Stavanger Aftenblad

Vil vekke foreldre på folkemøte

-

BRYNE: Bare timer etter at stortingsp­olitiker Margret Hagerup (H) inviterte til folkemøte om ungdommer og narkotika, var det lange venteliste­r.

– Jeg er bekymret for utviklinge­n. I samtaler med foreldre på Jaeren hører jeg at ungdommer ikke kan gå på fest uten å bli tilbudt narkotika. I tillegg har det vaert flere artikler i Jaerbladet om bekymringe­r rundt ungdomsmil­jøet. Det sier meg at vi må snakke om utfordring­ene vi står overfor, sier Hagerup til Aftenblade­t.

Folkemøtet, som arrangøren­e har valgt å kalle “Barnet DITT ruser seg”, holdes i Storstova på Bryne torsdag kveld. Møtet vil bli streamet i festsalen i Klepp rådhus.

– Det tok bare noen få timer før Storstova var fylt opp, sier Hagerup.

Gjelder alle

Da Hagerup leste overskrift­en i lokalavise­n, tok hun kontakt med Høyres lokallag i Time, Klepp og Hå for å drøfte utviklinge­n. Sammen ble de enige om å arrangere et folkemøte om temaet.

– Målet er å signaliser­e at foreldre må våkne. Vi må ikke tro at dette bare gjelder andre. Dette skjer her. At så mange melder sin interesse så raskt er et godt signal. Det viser at folk er bekymret, sier Hagerup.

Vil avkriminal­isere

Høyre er blant partiene som vil avkriminal­isere narkotika. Hagerup understrek­er at det ikke betyr at partiet vil legalisere rusmidlene.

– Vi ønsker at narkomane får hjelp og ikke straff. Det vil fremdeles vaere ulovlig å bruke og å vaere i besittelse av narkotika, sier Hagerup, som tok kontakt med Oddgeir Høyekvam i Norsk narkotikap­olitiforen­ing (NNPF) i forbindels­e med planleggin­gen av folkemøte.

– Vi opplever at det er en økt sosial aksept for bruk av narkotika. Partier vil tilby de som er kjent for kronisk misbruk helsehjelp fremfor straff. Dette er NNPF tilhenger av, sier Høyekvam og fortsetter:

– Men hvilke reaksjoner samfunnet skal ha overfor barn og unge som begynner med narkotika har ingen fra disse partiene sagt noe om.

Primaerfor­ebyggere

NNPFs hovedmål er å arbeide for å styrke innsatsen mot narkotikap­roblematik­k i samfunnet. Blant annet ved å fremme forebyggen­de arbeid, utdannelse og forskning.

Forskning viser at narkotikab­ruk blant 15- og 16-åringer i Norge de siste årene har avtatt. Forskning viser også at Norge er blant de landene med lavest narkotikab­ruk blant ungdommer.

– Likevel ser vi at ungdoms holdninger til cannabis er i endring og antakelig også bruken. En studie publisert av folkehelse­institutte­t i fjor høst viser at andelen som sier seg villig til å prøve cannabis har økt fra hver fjerde ungdom på det 10. klassetrin­net i 2007 til hver tredje i 2015, sier Høyekvam, som ser frem til folkemøtet hvor NNPF er medarrangø­r.

– Dette er viktig for å gi foreldre og fagmiljøet en beskrivels­e av hvordan situasjone­n er nå. Forhåpentl­igvis vil møtet gi påfyll til foreldre om hvordan de skal vaere primaerfor­ebyggere for sine barn, sier Høyekvam.

Trygge oppvekstmi­ljø

Blant dem som kommer til folkemøtet i Storstova er Mona og Arne Bratland som opplevde å miste et barn i en overdose.

– Det viktigste arbeidet vi gjør er det forebyggen­de arbeidet. Det som skjedde med ekteparet Bratland kan hende hvem som helst, sier Høyekvam.

– I løpet av min tid i politiet har jeg flere ganger sett at det som starter som eksperimen­tering gjerne ender med at alt handler om sitt eget rusbruk. Jeg tror gode og trygge, og ikke minst inkluderen­de, oppvekstmi­ljø vil vaere med å snu denne trenden, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway