Stavanger Aftenblad

Kan bli elbusser gjennom Ryfast

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Kolumbus har lyst ut anbudet for Ryfast med opsjon på elbusser.

– Det er fem elbusser i Stavanger i dag. Hvis elbusser blir valgt for bussanbude­t i Ryfylke Sør, blir det en helt annen dimensjon over det. Jeg tipper det da blir minst 40 elbusser, men dette avhenger av driftsoppl­egget til selskapet som vinner anbudet. Vi kjøper bare en tjeneste, forklarer Terje Øen, økonomisje­f for Kolumbus.

I 2019 åpnes Ryfast. To offentlige ferjesamba­nd og Jørpelands­ruta med hurtigbåt legges ned, og det blir buss i stedet. Kolumbus har nylig kunngjort konkurrans­en om kollektivt­rafikk med buss mellom Søre Ryfylke og Nord-Jaeren.

Oppstart 1. desember?

Først må busselskap­ene søke om å bli prekvalifi­sert. 13. desember sender Kolumbus ut invitasjon til de som er kvalifiser­t til å delta i konkurrans­en. Tilbudsfri­sten er 29. januar. Deretter tildeles kontrakten i uke 11. Oppstart for oppdraget er satt til 1. desember 2019, men tidspunkte­t kan bli endret – avhengig av når Ryfast åpnes.

Det er lagt inn 11 ruter, samt sju opsjoner på kjøring av ruter til Preikestol­en, til Røldal, flere avganger til Fiskå og Voster i Nordre Strand, sykkelbuss gjennom Ryfast, kjøring til Hjelmeland – og elbusser. Opsjon betyr at busselskap­ene er nødt til å gi tilbud, men det er opp til Kolumbus om tilbudet skal benyttes.

Kolumbus har anbefalt at alle busser lengre enn 12 meter blir 100 prosent batteriele­ktriske. Det vil utløse støtte fra Enova til utbygging av ladeinfras­truktur.

Hovedruten­e er Jørpeland– Stavanger sentrum (rute 100) og Tau–UiS–Forus (rute 101). Dette betyr at reisende må skifte buss på Solbakk terminal, ved munningen av Ryfast, dersom de for eksempel skal reise Jørpeland– Forus eller Tau–Stavanger.

– Det politiske vedtaket er inntil seks avganger i timen. Vi har lagt opp til 15 minutters frekvens på rute 100, og i tillegg har vi avganger til Forus i rushet på rute 101, sier Elisabeth Tostensen, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kolumbus.

Raskere enn med ferje Månedskort­et for buss vil koste 1100 kroner måneden. Dette blir etter alt å dømme mye billigere enn å bilpendle gjennom Ryfast (takstene er ikke bestemt). Spørsmålet er om bussen kan konkurrere på tid: y Reisetid fra Jørpeland kirke til Hundvågkro­ssen blir 30 minutter, til Fiskepiren 38 minutter, til Byterminal­en 43 minutter. y Reisetid fra Tau kai til SUS blir 29 minutter, til UiS 36 minutter, til Forus nord 44 minutter. y Reisetid fra Solbakk terminal, hvor det er 100 parkerings­plasser, til SUS blir 20 minutter, til UiS 27 minutter, til Byterminal­en blir 31 minutter, til Forus nord 38 minutter, til Forus øst 42 minutter. y Eksempel fra Jørpeland: Går du på bussen ved Jørpeland kirke og reiser til Tvedtsente­ret på Forus, vil det ta cirka 44 minutter. Dette blir cirka 30 minutter raskere enn å kjøre via Høgsfjord-ferja (sambandet Oanes-Lauvvik), slik mange dagpendler­e gjør i dag. y Eksempel fra Tau: Bussturen fra Tau kai til Fiskepiren i Stavanger vil ta cirka 38 minutter – nokså likt dagens ferjetur, med andre ord. y Eksempel fra Forsand: Fra Forsand bedehus til Forus nord vil bussen ta cirka 75 minutter.

Jørpeland–Tau

I dag har bussruten på strekninge­n Jørpeland-Tau flest passasjere­r, blant annet fordi Tau er et knutepunkt for ferjene. I fremtiden må de reisende skifte buss på Solbakk terminal.

Kolumbus er usikker på hvor mange som vil benytte seg av det nye busstilbud­et. For første driftsår er det lagt til grunn et passasjerg­runnlag på 1,1 millioner reisende. Selskapet tror etterspørs­elen vil endre seg over tid, og henge sammen med bompengeta­kstene i Ryfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway