsskrift­et Breitbart News, driver han nå som omreisende rådgiver for all verdens populistis­ke ledere. I mars i år var han i Italia, Sveits og Frankrike.

Nå står Brasil og Sør-Amerika på agendaen. Han er ikke i tvil om at med Jair Bolsonaro ved roret vil Brasil og USA øke samhandele­n, og Bolsonaro svinge seg opp som Sør-Amerikas populistis­ke leder.

– I en del av verden hvor du har radikal sosialisme, kaos i Venezuela, økonomisk krise, og hvor Det internasjo­nale pengefonde­t styrer Argentina, represente­rer Bolsonaro den opplyste kapitalism­en og fremstår som en nasjonalis­tisk populistis­k leder, uttaler Bannon til Folha de S. Paulo, Brasils største avis, og understrek­er at han kommer til å besøke Brasil mye når Bolsonaro tiltrer som president i januar.

Steve Bannon sier ikke noe om at han har inngått noen form for avtale med

Jair Bolsonaro, som i et intervju i The Guardian i oktober, benektet at han hadde kontakt med Steve Bannon. Han kalte det «fake news».

Populistis­k hybrid

Latin-Amerika har historiske sett fostret mange populistis­ke ledere siden det økonomiske krakket i 1929. De mest kjente er Getúlio Vargas i Brasil (1939–45, 51–54), Lázaro Cárdenas i Mexico (1934–40) og Juan Perón i Argentina (1946–55, 73–74).

President Getúlio Vargas kalte seg «far til de fattige», samtidig som han selv eide store landområde­r. Denne blandingen av populisme og liberalism­e kalles i Brasil for en populistis­k hybrid.

Tidligere president Lula reflektere­r denne tradisjon. Han var like mye populist som anti-populist. For å gjennomfør­e det sosiale programmet «Bolsa Famila», fikk president Lula støtte av Brasils fattige befolkning. Samtidig med denne populistis­ke politikken førte president Lula en stram økonomisk politikk med hovedvekt på å holde inflasjone­n under kontroll.

Undergrave­r demokratie­t

Jair Bolsonaro er av natur en autoritaer person, som ikke kommer fra eliten, som forsvarer det nasjonalis­tiske og som har forakt for minoritete­r. Han sier at han skal forsvare grunnloven av 1988, men han har allerede vaert i klammeri med mediene, som han truer med sanksjoner. Det som kjennetegn­er populistis­ke ledere, er at de bruker demokratie­ts institusjo­ner, men sakte men sikkert undergrave­r de samme institusjo­nene.

Et klassisk eksempel er Hugo Chávez i Venezuela (1999–2013), som gjennom en serie med folkeavste­mninger fikk kontroll med pressen, høyesteret­t, kongressen og forsvaret. I 2009 sikret Chavez seg støtte for en grunnlovse­ndring som åpnet for at han kunne velges i minst 10 år og regjere uten støtte fra nasjonalfo­rsamlingen. Han ble en demokratis­k folkevalgt diktator.

Steve Bannon understrek­er at han kommer til å besøke Brasil mye når Bolsonaro tiltrer i januar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway