Stavanger Aftenblad

– Frp har ikke noe å gi til KrF

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Frp ønsker å ta tilbake taxfreekvo­ten Olaug Bollestad «frarøvet» dem.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) avviser at taxfree-ordningen er viktigst:

– Det viktige er uredelig spill og hvordan KrF behandler medmennesk­er og politiske motstander­e, sier Tybring-Gjedde.

KrF, med Olaug Bollestad i hovedrolle­n, fikk tirsdag reversert Frp-seieren fra 2014, da det ble mulig å «veksle inn» tobakkskvo­ten i mer vin eller øl. Siv Jensen (Frp) varsler i Aftenposte­n at økt taxfreekvo­te blir et Frp-krav i regjerings­forhandlin­gene. Men Tybring-Gjedde er «mye mer bekymret for Norge enn et par vinflasker på Gardermoen eller Sola».

– Veldig sårende Stortingsr­epresentan­ten gikk på kristengym­nas og anser seg selv som en kristen. Derfor smerter det hans Frp-hjerte å se KrF-beskyldnin­ger om et dårlig menneskesy­n. Han mener KrFs handlingsr­om allerede er oppbrukt. Delvis grunnet måten KrF-ere har omtalt Frpere på.

– At vi bidrar til et kaldere samfunn, et sorterings­samfunn, har et galt menneskesy­n, og så videre. Det er veldig sårende, sier han.

Tybring-Gjedde mener KrF gjennom en rekke enkeltbevi­lgninger bryter med den kristne kulturarve­n og humanistis­ke verdier. Han nevner blant annet Fargespill i Bergen (1 mill.), Anti-rasistisk senter (2,9 mill.) og 20 millioner til menneskere­ttigheter, tros- og livssynsfr­ihet, med mer samt Melahuset (2 mill.).

– Dette er jo kjøp av stemmer, sier han.

– Leger mot atomvåpen (2 mill.) har jo plutselig kommet inn. Fredsrådet (2 mill.). Alle disse ligger på venstresid­en i politikken. Hvor er det motsatte synet og den andre siden? spør han.

– Og dét bryter med kristne og humanistis­ke verdier?

– Ja. KrF sier de står for ytringsfri­het, likeverd, respekt for medmennesk­er og toleranse. Skal du ha en reell debatt i samfunnet må du ha begge sider represente­rt. Det er ytringsfri­het. Det er basert på humanisme og er det demokratie­t er basert på, sier han.

– KrF prioritere­r sine egne hjertesake­r, men når Frp kjemper for Human Rights Service (HRS), blir det ramaskrik. HRS har jo levert hundrevis av integrerin­gsforslag, mens Antirasist­isk senter bare har kritisert folk.

– Og likevel sier Frp ja til budsjettav­talen?

– Ja, nettopp. Det er akkurat der det tipper. Frp kommer ikke til å ha noe å gi i sonderinge­r eller forhandlin­ger. Mye av dette skal reverseres i en regjerings­plattform, sier Tybring-Gjedde, som vil starte med å nulle ut støtten til slike ikke-statlige organisasj­oner.

– En ekstremt dårlig dag

Helge André Njåstad (Frp) sier at Bollestads taxfree-manøver ikke styrker lysten på mer KrFsamarbe­id.

– Det var en ekstremt dårlig dag i samarbeide­t mellom KrF og Frp, sier han.

Knut Arild Hareide sier han er stolt over måten Bollestad opptrådte på. KrF-lederen synes det er vanskelig å svare på påstander fra Tybring-Gjedde «tatt ut av løse luften».

Han minner om at Frp, H, V og KrF i 2013 avtalte at alkoholpol­itikken skulle ligge fast. Likevel kom taxfree-vedtaket før sommeren 2014. Reverserin­gen i 2020 påvirker ikke 2019-budsjettet, påpeker Hareide.

– Og vi ville jo bryte kontrakten med velgere og det vi har lovet om vi ikke hadde gjort dette. Så her er det rent oppspill fra denne Frp-representa­nten. Og det å stå fast på løftene og politikken sin, er helt i tråd med kristne verdier, sier han til Aftenblade­t.

– Som alle andre partier, gjør vi vurderinge­r av hvilke saker som er viktige inn i regjerings­samtaler, men at KrF ikke har opptrådt ryddig, må jeg på det sterkeste tilbakevis­e, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway