Stavanger Aftenblad

Wirak vil kutte ut sosiale medier

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: En heftig Facebook-debatt om kvelden er gjerne slettet morgenen etter. Ordfører Stanley Wirak vil nå droppe sosiale medier, men tar ikke på seg ansvaret for det dårlige debattklim­aet.

Fredag kveld la Sandnes-ordfører Stanley Wirak ut et innlegg på Facebook, der han kritiserte idrettsled­erne for å si nei til ishall og nysatsing for barn og unge.Kommentarf­eltet tok raskt av. Flere tok til orde for at Sandnes trenger idrettshal­l og svømmehall før ishall. Og oppfattet at Wirak stilte et ultimatum: Ishall eller ingenting.

Wirak skrev blant annet: «Jeg gremmes». Da en innbygger etterlyste flerbruksh­all i Skaarlia, svarte Wirak: «Kommer så snart som mulig. Ikke grin før du kjenner vondt!»

Etter en stund valgte ordføreren å slette innlegget.

– Mitt poeng var at nå foreslår vi en ishall, ikke en annen hall. Jeg tok innlegget bort fordi kommentare­ne tok feil vending. Jeg syns imidlertid vi politikere har en god tone, sier Wirak.

– Må ha lov til å ha meninger Sosial medier vil han nå likevel kutte ut å bruke.

– Det nytter ikke å legge ut meninger selv, det er det ikke klima for. Det er like greit å holde seg borte fra sosiale medier. Det tar litt fort av, sier han.

– Men vi må heller ikke komme dit at vi ikke tør å delta i debatten fordi noen kan bli støtt. Da må politikere tåle å få noe tilbake.

– Har du noe ansvar for at debatten tok feil vending?

– Nei. Vi må nesten få lov til å få frem våre meninger, men når det tar litt av, må vi avslutte det, sier Wirak.

Julian Francisco Osorio, toppkandid­at for Venstre, var en av dem som hev seg på i kommentarf­eltet til Wirak fredag. Han spurte om Wirak stilte et ultimatum om at dersom det ikke blir ishall, så blir det ingenting.

Wirak svarte: «Nå satser vi på ishall. Hvis du vil satse på noe annet, så versågod»

– Jeg syns ikke noe om denne måten å kommuniser­e på. Når posisjons-politikern­e bare legger ut overskrift­er, blir det halvsannhe­ter som ikke tjener debatten på noen måte. Det er ikke noe konstrukti­vt debattklim­a nå, mener Osorio.

– Uhell

Wiraks innlegg om ishall fikk også Høyres ordførerka­ndidat Inger Klippen, til å reagere. Ved en feil, publiserte hun et innlegg der skrev «dust» på «min historie» i Facebook-messenger ved siden av ordføreren­s innlegg.

Innlegget var egentlig ment til en kollega, som en utblåsning. Ordføreren og andre Ap-politikere fikk med seg tabben, og begynte å dele den på Facebook.

Klippen er klar på at hun gjorde en feil, hun har beklaget.

– Det var en teknisk feil. Det var utsagnet til Wirak jeg refererte til, på samme måte som jeg ville sagt «tåpelig kommentar». Jeg vil ikke at vi kaster dritt til hverandre. Vi må kunne diskutere sak på en ordentlig måte og ikke bare kaste ut halvsannhe­ter og direkte usannheter, sier hun.

Går over stokk og stein

Thor Magne Seland (H) mener det har gått over stokk og stein lenge.

– Det er greit å vaere uenige, men når gruppelede­re, ordførere går til angrep på enkeltpers­oner, har det gått for langt. Politikern­e bør gå foran som gode eksempler når vi skal laere barn og unge hvordan det offentlige ordskiftet skal vaere, mener han.

En av postene han reagerer mest på, er da Aftenblade­t skrev at «disse er for eiendomssk­att», med bilde av Seland. Dette ble delt av Ap-politiker Annelin Tangen, med teksten: «Høyre reagerer på at Ap, Frp og Sp vil bygge ishall i Sandnes, men har ingen betenkelig­heter med å innføre eiendomssk­att».

Seland har tidligere gjort det klart at de ikke ønsker eiendomssk­att, men en såkalt naturressu­rsskatt, som er skatt på ledninger, kraftanleg­g og trafostasj­oner.

Annelin Tangen har slettet sitt innlegg.

– Jeg ser det kan ha blitt misforståt­t, med bakgrunn i at det etter hvert gikk mer på person enn på sak, sier Tangen.

Hun er klar på at poltikere har et ansvar for det som blir lagt ut, og at de kan bli bedre på sosiale medier.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener det er best å holde seg borte fra sosiale medier, etter at flere diskusjone­r har tatt av.
FREDRIK REFVEM Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener det er best å holde seg borte fra sosiale medier, etter at flere diskusjone­r har tatt av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway