Stavanger Aftenblad

Viste fram kunsten i Ryfast

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFAST: Midtveis i Ryfylketun­nelen, i dypet under palmeøya Sør-Hidle, har kunstneren Viel Bjerkeset Andersen skapt to opplyste grotter.

Fjellhalle­n bader i nyanser av blått. Den undersjøis­ke grotten er 100 meter lang, 30 meter bred, 12 meter høy, og formet som en dråpe. Her kjører du over noe som ligner ei bru, som naermest henger fritt i rommet. Rommet er renset for all synlig teknikk og indirekte belyst av LED-lys. En tilsvarend­e fjellhall er laget i det andre tunnelløpe­t.

– Dette er et sikkerhets­tiltak som handler om å bryte monotonien i den lange tunnelen, om å redde liv, sier Viel Bjerkeset Andersen (55).

Den Oslo-baserte kunstneren har vaert involvert i utsmykking­en av en rekke samferdsel­sprosjekte­r, blant annet rundkjørin­gen utenfor Nationalth­eateret i Oslo. Hun ble engasjert av Norconsult, som detaljpros­jekterte Ryfastpros­jektet for Statens vegvesen. Det var et kriterium i anbudet, som Norconsult vant, at Ryfast skulle inneholde et kunstprosj­ekt.

Onsdag var kunstneren nede i tunnelen for å finjustere lyssetting­en. Ryfast kan bades i rødt, hvitt og blått - eller fiolett, azurblått og hvilke farger det enn skal vaere.

– Blir det stadige endringer?

– Nei, ikke mye - vi skal ikke lage tivoli, sier kunstneren, som ser for seg azurblått og turkis - fargen for pust, for klarhet.

Hun ønsker å bidra til at folk med tunnelangs­t og klaustrofo­bi skal føle mindre ubehag, når de kjører den 14,3 kilometer lange Ryfylketun­nelen. Lyskunsten skal gi bilistene en følelse av å vaere ute i dagslys i noen sekunder, og blant annet forhindre at føreren sovner underveis.

Skilting underveis i Ryfast viser avstanden man har tilbakelag­t. I tillegg vil kunstneren­s «bobler» av lys vaere visuelle holdepunkt­er og avstandsme­rker. Først passerer du en enkelt boble, så en dobbel, deretter den store fjellhalle­n, så en dobbel boble, til slutt en enkelt.

Ryfylketun­nelen ser ferdig ut. Veimerking­en starter straks.

– Men vi trenger det kommende året for å gjøre oss helt ferdig. Nå har vi gjort ferdig med veiarbeide­t, og holder på med elektro- og traafikkst­yringsinst­allasjoner. Og det skal vi holde på med fram til neste sommer. Mange hundre tusen komponente­r skal gjøres ferdig. Etterpå skal alt utstyret testes ut i 3 måneder. Vi håper å åpne rett før jul neste år, sier Gunnar Eiterjord, prosjektle­der for Ryfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway