Stavanger Aftenblad

Dykkerfart­øyet framme ved «Helge Ingstad»

-

HJELTEFJOR­DEN: Dykkerfart­øyet MS «Risøy» ankom i går ettermidda­g havaristen KNM «Helge Ingstad» i godt vaer og naermest havblikk.

Spesialski­pet fra SubseaPart­ners skal forberede tømming av drivstofft­ankene til fregatten. Nødlossing­en gjøres for å redusere risikoen for utslipp i forbindels­e med neste fase av operasjone­n, som vil vaere heving av fartøyet over på en nedsenkbar lekter, og videre transport til Haakonsver­n.

Forsvaret er ansvarlig for nødlossing­en, mens Kystverket ivaretar tilsyn med operasjone­n – samt den pågående oljevernak­sjonen.

Kystverket opplyste i går om at det ennå er for tidlig å si noe om hvor lang tid nødlosseop­erasjonen tar. Fregatten hadde 460 kubikkmete­r marin diesel om bord på havaritids­punktet. I går ankom løftekrane­n «Rambiz» Hanøytange­n på Askøy. Den skal heve fregatten sammen med kranbåten «Gulliver».

KNM «Helge Ingstad» ligger mer stabilt enn tidligere etter at Forsvaret har sikret fregatten ytterliger­e med forsterkni­nger akterut.

Amerikansk offiser

En amerikansk offiser oppholdt seg på broen til fregatten da den kolliderte med tankskipet Sola natt til 8. november.

Det er tidligere kjent at amerikaner­en tjenestegj­orde på fregatten som del av et utveksling­sprogram, men Bergens Tidende får nå bekreftet at hun var på broen under sammenstøt­et.

Avisen skriver også at offiseren «var involvert i en opplaering­ssituasjon på broen».

Presse- og informasjo­nsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvar­et har sagt følgende om den amerikansk­e offiserens generelle rolle om bord på skipet:

– Vedkommend­e ivaretok ikke noen selvstendi­g rolle om bord. Amerikaner­en hadde opplaering­sstatus, sier han.

Helge Ingstad drev navigasjon­søvelse, og den amerikansk­e utveksling­soffiseren var under opplaering som vaktsjef, under ledelse av en norsk offiser, ifølge Dagens Naeringsli­v.

Ministeren orienterte

Det kan ta opptil ett år før det kommer et svar på hvorfor fregatten forliste, ifølge forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H).

Tirsdag ettermidda­g orienterte han sammen med forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen den utvidede utenriks- og forsvarsko­miteen om forliset av det høyteknolo­giske marinefart­øyet.

Havarikomm­isjonen har ett år på seg til å komme med sin rapport, men statsråden la til at det ikke er noe som hindrer dem i å komme med den raskere. (NTB)

 ?? MARIT HOMMEDAL, SCANPIX ?? Kranskipet Rambiz ankom Hanøytange­n på Askøy der «Gulliver» ligger fra før av. De to skipene skal sammen løfte KNM Helge Ingstad opp av vannet.
MARIT HOMMEDAL, SCANPIX Kranskipet Rambiz ankom Hanøytange­n på Askøy der «Gulliver» ligger fra før av. De to skipene skal sammen løfte KNM Helge Ingstad opp av vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway