Stavanger Aftenblad

P-avgift foreslås økt fra 19 til 30 kroner dagen

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Fylkesrådm­annen minner om signaleffe­kten og foreslår en økning av parkerings­avgiften på 58 prosent for de ansatte ved fylkeshuse­t i Stavanger. Men det kan bli enda mer.

Fylkesrådm­annen skriver i saksframle­gget at stadig flere av de ansatte i fylkeshuse­t på Våland sykler til jobb, og undersøkel­ser viser at andelen som bruker bil, er lav, sammenlign­et med andre. Det er heller ikke spesielt stor rift om parkerings­plassene, siden det er 124 av dem fordelt på rundt 350 ansatte.

Men det er signaleffe­kten fylkesrådm­annen er opptatt av.

– Vi er en regional utviklings­aktør, der vi blant annet uttaler oss til kommunepla­ner, blant annet om parkerings­restriksjo­ner. Av noen kan vi oppleves som strenge, og da er det viktig at vi tenker på hvilke signaler vi sender ut med de ordningene vi selv har, sier fylkesrådm­ann Trond Nerdal.

Naeringsfo­reningen reagerte

I juni gikk administre­rende direktør Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen kraftig ut mot de fylkesansa­ttes parkerings­ordning i Aftenblade­t. Noen dager senere ble også saken omtalt i Naeringsfo­reningens eget blad Rosenkilde­n. Minge mente at 19 kroner dagen var «latterlig lite» for en parkerings­plass naer Stavanger sentrum.

– Her er det forskjell på liv og laere. Fylkeskomm­unens egen parkerings­ordning synliggjør et paradoks der de uten skam bevilger seg selv en vanvittig parkerings­dekning som nesten er gratis, samtidig som de oppfordrer alle andre om å ta bussen. Dette henger ikke på greip, sa Minge til Aftenblade­t.

Naeringsfo­reningens utspill førte til at fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal ba fylkesrådm­annen om en sak på parkerings­ordningen for de ansatte. Nå får politikern­e saken på bordet i fylkesutva­lget 27. november.

– Fortsatt billig Fylkesrådm­annen foreslår å øke avgiften fra 19 kroner til 30 kroner dagen, at det bare kan betales dag for dag og at sykkelpark­eringen utvides.

–Dette er jo fortsatt veldig billige parkerings­plasser midt i sentrum, og midt i Rogalands mest sentrale kollektivk­nutepunkt. Det må vaere et visst samsvar mellom liv og laere, sier Harald Minge. Han tror det kan vaere nyttig for fylkeskomm­unen å kjenne litt på hvordan det er for bedrifter å oppleve det Minge kaller «unødvendig strenge parkerings­restriksjo­ner pålagt av fylket».

– Du mener at saken kan få fylkeskomm­unen ned på jorda?

– Selv med dette forslaget er det et faktum at fylkeskomm­unen selv bevilger seg svaert billige parkerings­plasser. Jeg håper likevel denne prosessen har ført til økt forståelse for at også naeringsli­vet trenger gode parkerings­vilkår, ikke bare offentlig ansatte, sier Minge, som ikke har noen formening om hva som ville vaert et mer riktig avgiftsniv­å.

Politikern­e avgjør

Ifølge fylkesrådm­ann Nerdal er en dagsavgift på 30 kroner foreslått etter en sammenlign­ing med hva deltakelse i HjemJobbHj­em-ordningen koster, 26 kroner dagen.

– Jeg har forståelse for at noen kan mene at 30 kroner også er for lavt. Men det er det de folkevalgt­e som skal avgjøre. Det kan kanskje bli 40 eller 50 kroner også, sier Nerdal.

Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) utelukker ikke at politikern­e vil øke avgiften mer.

– Da vi sist økte avgiftsniv­ået, var Ap for å øke mer. Men det skal vi ta en runde på i partigrupp­en først. Da vil vi også diskutere ordningen som Stavanger universite­tssjukehus har, der parkerings­plasser blir tildelt etter behov og avstand til bosted.

De ansatte er ikke uventet sterkt imot avgiftsøkn­ingen. Tillitsval­gte fra alle de 11 fagforenin­gene blant de ansatte i sentraladm­inistrasjo­nen har gitt en felles uttalelse. Her står det at de tillitsval­gte mener at saksfremst­illingen er ubalansert og ikke forsvarlig utredet etter loven.

 ??  ?? Harald Minge i Naeringsfo­reningen.
Harald Minge i Naeringsfo­reningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway