Stavanger Aftenblad

17,6 millioner for eiendom ved nye SUS

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

GRANNES: Stavanger tingrett har bestemt at Helse Stavanger må ut med drøyt

17,6 millioner kroner for en eiendom på Grannes, like ved den nye sykehustom­ta.

Eiendommen Kristine Bonnevies vei 1 har et samlet areal på 17, 6 dekar, og tingretten har satt erstatning­ssummen til 1000 kroner per kvadratmet­er, drøyt 17,6 millioner på deling mellom de tre grunneiern­e.

Det er oppført en enebolig og et eldre uthus på eiendommen, som for øvrig består av skog og kratt. Eiendommen er i gjeldende regulering­splan regulert til grønnstruk­tur og samferdsel­sformåI i forbindels­e med universite­tsområdet.

Etter en lang og omfattende prosess ble det i januar 2016 endelig vedtatt å plassere et nytt sykehus på Ullandhaug. Ny atkomst til Nye SUS er i gjeldende plan plassert i nordre del av den aktuelle eiendommen. Andre deler, i sør og vest, er planlagt blant annet til ny gang- og sykkelvei.

Helse Stavanger har tilbudt en erstatning knyttet til dagens bruk, en boligeiend­om/ småbruk med stor tomt.

Grunneiern­e har imidlertid fremsatt krav som ligger langt over dette.

Hvis det ikke er dagens bruk som skal erstattes, mener helse Stavanger at gjeldende regulering­splan skal legges til grunn for verdsettel­sen av området.

I retten har Helse Stavanger antydet at dersom strøkspris, altså en ens pris for et større område, blir benyttet, vil den passende kunne settes til 500 kroner per kvadratmet­er, eller samlet om lag 8,8 millioner for eiendommen.

Grunneiern­e har på sin side vist til at det skal bygges 1500 – 1800 studentbol­iger i området, og at det da må settes av areal til blant annet friområder og lekeplasse­r.

«Det vil vaere tilfeldig hvilket areal som ender opp som boliger og hvilket areal som ender opp som friområde. Dette tilsier at det betales en felles strøkspris for hele området», ble det argumenter­t fra grunneiern­es prosessful­lmektig, advokat Per T. Sekse.

Retten finner at grønnstruk­turen/friområdet på eiendommen blir å bedømme som et «internt friområde», noe som gir grunnlag for erstatning basert på en utjevnet pris/strøkspris. Retten fastsetter denne strøkspris­en til 1000 kroner kvadraten.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med både grunneiern­es advokat, Per T. Sekse og seniorrådg­iver Halvor S. Karlsen i Helse Stavanger. Ingen av partene har ennå bestemt seg om skjønnet blir anket. Fristen for å anke går ut i begynnelse­n av desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway