Stavanger Aftenblad

– Ledelsen tar ut høy lønn – ansatte får ikke julebord

- Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@aftenblade­t.no

OLJESELSKA­PER: Mange oljeansatt­e har fått juleborden­e tilbake etter oljenedtur­en, men Equinor holder fast ved julelunsj. – Vi tar det videre til vårens lønnsforha­ndlinger, sier tillitsval­gt.

– Jeg tror mange av de ansatte hadde en klar forventnin­g om at man skulle dra i gang julebord etter å ha levert et av tidenes beste resultater, i likhet med andre oljeselska­per som har kjent på oljeprisne­dgangen, sier Owe Ingemann Waltherzøe.

Waltherzøe er konserntil­litsvalgt for Safe i Equinor, og reagerer på at de ansatte «bare» får julelunsj når andre selskaper får julebord. Han tror kostnadene for Equinor hadde vaert minimale i forhold til hva et julebord hadde betydd for de ansatte.

– Vi registrere­r at ledelsen tar ut høy lønn på bakgrunn av resultaten­e, men de kan ikke engang avspise de ansatte med et julebord, sier Waltherzøe.

Samtidig gir Waltherzøe uttrykk for at han forstår Equinor– ledelsens tankegang.

– Dette er ikke en stor sak for oss i fagforenin­gen, og vi har en viss forståelse for at Equinor-ledelsen tenker på signaleffe­kten et julebord kan gi til alle dem som tross alt har mistet jobben under oljekrisen, sier konserntil­litsvalgt Waltherzøe.

Konsernsje­f Eldar Saetre hadde i 2017 en lønnsvekst på 31 prosent, og tjente i fjor nesten 15 millioner kroner. Også andre navn i toppledels­en, som konserndir­ektørene Margareth Øvrum og Arne Sigve Nylund, hadde en lønnsvekst på over 30 prosent i 2017.

Avdelingen­e har julelunsj Takket vaere høy oljepris og stram kostnadsko­ntroll renner pengene inn hos Equinor. Med 39,8 milliarder kroner i tredje kvartal leverte Equinor nylig det sterkeste driftsresu­ltatet på lenge.

Men tradisjone­lle julebord med følge på kveldstid vil ikke selskapet tilbake til. Ifølge retningsli­njene skal Equinor arrangere julelunsj på dagtid. Julelunsje­ne avholdes avdelingsv­is og er bare for ansatte.

– Tilbake i tid har vi hatt tradisjone­lt julebord, men de siste årene har det vaert vanlig med en julelunsj for ansatte i avdelingen­e, sier pressekont­akt Elin A. Isaksen.

Det er opp til avdelingen­e selv hvordan de avvikler julelunsje­n, og Isaksen tror de fleste ser på julelunsje­n som en mulighet til å ha et hyggelig førjulstre­ff med pause fra jobb og julestrid.

– Det kan godt vaere at noen savner det tradisjone­lle julebordet, men retningsli­njene er endret, forklarer hun.

Det er ikke satt noe spesifikt beløp for hvor mye som kan brukes per person, men Equinor oppfordrer til kostnadsbe­vissthet. Eksempelvi­s skal ikke julemarker­ingen legges til andre byer med mindre en reise er planlagt uansett.

– Hvis man har en faglig samling, kan det gjerne kombineres med en julelunsj, sier Isaksen.

Noen i Equinor kan imidlertid få oppleve julebord i år likevel: Offshorear­beiderne i selskapet har egne velferdskl­ubber, som får et visst antall kroner per ansatt per år til arrangemen­ter. Blant arrangemen­tene står julebord på menyen, ifølge Safe-tillitsval­gt Terje Enes. Julebordet til velferdskl­ubben «Neptun Sydvest» blir eksempelvi­s i år lagt til Flekkefjor­d på Maritime Fjordhotel­l, med en egenandel på 600 kroner per hode.

Har fått julebordet tilbake

En uformell rundspørri­ng blant olje- og energisels­kapene viser at mange selskaper skal markere avslutning­en av 2018 med et julebord. Både ConocoPhil­lips og Aker BP legger årets julefeirin­g til Clarion Hotel Air på Sola. Aker BP skal faktisk ha to julebord for å sikre at alle, både offshore- og onshoreans­atte, med seg et julebord.

– Det blir en helaften med mat, underholdn­ing og dans, der ansatte får ha med partner, sier Ole-Johan Faret i Aker BP.

– Julebord er veldig viktig for oss ansatte. Vi synes det er viktig og morsomt å omgås utenfor jobb, på nøytral grunn. Jeg synes det er veldig positivt, og et godt tiltak fra bedriftens side, sier tillitsval­gt Ørjan Holstad i Aker BP.

Eni Norge, som snart blir Vår Energi etter fusjonen med Point Resources, har i år besluttet å erstatte julebordet med en feiring av etablering­en av Vår Energi for ansatte og kontraktør­er. Det vil skje på nyåret, etter at de to selskapene har blitt til ett.

– Formålet med markeringe­n er å bygge fellesskap og lagånd blant medarbeide­rne i de to sammenslåt­te selskapene, og det er et av flere tiltak vi planlegger i den sammenheng, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Andreas Wulff i Eni.

Halliburto­n skal imidlertid ikke ha noen julemarker­ing i år. Selskapet har arrangert julebord tidligere, og kommer nok til å gjøre det igjen fremover, ifølge HR-sjef Helen Dreyer.

får

Det kan godt vaere at noen savner det tradisjone­lle julebordet, men retningsli­njene er endret.

Elin A. Isaksen, pressekont­akt i Equinor

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Å spandere et julebord som takk for innsatsen og kanskje si noen ord, ville ikke kostet selskapet all verden, sier konserntil­litsvalgt for Safe i Equinor.
JON INGEMUNDSE­N – Å spandere et julebord som takk for innsatsen og kanskje si noen ord, ville ikke kostet selskapet all verden, sier konserntil­litsvalgt for Safe i Equinor.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Hovedtilli­tsvalgt Ørjan Holstad i Aker BP er glad for at selskapet spanderer julebord på de ansatte.
FREDRIK REFVEM Hovedtilli­tsvalgt Ørjan Holstad i Aker BP er glad for at selskapet spanderer julebord på de ansatte.
 ?? Elisabeth Seglem journalist elisabeth.seglem@aftenblade­t.no ??
Elisabeth Seglem journalist elisabeth.seglem@aftenblade­t.no
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway