Stavanger Aftenblad

– Voldsom økning i narkotikas­aker blant ungdom under 18 år

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

STAVANGER: I fjor registrert­e Sør-Vest politidist­rikt 124 narkotikal­ovbrudd i Stavanger og Ryfylke driftsenhe­t hvor gjerningsp­erson var under 18 år. Til nå i år har tallet steget med 88 prosent.

Mandag varslet uteseksjon­en om at ungdommer tar amfetamin for å orke både festing og skole. Politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth, som er leder av forebyggen­de avsnitt i Stavanger, deler uteseksjon­ens bekymring.

– Det siste året har vi hatt en voldsom økning i narkotikas­aker blant ungdommer under 18 år. Til midten av november ble det registrert 234 saker. I fjor ble det registrert 124 saker. Dette er urovekkend­e i seg selv, men at vi finner LSD og ecstasy blant ungdommer helt ned i ungdomssko­lealder, gjør oss ekstra bekymret, sier Rotseth

Som et puslespill

Så sent som mandag ble en 17-åring pågrepet i Stavanger sentrum mistenkt for bruk av narkotika. Ifølge Rotseth var han ute av stand til å ta vare på seg selv. Under pågripelse­n utøvde ungdommen vold mot politibetj­entene.

– Siktede ble kjørt til Stavanger universite­tssjukehus. Politiet har vakthold på ungdommen som er utagerende, sier politiover­betjenten.

Bare i løpet av de siste ukene har politiet gjort beslag av LSD. En 17-åring er siktet for oppbevarin­g av stoffet.

– Mange foreldre vet nok ikke hvordan narkotika kan se ut. Beslaget vi gjorde sist minner om et puslespill på utseende. LSD kan også se ut som for eksempel sukkertøy. «Puslespill­et» vi tok beslag i er i realiteten 180 brukerdose­r med LSD. Gateverdie­n er opptil 40.000 kroner, sier Rotseth.

Politiover­betjenten sier at mange bestiller LSD på nettet for så å få det tilsendt i posten.

– Vi vet også at narkotika omsettes på sosiale medier. Gjennomgan­g av mobiltelef­oner vi har tatt beslag i viser at det finnes kontoer på snapchat som brukes til narkotikas­alg, sier hun.

Ungdommer i narkotikag­jeld Økningen i antallet narkotikas­aker kan forklares med at politiet har blitt flinkere til å avdekke slike forhold. Narkotikas­aker er i hovedsak noe politiet selv produserer. Altså vil politiets effektivit­et og ressursbru­k vaere avgjørende for hvor mange saker som blir avdekket og registrert.

Rotseth bekrefter at politiet har blitt flinkere til å jobbe med denne typen saker, men utelukker samtidig at dette er den eneste forklaring­en på økningen.

–Vi opplever en holdningse­ndring blant ungdommer. Flere av dem vi er i kontakt med ser ut til å tro at narkotika ikke er så farlig. Tersklene ser ut til å bli flyttet og cannabis blir byttet ut med langt tyngre stoffer. Dette er mer enn bare en følelse politiet har. Dette ser vi i vårt arbeid og på positive urinprøver ungdommer avlegger, sier politiover­betjenten.

Videre sier hun at politiet kjenner til at det I Stavanger er flere ungdomssko­leelever som har havnet i narkotikag­jeld.

– Vi har tilfeller hvor ungdommer og ungdommers familier har blitt truet av eldre i narkotikam­iljøet fordi de sliter med å betale det de skylder. I noen tilfeller ender det med at ungdommer selv må selge narkotika for å håndtere gjelden, sier Rotseth.

Sterkt hallusinog­en

Rotseth oppfordrer foreldre til å følge med og til å sette seg inn i hvordan ulike rusmidler fungerer.

– Når det gjelder LSD, som er et sterkt hallusinog­en, vet vi at virkningen først kommer rundt 30 minutter etter inntak. Rusen varer i minst 12 timer. Den skjerper sansene og forsterker inntrykk, men den kan også føre til kraftige angstreaks­joner. Eldre narkomane bruker ikke LSD nettopp fordi det virkningen er så usikker, sier politiover­betjenten, som synes det er urovekkend­e at flere av ungdommene som har avlagt urinprøver, tester positivt på flere narkotiske stoffer.

– Studier viser at det er 15 ganger så stor risiko for vold om du er ruset på 2-3 rusmidler. Sjansen øker 100 ganger om du har 4-5 rusmidler i kroppen, sier hun.

Faerre grenser

Lisbeth Skibenes, som er avdelingsl­eder på K46 (Kongsgaten 46 i Stavanger gir et tilnbud til unge som har eller er i ferd med å utvikle et rusproblem), kjenner seg igjen i politiets og uteseksjon­ens beskrivels­e av situasjone­n. Hun mener at det spesielt de sis-

 ?? RUNE VANDVIK ?? Politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth, som er leder av forebyggen­de avsnitt i Stavanger, mener det er urovekkend­e at ungdommer tester positivt på LSD.
RUNE VANDVIK Politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth, som er leder av forebyggen­de avsnitt i Stavanger, mener det er urovekkend­e at ungdommer tester positivt på LSD.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway